Jump to content

Как се прави хубава домашна ракия


Recommended Posts

  • Replies 241
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Търсих до сега тема:" Как се пие хубава домашна ракия" , та да се включа и аз ама нещо търсачката не работи като хората. :rofl:

Тя темата за рИкийте,ама не моа са запра та затва да качна некоя снимчица на моя приятел Найден да види...Глей тука майка-100% Маврудец дето болен от леглото "вдига" ,па и на мезета го издокарах и

Ей блазя ти,у наше село грам сливи няма!Пусти слани всичко унищожиха! П.П Само на кака сливата нищо и няма,ама няма кой да я друсне!

Posted Images

Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

Link to post
Share on other sites
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

Не забравяй да сложиш и пистолетчето!

Link to post
Share on other sites
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

+ лук и сол ;)

Link to post
Share on other sites

За хубава ракия трябва хубав материал/грозде,плод...../и голям мерак.Що се отнася до това колко да престой джибрата, най е добре да правиш периодични проби с захаромера.При смачкване на плодовете взимаш сок и мериш захарноста ако е малка добавяш захар за да се вдигне.От спецове знам че трябва да е 20-22.Но ако я вдигнеш много започва процес на озахаряване и джибрата не ферментира.След като си нагласил материала на желаната захарна гъстота го разбъркваш интензивно през първите няколко дни.След това мериш захарноста на сока/ширата/и когато захаромера покаже че вече няма захарно съдържание/а е станало на винце/можеш да го извариш на ракийка да я сложиш в съд който не е затворен плътно за да подиша и да сложиш в ракийката сърцевина от черница и по 2-3г.захар на литър.И ако ти хареса да ни поканиш ;) от нас мезето.

Link to post
Share on other sites

Когато тръгне първакът го отделяш в количество около 1% от общия насипан литраж.

Когато градусът на течащата ракията падне до около 50-55 я отделяш и продължаваш да събираш останалото докато падне до около 15 градуса.

Това е пАток(пърцуца и т.н.т.).

Ако имаш желание и възможност си превари ракията, като спазваш горната процедура.

Първаците и патокито от двете варенета ги преваряваш отново, за да отделиш ракията от метанола.

Това е най-общо.

За повече чалъми виж http://www.rakiyata.com/forum/index.php

Link to post
Share on other sites
Аз искам да попитам, какво слагате вътре във казана със джибрите?

Моите джибри са около 220 килограма, ще ги варя във 250 литров казан. На 250 литров казан ми казаха да сложа два пакета със сода, четири пакетчета теменужки и лимонтозу но незнам колко и друго незнам какво се слага.

За да поркаш истинска ракия, сложи най вече джибри! :D Недей набляга много на чалъмите! ;) като за сефте!

И гледай да са от истинския плод, щото от сливите му се вика каша! :bira:

И да знаеш че от каквото и да е ракията се углопява бързо ;) !

:D

Link to post
Share on other sites

Колега, не ги слушай тези биолози!

Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.

Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.

Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.

Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

Link to post
Share on other sites

Хубава ракия от джибри......., не че не я бива, ама все си е втора употреба матриала. Виж ако ги посмесиш със старо вино за преварка, си е малко по друга ракия . Миналата седмица варихме от около 130-140 литра вино с малко жибри, около 20 литра арна ракийца, която ще се поразрежда . На около 27 градуса тръгна лека кисела жилка, въпреки содата, та остатъка ще оди на праварка със сливововия матриал. Иначе даста чалъми ша ти кажат и все ще са истина, пък и доста кусури ще ти намират, но на теб да ти е сладка . ;) За мен от каясиевата, по арна няма . :D

Edited by ДБД
Link to post
Share on other sites
Колега, не ги слушай тези биолози!

Ако материала е преврял, сложи си едно бурканче мед 0,500, или 0,300 грама, медицинска дъвка половин пакетче / в аптеките е 10 грама гръцка/ и си глей кефа.

Ако е от грозде, когато джибрата падне на дъното, а семките изплуват отгоре си готов за ак;ия.

Ако в региона ти има от новите казани"френски ,шотландски" не се колебай вари на тях и като падне на 40 градуса бягай и каквото си събрал разреди с вода Банкя и в бурето.

Това мога да ти кажа с 20 годишен опит във варенето на ракия.Не с печенето, както се изказват големите майстори .

Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :p

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :bira:

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! ;)

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :D

:D

Link to post
Share on other sites
Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :D

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :p

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! :D

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :bira:

;)

Я кажи какъв е процеса с джибрите у Бундесландия :D ?

Link to post
Share on other sites

Аз съм от Майнско, не съм от шопско.

Пък ито във вареното на ракия и в еб....то стойки и чалъми много.

Затова кой кавото си е сварил, да си го пие и хвали след успешен лов!

Ай чао,майни!

Link to post
Share on other sites

От грозде ще правя ракия, няма да точа вино. :D

Във два бидона съм сложил по сто килограма грозде и по десет килограма захар, разтопена във хладка вода, съотношение едно към три. Във момента врът и ги бъркам колкото се може по-често, така ми казаха. Утре мисля да махна чепките защото аз го смелих със чепките, днес видях че вече по тях няма зърна и утре ще се опитам да махна колкото се може повече от тях.

Аз за пръв път правя домашна ракия, ако бъркам някъде ме поправете!

Link to post
Share on other sites
Тъй тъй, може след всичките медицински истории и един презерватив да сложи в джибрите! :D

И как аджаба ракията се пече? ;) На скара ли редите гроздаците, щото джибрите са си фермент на гроздето? :p

За да тръгне ракийца, требе да възври казана, съответно има варене не печене майсторе! ;)

Ей да не вземеш да се бъзикнеш, те по шопско бъркат физичните процеси! :bira:

:D

Ей това не го разбрах? :D

Link to post
Share on other sites
Я кажи какъв е процеса с джибрите у Бундесландия :D ?

Че от де да знам бе Дидо, аз съм от Троянът! :p Ние тука ракии не печем! :D Там вкусих от магазина веднъж една сливова вода (Zwetchken Wasser) и ми ареса да ти кажа ;)

Аз съм от Майнско, не съм от шопско.

Пък ито във вареното на ракия и в еб....то стойки и чалъми много.

Затова кой кавото си е сварил, да си го пие и хвали след успешен лов!

Ай чао,майни!

Седи бре, не бегай аз само попитах нещо! :bira: Ей да не си помислиш че се бъзикам, аз тъй си пиша от време на време. ;)

Edited by Nanski
Link to post
Share on other sites
Ей това не го разбрах? ;)

Ами може и да не си! Ако по вашия край на всичко дето се ''слага за ракия'' му викате джибри?!

При нас само на грозденцето тъй викаме, другото си е кашичка и тъй нататък ;)

:D

Link to post
Share on other sites

Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :D Ето малко снимков материал от подготовката тази година! ;) Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! ;)

post-2778-1286217212_thumb.jpg

post-2778-1286217224_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Густо, ей това е гроздов материал!

С баща ми в неделя след лова купихме 300 кила каберне, мерло и малко мавруд.

Изчистиха ни го на една италианска машина от чепки, която спуква зърното, но без да мачка семките и от там в каците.След два ,три часа мери баща ми захарността , тя 24 захарни единици.

Ширата сладка като детска каша.

Та при нас в Съединение като изпием виното, слагаме захар и това 2-то вино правим, варим печем ракията.То от първото е грехота да я варим, макар че става много хубава/например от карловски мискет/.

Link to post
Share on other sites
Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :D Ето малко снимков материал от подготовката тази година! ;) Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! ;)

Върбане кажи си, че булката отнася каиша ти помагаш главно с пиенето. Айде и с варенето.

Link to post
Share on other sites
Върбане кажи си, че булката отнася каиша ти помагаш главно с пиенето. Айде и с варенето.

Яворе,тва е долна "инсинуация"! :D Мойта булка има две "виши"-един Кеймбридж и един Оксфорд и като влезе у лозето и става лошо от слънцето! ;) Сиреч има алергия... ;)

Link to post
Share on other sites
Така:Правя всяка година и от плодове и от грозде,щото с мойта булка сме си ракиджии!Наедин сто и двадесет литров бидон от плодовете слагам по шест кофи "материал"-джанки и сливи и вода и захар едно към три!Докато ферментира ежедневно се бърка по пет-шест пъти!Задължително отделям време за прецеждане,сиреч не дрябва да има една костилчица в "матрЯла" :D преди варенето.Самото варене-задължително идеално измиване на казана и спирам на 50-52 градуса и никакво разреждане!Дето се вика "На вкус и цвет,товарищ нет!"А пък гроздовата,хм-само от грозде... и с много любов!!! :wub: Ето малко снимков материал от подготовката тази година! :p Между другото Нански умее да прави ракия!!!Изпробвано и доказано...Дори и при "злоупотреба" няма "неприятни" последствия! :p

А кога ще я дегустираме ?

Link to post
Share on other sites
Ами може и да не си! Ако по вашия край на всичко дето се ''слага за ракия'' му викате джибри?!

При нас само на грозденцето тъй викаме, другото си е кашичка и тъй нататък :D

:p

Троянската сливова кашичка никак не е лоша :D

Жалкоче ти не си и привърженик.

Тъй се бях наострил да я опитам :D

Междо другото колеги,мойто виждане е тръгне ли на 25 градуса-отваряш казана!

Преваряваш и пак същото.

Тази процедура може да я повторите и три пъти!

След това разреждаш с дестилирана вода и почти готово :D

При варенето на ракията се слага още нещо,но не може да кажа всичко :D

В съда в които е ракията се слага помпичка за рибки да вкарва кислород.

Колкото повече дни стои толкова по добре.По този начин ракията старее принудително :D

Слага се също и определено количество Английски чай,за аромат и цвят и става мехлем.

А и забравих да кажа:първите 1-2 литра се изхвърлят задължително!!

Айде наздраве :D

Link to post
Share on other sites
Троянската сливова кашичка никак не е лоша

Жалкоче ти не си и привърженик.

Тъй се бях наострил да я опитам

Междо другото колеги,мойто виждане е тръгне ли на 25 градуса-отваряш казана!

Преваряваш и пак същото.

Тази процедура може да я повторите и три пъти!

След това разреждаш с дестилирана вода и почти готово :D

При варенето на ракията се слага още нещо,но не може да кажа всичко :D

В съда в които е ракията се слага помпичка за рибки да вкарва кислород.

Колкото повече дни стои толкова по добре.По този начин ракията старее принудително :D

Слага се също и определено количество Английски чай,за аромат и цвят и става мехлем.

А и забравих да кажа:първите 1-2 литра се изхвърлят задължително!!

Айде наздраве :D

:D Тц Тц ей..... :D ами иди у Дзвера бре! Ааааа, занесох му оная седмица ама ти с туй Христо Даново :D ! Къде ми е вината и как разбра, че не я тача! :D

Ама може и да си прав, грозданката като че ли ''по ми я мелят бабките''! :D

:p

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.