Jump to content

Дамаск от Дядо Благо


Recommended Posts

Колеги, имам удоволствието да отворя тема в раздела за ножлета където Дядо Благо да показва своите творения! Надявам се форума да придобие нови познания на тема дамаск и композити! Е те тия шарении ме впечатлиха та за туй! :baraban:

ПС Излязох в отпуска!!!! :D Кой бил Дядото,па дай телефон!!!!! Па шини правил ли? :lol:

post-17748-0-69688100-1319651734_thumb.jpg

post-17748-0-51676400-1319651744_thumb.jpg

post-17748-0-12723900-1319651761_thumb.jpg

post-17748-0-90415700-1319651780_thumb.jpg

post-17748-0-93019400-1319651817_thumb.jpg

post-17748-0-44178200-1319651830_thumb.jpg

post-17748-0-72625800-1319651847_thumb.jpg

post-17748-0-61286400-1319651873_thumb.jpg

post-17748-0-60414300-1319712995_thumb.jpg

Edited by Nanski
Link to post
Share on other sites
  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

здрваеите авджии! аз бях забравил,че имам регистрация тука,добре,че нански ма ръчка с некви линкове постоянно.гледам форума е с нова премяна.ся,да ви разкрия една таина - не всички ножове са ловни, а

Колеги, имам удоволствието да отворя тема в раздела за ножлета където Дядо Благо да показва своите творения! Надявам се форума да придобие нови познания на тема дамаск и композити! Е те тия шарении м

Преди доста време сме коментирали работата му а и самия Петър Генов вземаше дейно участие във форума. А да е дядо...не е /не бих му поверил някоя засукана булка да пази/ Отдавна имам негов нож . Пр

Posted Images

Преди доста време сме коментирали работата му а и самия Петър Генов вземаше дейно участие във форума.

А да е дядо...не е /не бих му поверил някоя засукана булка да пази/ :D

Отдавна имам негов нож . Правен къстъм за мен с инициали и т.н.

post-2008-0-06026300-1319689567_thumb.jpg

post-2008-0-83540400-1319692464_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Пост на дядо Благо

''Всъщност дамаска се дели на два основни вида:сваръчен и тиглов(булат,wuutz).дамаска от 2 или повече вида стомана в един пакет е нова измислица.при ецване на такъв се получава контрастна шарка от редуващи се черни,бели,сиви и всякакъв нюанс линии.някога не е имало такъв.бил е от пакет от почти еднородна стомана.въпреки това сваръчните шевове се виждат добре и си е шарен.цялата щуротия се е правила понеже произведената стомане е била толкова нееднородна и некачественна,че от едно праче изковано на острие не би покрило изискваните качества за нож,сабя,меч...в близкия изток се е ползвала средновъглеродна стомана,като в процеса на изработване на дамаск се е навъглеродявала.в япония нещата са различни.там се използват специфични пещи,като големи корита,в които производството на стомана продължава няколко дни.накрая се получава един безформен блок ,който е с нееднороден състав.приства стомана с въглеродно съдържание от1,6до 1,9%С(почти чугун),такава с въглеродно съдържание от 0.9 до 1,2%С и на някой места почти чисто желязо.целия този блок се разбива на малки късове,които се сортират по въглеродно съдържание(някога това е ставало на око - по цвета на парчето).парчетата с въглеродно съдържание от 1,6 до 1,9%С и парчета с въглеродно съдържание под 0.5%С са отивали за производство на оръжия.така наречената тамахагане е парчетата с въглеродно съдържание от 1,6 до 1,9%С .съответно тези прачета с коване се разплескват като палачинки,чупят се на квадратчета и се нареждат в/у нещо като желязна лопатка.това е заготовката за меч.има наредени около 10-20 слоя от квадратни парчета тамахагане( с вариращо въглеродно съдържание) в/у "лопатка" от ниско или средновъглеродна стомана.целата на всички предстоящи прегъвания на тази заготовка е да се оформи еднороден с еднородно разпределенеие на въглерод блок,които ще се използва за външната част на острието.вътршната се е правила по същия начин от парчета от средно и нисковъглеродна стомана.имало е десетки школи,които са имали свой начини на производство на остриета и съответно остриетата са им били дву,четери,пет или шест компонентни.полученото острие също е шарено:

http://knives.algofl...topic.php?t=425

като се вгледате в някои от остриетата се вижда и съответната шарка.понеже са полирани,трябва много добра снимка за да се видят шарките.

парчеата с с въглеродно съдържание от 0.9 до 1,2%С са отивали за производство на кухненски ножове,дърводелски инструменти и т.н.там слоевете са по-малко.

при производството на японския"дамаск"(те си имат свои национални термини и термина "дамаск" им е непознат) стоманата се обезвъглеродява. от 1.6-1.9%С на края се получава катана с 0.5 - 0.8%С.

общо взето това са разликите м/у ориенталския и японския дамаск.

в случая с ножа на суворов,стоманата съответства на тази с въглеродно съдаржание от 0.9 до 1,2%С .о това е съвременна стомана получена в електродъгови пещи,която има химическия състав на старата,но е много по-качествена.хитачи с прокатни станове изготвят дамаск с 15 слоя,който енякаква шина с някаква дебелина,от която вече майсторите от въпросната фирма изковават остриетат за ножове.

и сега има производство на стомана по старата технология в коритоподобните пещи,но цената за килограм такава стомана е около 250долара.използват я изключително за производство на катани и някои изтъкнати майстори на ножове за суши си позволяват да закупят от нея.''

Edited by Nanski
Link to post
Share on other sites

Ето го и моят нож, направен от дядото, много съм доволен, удобна дръжка, хубава кания, ножът като влиза в нея щрака, качествено острие.

022772503-big.jpg?r=0

022772500-big.jpg?r=0

По-късно ще кача и други негови ножове ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Добре ве колеги, тоз открил тема, оня нятиснал,младежа дядо си спомнил че има регистрация и до там.Не виждам смисъл от цялата работа ма нейсе.Весели празници

Link to post
Share on other sites

Добре ве колеги, тоз открил тема, оня нятиснал,младежа дядо си спомнил че има регистрация и до там.Не виждам смисъл от цялата работа ма нейсе.Весели празници

Всеки пише и показва, когато му е кеф и иска! :cap:

Link to post
Share on other sites

Така е, но не намирам смисъл колега .Зачекна темата,забърса 5-6 мнения и от там нататък тишина.Напиши направо цените и линка на майстора и туй то.

Link to post
Share on other sites

Така е, но не намирам смисъл колега .Зачекна темата,забърса 5-6 мнения и от там нататък тишина.Напиши направо цените и линка на майстора и туй то.

Човек имам чувството, че ме бъркаш с някой! Кви цени и оферти...........не те рабирам верно! Темата, не е с търговски характер в никой случай, както си мислиш ти специално! Ако е била с такъв да е литнала на къде 25 страници! :cap:

Link to post
Share on other sites

Може и да бъркам.Нямаше никакво развитие по темата от както Дядото (ако е дядо де)си спомни че има регистрация.Весели празници

Link to post
Share on other sites

Може и да бъркам.Нямаше никакво развитие по темата от както Дядото (ако е дядо де)си спомни че има регистрация.Весели празници

Вече ти драснах колега! Тема си има стареца, а кога ш пише си е негова воля! Когато и да е все ще е полезно вярвай ми...................

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

ново остриенце за нански - да не си го губи и да не му го крадът :D

picture1617.jpg

Uploaded with ImageShack.us

от другата страна прилича на китайско :D ма тва е положението

picture1618.jpg

Uploaded with ImageShack.us

направих няколко думички,та поне една да се пръкне цялостно,ма заприлича на матрицата :D нема начин,трябва да е работно еи е с вложка.

познаите кой ще прави дръжката.

Link to post
Share on other sites

Ехааааа...тоя Нански трябва да се скъса от черпене за тая красота :good:

дядо Благо, извинявам се че не е много в темата, но би ли казал коя стомана е

по износоустойчива("държи ряз") ШХ15 или Х12МФ?

Това че лагерната ръждясва не е от значение.

Пиши по често тук....имаш готино чувство за хумор!

Поздрави!

Edited by jovani62
Link to post
Share on other sites

ново остриенце за нански - да не си го губи и да не му го крадът :D

picture1617.jpg

Uploaded with ImageShack.us

от другата страна прилича на китайско :D ма тва е положението

picture1618.jpg

Uploaded with ImageShack.us

направих няколко думички,та поне една да се пръкне цялостно,ма заприлича на матрицата :D нема начин,трябва да е работно еи е с вложка.

познаите кой ще прави дръжката.

Брей Деде тцтцтцт явно ще ми ареса да го ева! :baraban:

ПС '' Ами тъй е тя, който отваря теми, прай ги важни и е корумпиран до уши'' таквиз- остриета му изчукват......... ;):D

Ванката Борисоов, кЪ нема да черпя стареца бре, чиляка си съсипал чукЪ от буане................. :yahoo::bira:

Link to post
Share on other sites

Е тоя "дядка" вярно е голям майстор, Найдене като се видим март месец на сбирката (живот и здраве ), да знаеш , че ще те ръчкам да ми "ходатайстваш" за едно остриенце и на мен, а пък ако можеш сети се кой ще му прави дръжката ? :icon_thumright:

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
И аз да се похваля с моята колекцийка от Дедови железца: noj.jpgnoj2.jpgnoj3.jpg

Може ли по-големи снимки на ножовете, като гледам не са хич лоши!!! :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

post-44691-0-82157400-1334864017_thumb.jpg

Може ли по-големи снимки на ножовете, като гледам не са хич лоши!!! :)

Link to post
Share on other sites

Евала...Каквото и да кажа за майсторите на ножа-Дядо Благо и Антон Маринов от Търново,ще е малко...За това скромно от сърце ,ще им пожелая да са живи и здрави ,да изпълняват нашите прищевки и капризи.

Поздрави и наслука!

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...



×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.