Jump to content

9-ти МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА И ДЕН НА ЕВРОПА


Recommended Posts

9 май-Ден победа
Русия чества Деня на победата
65 години от победата на Русия във Великата Отечествена война (1941-1945). На тази дата по традиция на Червения площад в Москва ще се проведе Военен парад. В парада участват курсанти от военни учебни заведения, ветерани, военнослужещи, участвали в бойни действия по цял свят. В чест на Деня на победата през целия ден в Москва се провеждат мероприятия.


На 9 май 1945 г. в Берлин началникът на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва немската капитулация само със СССР. Адмирал фон Фридебург за военния флот и генерал Щумпф за Луфтвафе подписват документа и руският маршал Георгий Жуков от името на Сталин и британският маршал Тедър за Айзенхауер. Американският генерал Шпаац и френският генерал Латр слагат подписите си като свидетели.
По време на войната, продължила 2193 дни от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г., загиват над 80 милиона души. Около 40 милиона са загиналите руски граждани. На 22 юни 1941 г. в 3.45 ч. Германия напада СССР - 70 процента от германски армии, подкрепени от унгарски, италиански, румънски и финландски войски - нахлуват във фронта дълъг 1500 км. Самолетите нанасят удари по летища, пътища, военно-морски бази, военни части и градове, навлиза 250-300 км навътре в страната.

Сталинградската битка (1942-1943) или Битката за Волга. Отбранителна (17 юли - 18 ноември 1942) и настъпваща (19 ноември 1942 - 2 февруари 1943) операция протичаща в района на между реките Волга - Дон. Най-тежките сражения се водят на Мамаев Круган (най-висока точка на Сталинград, (Волгоград) . Превземана е по няколко пъти на ден - ту от съветските войски, ту от германските. На 2 февруари 1943 г. Руската армия разбива германските войски, пленени са 91 000 души:включващи 2500 офицери и 24 генерали и др. По време на битката загиват около 2 милиона души, повече от 1 милион са руските жертви, неофициално около 13 500 са екзекутирани за бягство или предателство. На 5 юли 1943 г. е второто повратно сражение за руската армия - контрола над Курск на р. Сейм (в басейна на Днепър). Битката за Курската дъга е и най-голямата танкова битка в историята. Разгрома над немците през лятото на 1943 г. стратегическата инициатива минава в ръцете на Руската армия.

Денят на Победата се чества в съответствие с приетия на 10 февруари 1995 г. от Държавната дума закон "За дните на войнската слава на Русия".


Link to comment
Share on other sites

Гледах парада сутринта - доста хубаво нещо .
И аз го гледах.Присъстваха много ветерани от войната.На парада видях Дмитрий Медведев,заедно със китайският си колега,а също и Ангела Меркел.Поднесоха заедно цветя пред паметника и се поклониха. Да им е честит празника.
Link to comment
Share on other sites

Велик ден, велика ПОБЕДА!

Поздравявам колегата, че отбеляза годишнината!

Колегата е от "младото поколение" и му прави чест, че се интересува от историята, такава, каквато е, а не такава, каквато се опитват да я представят :D

Нека да си спомним за

, дали живота си за най-великата Победа на 20-ти век :)

post-3218-1273418122_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Късно вечерта (в 22 ч. 43 мин) на 8 май в специално подготвена зала на Военно – инженерното училище в Карлхорст (предградие на Берлин), украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин
Зад масата заели места заместник Върховния Главнокомандващ на Въоръжените Сили на СССР Маршала на Съветския съюз Г. К. Жуков, заместник Главнокомандващият на експедиционните сили на съюзниците Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал К. Спатс, главнокомандващият френската армия генерал Тасини.
Малко след това в залата били доведени представители на германското Върховно командване- генерал-фелдмаршал Кайтел, главнокомандващият на военно-морските сили адмирала на флота Х. Фридебург и генерал-полковникът от авиацията Г. Щумпф, имащи съответните пълномощия от К. Деница (назначен от Хитлер преди смъртта му за “райхсканцлер и върховен главнокомандващ”).

Първа точка от подписания от тях

“АКТ ЗА ВОЕННА КАПИТУЛАЦИЯ”

гласял:

“ Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили”.

Link to comment
Share on other sites

Ако нямаше 9.05.1945, нямаше да има Ден на Европа

Link to comment
Share on other sites

Честит празник! Нека се празнува великата победа и наред с това не се забравя ужаса от войната, отнела милиони човешки животи и разбила милиони човешки съдби.
Парадът в Москва беше на ниво,демонстрирана беше силата на Руската военна машина.Обичат си и тачат празниците,ветераните ,паметниците си ги имат за реликви.Ние всичко ,което ни напомня за Русия и войната го свързваме с комунизма,дори се демонтират паметници/този на снимката също беше в списъка/...Спорът е голям...окупатори били руснаците ,не знам какви...за мен са един много,много изстрадал славянски народ,който победи нацизма ...останалото е въпрос на мислене и политика.

Link to comment
Share on other sites

Вечна Памет!!!!

post-4405-1273428507_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

И Вечна Слава!!!!

Link to comment
Share on other sites

Малко късно но... Честит празник и от мен на всички който го почитат.Велика страна с велики победи.

Link to comment
Share on other sites

Вечна Памет!!!!

Ахотник,познай,какво не е на ред в картинката която си пуснал?

Почти не съм пропускал парад на 9-ти май.Този не беше толкова пищен но ме изуми.Американци,поляци,френци,англичани....

Link to comment
Share on other sites

Ахотник,познай,какво не е на ред в картинката която си пуснал?

Почти не съм пропускал парад на 9-ти май.Този не беше толкова пищен но ме изуми.Американци,поляци,френци,англичани....

Всичко си е на мястото по-картинката!Съветски старшина първа степан,като гледам нашивките!Превърнал се от моряк в пехотинец,под ватенката се подава част от матроски бушлат ,и се вижда вечната моряшка фанела от долу!Въоръжен с ППШ с дъгов пълнител,на колана резервен диск за ППШ-то!!Явно и тва те е объркало????Нуждата превръща по-голямата част от флота в пехота,като Сталин разрешава да се отличават от редовната пехота само по мор.фанели!А но някои си запазват и баретите-неофицялно,въпреки нарушението на устава!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

С днем Победы!!!Ако го нямаше тоя ден Европа нямаше да е същата!!!

Тая карта под аватара ти как се вписва с "Ден Победы"? Защото доколкото си спомням едни други пичове (пак с червено знаме) имат повече общо с нея...и през 1941 г. с тях се кълнем във "вечно бойно братство"...

Не мисли, че е лично заяждане - просто при теб има и "Обединена България" и "Ден на Победата", а второто окончателно погребва първото.

Edited by Ostf.Tzwetkow
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Честит празник на колегите ловци, които използват съветско или руско оръжие!

Честит празник на колегите ловци, които използват оръжие произведено в Европа!

Честит празник и на останалите колеги ловци-въоръжени с задокеанско или друго ловно оръжие!

НАСЛУКА

http://vbox7.com/play:21ac7d53

Link to comment
Share on other sites

Не знам какво точно си честитите ... нашата България е от победените страни във Втората световна война! :big_boss:

А пък какво общо има ловното оръжие с този ден !?!? :crazy:

Link to comment
Share on other sites

Доста кафява чума е излекувана именно с ловно оръжие.

Честит празник колеги!

Доста кафява чума е излекувана именно с ловно оръжие.

Честит празник колеги!

Ти да знаеш що репарации е плащала България до оня ден?

Как са влезнали в България руснаците,като освободители или като победители?

Коя е една Германия сега и кои сме ние,коя ли е причината?

Този празник наш ли е или техен?

Аз съм русофил,но сме си прецаканата страна.

"Честит" и на теб.

Link to comment
Share on other sites

@tanasi: До оня ден не знам да сме плащали репарации. Имам текста на мирния договор, който подписва България. Имам румънския и унгарския, за сравнение. Що се отнася до прецакването - предлагам ти да се заключиш в мазето и да си поплачеш. Аз отивам да празнувам! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.