Jump to content

Спор за гора нажежи страстите в Руенско


Recommended Posts

Жители на руенското село Заимчево скочиха, че не могат да влизат в горите край селището, отдадени на концесия. В стопанисваната територия били включени и техни частни земи.

"Защо не ни пускат в гората, тя е на всички. Там имаме и наши ниви", роптаят в селото. Според жители, границите на стопанството са сгрешени и в тях попадат и ловни площи, и обработваеми терени от землището им.

Над 300 недоволни се подписаха в подписка, която внесоха в горското в Бургас. Първото име в нея е на шефа на ловната дружинка Адем Адемов.

Напрежението допълнително вдигна спешно писмо от кметството в Руен до премиера за провален екопроект отново заради отдаденото на концесия дивечовъдно стопанство.

Според общинарите, новият му стопанин не подкрепил проекта и не разрешил достъп до природните забележителности, които остават на негова територия.

"Трябва да се обърне внимание на договорите, сключени с концесионера на участък "Дъбрава" и да се актуализират лово- и лесоустройствения план, така че екопътеките да останат извън обхвата на стопанството", настоява кметът на община Руен Исмаил Осман.

Сагата, според горските е с предистория още от 10 юли м.г. Срещата между стражари и авджии тогава завършва с куршум в крака на един от лесничеите от Айтос.

Екшънът се разиграва в местността "Гермето" в концесионната площ при преследване на бракониери.

Три месеца по-късно в Регионалното горско управление в Бургас пристига жалба от председателя на ловната дружинка в руенското село Заимчево Адем Адемов. "Оплакването е, че концесионерът на стопанството отнема от ловните им площи.

Гонките на авджиите всъщност трябва да са в район, граничещ с отдадената на концесия площ", обясни Сахак Сахакян, експерт "Ловно и рибно стопанство" към РУГ.

Именно това обстоятелство е ключово за разгарянето на спора. Данните на горското сочат, че ловците имат на разположение 2 937 хектара, дадени им със заповед на земеделския министър. Те обаче имат претенции към по-голям район - над 5 хил. хектара, предоставен им по договор с ексдиректора на Държавно горско стопанство Айтос /ДГС/.

"Министърът е този, който има правомощия да определя ловните площи, затова и тази част от контракта между ДГС Айтос и ловното сдружение е обявена за нищожна", разясни Сахакян, който движи цялата преписка по случая. Официалният отговор на РУГ от 12 ноември м. г. гласи, че дружинката ловува в държавен горски фонд без да има това право.

Малко по-рано хайка на лесничеи хваща

още една бракониерска бригада

в местността Селим чешма - район от концесионната територия. Следва предупреждение, че при повторен опит ще има актове.

И актовете не закъсняват. Авджиите този път са 20, спипани отново в местността Селим чешма.

Срещата в гората от 26 декември не минава без разправии. "На помощ на бракониерите е бил повикан кмета на Руен Исмаил Осман и депутатът Дурхан Мустафа, управлявал общината в предишния мандат. Съставя се протокол, а актовете по-късно оспорват само двама", разказа Сахакян.

След като се завърта в региона, въпросът стига чак до парламента. Защо горското в Бургас осуетява проект за екотуризъм в концесионната територия отказвайки да го съгласува. Това питане отправя депутатът и екскметът на Руен Дурхан Мустафа към земеделския министър на 22 декември. Писмо до премиера изпраща и кмета Исмаил Осман. Става въпрос за няколко скални забележителности, до които общината смята да направи екопътеки по спечелен европроект.

"Настояваме да ни се издаде разрешение за ползване и преминаване през терена за периода на изпълнение на проекта и още 5 години след неговото приключване", пише в писмото кметът Осман. Според него е недопустимо да се развива единия вид туризъм, в случая ловния, за сметка на другия. Освен това, казва Осман, природните забележителности ще останат недостъпни. Той посочва, че проектът е подкрепен от областната управа и бургаската екоинспекция.

"Проектът е от 2004 г., когато са усвоени 10 хил. лв. Защо се е забавил толкова време не знам, но през тези 7 години законовите разпоредби са се променили. А и подкрепата е заявена при спазване на законовите изисквания", коментира Сахак Сахакян.

Според горските поправка от 2010 г. в Закона за лова и опазване на дивеча всъщност орязва проекта.

Според нея, там, където има дивечовъдни ливади и хранилки за животни се ограничава достъпа на хора, не може да се прокарват и пътища. "Посочихме обаче алтернативен маршрут до въпросните скални образувания през по-близкото село Добромир, което е само на 3,5 км от тях. Така проектът няма пречка да се реализира", категоричен е експертът в РУГ.

Сагата отново се връща към проблема с границите на ловните райони с изпратено особено мнение от общинаря Ислям Ислям в края на миналата година. Там той препоръчва да се преразгледа териториалния обхват на отдаденото на концесия ловно стопанство "Гермето". Не са взети под внимание исканията на ловците от Заимчево, а собствениците на земеделски земи не могат да ги стопанисват са основните мотиви за позицията на Ислям.

Скандалът набира мощ с подписката на над 300 жители на ощетеното село Заимчево. Те негодуват от включването на земи от землището им в ловната територия на концесионера - фирма "Кондор". "Ограничено ни е и

правото на

свободно придвижване

в стопанството. Как е възможно това", недоумяват местните. Подписката е внесена в Горското през февруари.

От там обаче са категорични, че в ловен район няма проблем да се включат частни земи. Влизането в участъка също трябвало да бъде регламентирано и ограничено.

Въпросът е по-скоро има ли обработваеми ниви. "Това тепърва ще се изяснява, чакаме отговор за това от Горското стопанство Айтос", казаха от РУГ.

Според Сахакян, в стопанството може да влезе всеки. Бариера обаче пуска посетителите на един от пунктовете, а лесничей записва данните.

Концесионерът: Може да се влиза, но има правила

Като наех дивечовъден участък "Дъбрава" там нямаше дори и врабчета, всичко беше отстреляно. Защото открай време местните са свикнали да влизат в гората и да ловуват на воля.

Това разказа Илия Илиев, който е шеф на фирма "Кондор", спечелила с конкурс стопанисването на държавната територия.

След като започнал да си плаща наема, Илиев и хората му сложили хранилки за животните, които постоянно захранват с фураж. Той твърди, че дори и неговата фирма не ловува, за да може след 2-3 години там да се завъди дивеч. За сметка на това местни ловци били хващани няколко пъти.

Цялата територия е маркирана. Вътре може да се влиза, но по определен ред, категоричен е Илиев. На централния вход е сложена бариера, отвъд която горските пускат със записване. "Не може да срещам двама, които ми казват ние сме за гъби, когато земята е с дебел сняг. Или да засичат крави на хранилките", казва концесионерът. По думите му, не били върнати хора на разходка, но докато стигнат до неговата гора има поне 5 км от населените места.

Що се отнася до екопътеките, Илиев е на мнение, че не е удачно да се развиват едновременно с ловния туризъм. "Представете си да влязат деца и в същото време да има примерно италианци на лов. Ако стане инцидент кой ще носи отговорност", пита Илиев. Все пак той допълва, че ако има еврофинансиране, трябва да се намери начин за достъп до забележителностите.

Източник: 24chasa.bg

Link to comment
Share on other sites

Незнам къде се намира това "ловно стопанство",но мисля,че и то се създава както много подобни напоследък.Наемателят е от някоя политическа партия и завзема земята на хората.Щом иска да развива ловен туризъм в това землище да бъде така добър да заплаща някаква договорена аренда на собствениците на земя и гори в райоина който е определил за ловно стопанство.Всичко друго е корупция.

Link to comment
Share on other sites

Незнам къде се намира това "ловно стопанство",но мисля,че и то се създава както много подобни напоследък.Наемателят е от някоя политическа партия и завзема земята на хората.Щом иска да развива ловен туризъм в това землище да бъде така добър да заплаща някаква договорена аренда на собствениците на земя и гори в райоина който е определил за ловно стопанство.Всичко друго е корупция.

Много сте прав, но малко мислят като Вас. Закона за лова ни е една пародия. Арендатора плаща на база хектари които ползва като ловна площ-4Е/ха., а не на база отстрелян дивеч. Дивеча е на държавата, но земята е на хората. Следователно трябва да има отчисления за собствениците. Топлата вода отдавна са я открили водещите в лова европейски държави, но няма политическа воля да се препишат техните закони, защото 130 000 ловци - гласоподаватели в България ще възроптаят. Другата пародия е, че ако горското прави лов глигана в държавния ловен район може да струва 2-3000лв., ако ловува в съседния район дружинката същия глиган струва 60лв.

Link to comment
Share on other sites

Видно е, че и двамата не четете какво пише Сахак Сахакян . Преди да правите неправилни изводи и умозаключения, се опитайте поне да прочетете, какво пише и след това, ако смятате, че има какво да кажете, пишете...

Да ви разкажа ли отново вица за чукчите ... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Незнам къде се намира това "ловно стопанство",но мисля,че и то се създава както много подобни напоследък.Наемателят е от някоя политическа партия и завзема земята на хората.Щом иска да развива ловен туризъм в това землище да бъде така добър да заплаща някаква договорена аренда на собствениците на земя и гори в райоина който е определил за ловно стопанство.Всичко друго е корупция.

колега,без да го приемаш лично ,но не би следвало да вземаш отношение по въпрос с който не си запознат.

Както и за останалите 128 ДУ и за този беше обявен конкурс от ИАГ.Явиха се 2 фирми и след като едната спечели другата жали в съда.След около една година спора беше разрешен и спечелилата фирма сключи договор.

През юли 2010г. в този ДУ горските искат да спрат за проверка група ловци но един от тях стреля и ранява в крака единия от проверяващите.Полицията бързо се задейства и прибира цялата /поне така твърдят/група.През октомви 2010г.близо до с.Займчево горските проверяват ловци от тази дружина и се оказва ,че с разрешително за ловния район на дружината те са в държавния дивечовъден участък.Ловците твърдят ,че са си в своя територия.Следва предупредително писмо от директора на горско стопанство Айтос,в което ги уведомява ,че са ловували в държавен ловен район и при следващо влизане ще има актове.Ловците пищат писмо до Регионалната дирекция по горите Бургас за уточнение на границите.След проверка се установява ,че ловците наистина са ловували извън полето си и те писменно са уведомени.На 26.12.2010г. отново група от ловна дружина сЗаймчево е спряна в този държавен лове район.Ловците отказват да дадат билети за проверка и затова е повикана полиция.Следва писмо в което хората от селото твърдят ,че добитъка им не е допускан на паша в гората и те са спирани да отидат до земеделските си имоти които обработват.От Айтоското горско представят плана за паша за 2010г.В землището на селото за разрешени за паша почти 5000 декара гора и са издадени разрешителни за 175 овце и 44 бр. едър добитък.На така наречените обраротваеми земи са направени снимки ,които ще пробвам да ви покажа.В най добрия случай там не се е работило от зората на демокрацията.В писмо горското заявява,че никой от селото никога не е бил спиран да отиде до "нивите".Ако не сте се досетили до сега работата се върти около лова или по-скоро около мерака на група хора да ловуват докъдето им стигнат краката.

Link to comment
Share on other sites

Видно е, че и двамата не четете какво пише Сахак Сахакян . Преди да правите неправилни изводи и умозаключения, се опитайте поне да прочетете, какво пише и след това, ако смятате, че има какво да кажете, пишете...

Да ви разкажа ли отново вица за чукчите ... :lol:

благодаря колега ,такава ми е работата все да обяснявам на тези дето са недочели,недочули ама имат мнение по въпроса.

Между другото ловеца от снимката май е АНДИ на някое състезание.

Link to comment
Share on other sites

....

Между другото ловеца от снимката май е АНДИ на някое състезание.

Да ловеца е АНДИ снимката съм я правил аз на кфалификациите миналата година :) реших, че е подходяща и тъкмо обсъждахме с него колко добре изглежда :D

Link to comment
Share on other sites

Понеже имам познат, който е ходил в него край на лов и ми е казвал за какво става на въпрос там

реших да напиша и аз някой ред.

Това е беден район в които освен от животновъдство и от работа в Бургас, хората се препитават

и от лов и от дърводобив и в двата случая чрез браконерство, така че преди да ги защитавате помислете добре.

Знам за случаи когато са късали ограда на участък за интензивно отглеждане на дивеч и са пускали вътре кучета.

Кучетата подгонват сюрията докато някое не хване някое малко прасе. В района се ценят много кучета хапачи или стопери, наи често мелези с дого и дого. Ходил съм на няколко гатера в тоя край. Така че не са много за съжаление.

Link to comment
Share on other sites

Понеже имам познат, който е ходил в него край на лов и ми е казвал за какво става на въпрос там

реших да напиша и аз някой ред.

Това е беден район в които освен от животновъдство и от работа в Бургас, хората се препитават

и от лов и от дърводобив и в двата случая чрез браконерство, така че преди да ги защитавате помислете добре.

Знам за случаи когато са късали ограда на участък за интензивно отглеждане на дивеч и са пускали вътре кучета.

Кучетата подгонват сюрията докато някое не хване някое малко прасе. В района се ценят много кучета хапачи или стопери, наи често мелези с дого и дого. Ходил съм на няколко гатера в тоя край. Така че не са много за съжаление.

На всички разумни ловци е ясно за какво става въпрос в конкретния случай ... :D

Има и такива на които не им е ясно, но на тях и да се обясни, те пак няма да разберат , така че ... :nea:

Link to comment
Share on other sites

Понеже имам познат, който е ходил в него край на лов и ми е казвал за какво става на въпрос там

реших да напиша и аз някой ред.

Това е беден район в които освен от животновъдство и от работа в Бургас, хората се препитават

и от лов и от дърводобив и в двата случая чрез браконерство, така че преди да ги защитавате помислете добре.

Знам за случаи когато са късали ограда на участък за интензивно отглеждане на дивеч и са пускали вътре кучета.

Кучетата подгонват сюрията докато някое не хване някое малко прасе. В района се ценят много кучета хапачи или стопери, наи често мелези с дого и дого. Ходил съм на няколко гатера в тоя край. Така че не са много за съжаление.

в Айтоския балкан няма огради,но преди 2 години имаше бракониерство в Шерба която е наблизо.Единия пьрбраконерите са притиснати до оградата и стрелят по горските,добре,че те не са отвьрнали защото сигурно още щяха да се влачат по дела.В последствие се разбира от кое село са.Единия от групата ранила горския от Айтос е хващан в Несебьр с месо, но някак си не е стигнал до сьда.

Общо взето хората от този край са работни и почтени,но много са подвеждани от "безкористни водачи".И ккакто навсякьде има неспазвзщи законите.

Link to comment
Share on other sites

Видно е, че и двамата не четете какво пише Сахак Сахакян . Преди да правите неправилни изводи и умозаключения, се опитайте поне да прочетете, какво пише и след това, ако смятате, че има какво да кажете, пишете...

Да ви разкажа ли отново вица за чукчите ... :lol:

И ти си прав колега. И Сахак като държавен служител е прав защото такъв е закона. Но постави се намястото на собственици на ниви и гори, които са изолирани и никой не ги пита за това което върши държавата, арендатора или ловеца в техните имоти. Още по зле го приемат тия собственици които са ловци и подсмърчат от страни. Ти били допуснал някой друг да ти тъпче имота, да бие дивеча там, да извършва ловностопански мероприятия, да замърсява с гилзи, олово и недай си боже с изгоряло масло за обезпаразитяване на дивеча. Извинявай ако съм те разбрал погрешно.

Link to comment
Share on other sites

И ти си прав колега. И Сахак като държавен служител е прав защото такъв е закона. Но постави се намястото на собственици на ниви и гори, които са изолирани и никой не ги пита за това което върши държавата, арендатора или ловеца в техните имоти. Още по зле го приемат тия собственици които са ловци и подсмърчат от страни. Ти били допуснал някой друг да ти тъпче имота, да бие дивеча там, да извършва ловностопански мероприятия, да замърсява с гилзи, олово и недай си боже с изгоряло масло за обезпаразитяване на дивеча. Извинявай ако съм те разбрал погрешно.

колега,в ловната дружина в която ловуваш ти върху своя земя ли тъпчиш?

Питал ли си всичките собственница на имоти,дали са съгласни въобще да се убива дивеч в имота им?

Най вероятно не си,но сега за да си в спора тръгваш в много странна посока.

Ловците от селото имат ловно поле от почти 3000 ха.в което дивеча е много малко.Ха познай защо е малко дивеча.

Относно замърсяването-колко олово попада в земята при лов на едър дивеч?Ти като че ли падаш от луната.Големите замърсявани около селата идват от нерегламентираните сметища.

Link to comment
Share on other sites

Прав си колега работата е дебела и ще стане още по дебела. Тези земи са на хората които живеят там а също така и гората върху тях. Значи вие сте съгласни някакви новозабогатели мутри да се разпореждат с гората и земята на народа.

За мен това е поредната гавра с Българина.

Link to comment
Share on other sites

Прав си колега работата е дебела и ще стане още по дебела. Тези земи са на хората които живеят там а също така и гората върху тях. Значи вие сте съгласни някакви новозабогатели мутри да се разпореждат с гората и земята на народа.

За мен това е поредната гавра с Българина.

Аз пък си мисля, че са се "нажежили страстите" на тези, които безконтролно до сега са влизали в гората и са вилняли там както си искат, всякаш е тяхна собственост. Изхождайки от нашата народопсихология и още повече района в който се намира стопанството, там до сега е било манна небесна за живущите. И сега някой е дошъл, въдворил е ред, хвърлил е пари за да върне дивеча /защото сигурен съм е бил изтребен до кокъл преди това/ и айдеее почват да реват. До кога ще продължаваме да живеем без контролно?

Link to comment
Share on other sites

Незнам какво нередно виждат някой в моето предложение,щом нивите и горите на някои собственици на земя /нотариално доказана/ влизат в това дивечовъдно стопанство,то наемателят му да заплаща наем/аренда/ на тези хора и да продължи да го стопанисва.Никъде не съм споменал,че в границите му трябва да се допуска ловуване на ловна дружина.Закони,какво да правиш.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Аз пък си мисля, че са се "нажежили страстите" на тези, които безконтролно до сега са влизали в гората и са вилняли там както си искат, всякаш е тяхна собственост. Изхождайки от нашата народопсихология и още повече района в който се намира стопанството, там до сега е било манна небесна за живущите. И сега някой е дошъл, въдворил е ред, хвърлил е пари за да върне дивеча /защото сигурен съм е бил изтребен до кокъл преди това/ и айдеее почват да реват. До кога ще продължаваме да живеем без контролно?

Задравей колега според мен истината е някъде по средата поне така го разбирам аз.Но бъди сигурен в едно тези хора никога не наемат ловно стопански раьони където дивеча е избит до кокал. :drinks:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.