Jump to content

Закони


Recommended Posts

Етова се казва работа държавата има закони не като при нас така трябва да бъде за да има ред и оправия аз съм бил в Дубай няма такъв ред.. http://fakti.bg/avto...d-fatalen-drift тука при нас за убийство условни пробаций кои ще ги вземе на сериозно там ще се замислиш дали да караш пиян или с 200 да дрифтиш като знаеш ко следва смъртна присъда или 3000 камшика и 20 г затвор и до живот без книжка

Edited by KOT
Link to comment
Share on other sites

Следващия ще си помисли като седна за волана с такива помисли. Преди почти две години едни безбесмени, прегазиха човек и избягаха, хванаха си същата нощ , но в съседната област . Вярно, че загиналия е бил пиян, но да прегазиш човек, а да твърдиш че е куче и то на осветен участък в населено място ...... . Делото се прехвърля нагоре, надолу по инстанции почти две години .

Link to comment
Share on other sites

Арабелите ще излезат прави, че сме разложената част от света и тябва да ни оправят. Най ме кефят, че не трябва да има лихви на банките.

Link to comment
Share on other sites

Там обаче има и други закони. За изневяра има смърт или пребиване с камъни. Та в тоя ред на мисли колко от нас ще останат живи.

Link to comment
Share on other sites

Знаете ли защо наблягат на секса повече отзад-защото в корана им пишело-семето е грехота да се хвърля вънка.Та отпред само когато работят за дете,иначе другото отзад.Не знам дали е вярно това,но един мой познат работи дълги години по арабските страни и той ми го е разказвал

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Относно ислямския свят и цитираните от някои от Вас закони то следва да се отбележи че те не са общовалидни за всички ислямски държави. През вековете са се оформили 4 основни школи, които поради редица фактори проповядват къде традиционен, къде светски, а на редки места и доста краен ислям.

Една от държавите с много "крайни" закони това е Саудитска Арабия, но дори и тя към днешна дата се стреми да не прилага "дословно" Корана и Сунната, а се стреми по всякакъв начин да избегне изпълнението на смъртно наказание. Това е в следствие, че редица международни организации постоянно ги притискат относно тези нехуманни наказания. За целта съществуват редица процедури които напрактика правят смъртното наказания приложимо в редки/конкретни случаи. Изневярата по-скоро вече не е сред тях ....

За интересната на всички Ви към изневяра ще Ви пусна нещо, което писах/превеждах наскоро на тема:

Смъртното наказание

в традиционните ислямски закони

и интерпретацията им в Саудитска Арабия

Наказателно право

Според ислямското законодателство съществуват три категории престъпления: Хадд (Hadd или Hudud) - престъпление срещу Бог; Кисас (qisas) - убийство или телесна повреда и Тазир (Ta'zir) - престъпления не обхванати от Хадд и Кисас.

2.1 Хадд (Hadd, Hudud) престъпления

Хадд е престъпление, което заплашва исляма. То е регламентирано като такова в Корана и Сунната. Суровите наказания, които са предвидени за хадд са предназначени да възпрат тези, които биха могли да извършат престъпления, които са опасни за ислямското общество. Наказанията за тези престъпления са фиксирани, съдиите нямат никакво право на преценка след като лицето е установено за виновно. Четири от седемте хадд нарушения се наказват със смърт. Тези престъпления са: прелюбодеяние или „зина“ (zina), вероотстъпничество или иртидаад (irtidād или ridda), въоръжен грабеж или харъба (hirabah) и бунт или багх (baghy). Независимо, че наказанията за хадд са фиксирани, за различните школи в исляма съществуват различни интерпретации по отношение на изискванията за този вид престъпления.

а ) Прелюбодейство (zina)

Прелюбодеянието е повод за загриженост в исляма, защото се счита, че то рефлектира върху стабилността на общността. Смята се, че същото води до семейни конфликти, ревност, извънбрачни деца и разпространение на заболявания. Коранът предвижда телесно наказание – сто удара с камшик. Наказания от рода на убиване с камъни не са регламентирани в Корана, а са били наложени от първите халифи. Подробности относно този вид наказание откриваме в Хаддис на Пророка от който става ясно, че когато мъж или жена извършат съответно прелюбодеяние или изневяра за тях ще последват: сто удара с камшик след което убиване с камъни. Сексуална връзка между неженен и неомъжена мъж и жена се наказва със сто удара с камшик и налагане на изгнание в продължение на една година. Разликите, които откриваме в постановените в Корана и Хаддиса наказания за прелюбодеянието ни илюстрират сложността на дори фиксираните хадд наказания.

Различните школи в исляма се различават в това как заклеймяват този хадд напрактика. Кхържа (kharjah) следват буквално текста на Корана и не нападат с камъни прелюбодейците. Останалите школи също имат различна позиция във своите възгледи относно дали нарушителите трябва да бъдат както набити с пръчки, така и убити с камъни. Ханифитска, Маликитска и Шафитска прокламират само убиване с камъни, докато Хамбалитска школа изисква наказание бой с камшици последвано от убиване с камъни.

Друг въпрос по който се различават школите в исляма е свързан с разликите в наказанието при семейните и несемейните нарушители. Ханафитската школа счита за ненужно налагането на изгнание на несемейните прелюбодейци в допълнение на камшиците. всички останали школи обаче са обединени в използването както на камшици така и на последвало изгнание.

Съществуват редица препятствия по пътя към доказване на изневяра. В действителност дори някои учени твърдят, че броя на доказателствените изисквания за зина правят изпълнението на наказанието „практически невъзможност“. За доказателства се считат или самопризнания на обвиняемия или декларации на очевидци на половия акт. Свидетелите трябва да са носители на пълна правоспособност, както и с „добър характер“. В допълнение същите освен, че трябва да са очевидци на половия акт, също така трябва да са сигурни, че то е противозаконно . Фалшиво предявяваните обвинения от човек, който свидетелства по отношение на зина само по себе си е хадд, който е наказуем с осемдесет удара с камшик.

В допълнение следва да отбележим, че съществуват редица възможности за защита от обвинение в зина. Първото от тях се състои във факта, че ако една жена е била омъжена преди забременяването, то тя може да претендира, че детето е от бившия си съпруг. Една жена може да твърди, че сексуалното проникване, което води след себе си зина не се е случило. На последно място в защита на обвинение в зина е факта, че жената може да претендира, че сношението се е състояло по време на съня и тя не знае за настъпването му. Последните два случая не изискват никакви доказателства, различни от заявление на жената.

Горенаписаното следва да отбележа, че става въпрос за изневярата в традиционните ислямски закони /първата част на темата/. Тук можете да откриете и съответствя между държава, правна школа и наказание предвидено за изневярата.

Ако на някой му е интересно да пише на лични ще му изпратя целия реферат, в който се съдържа и частта за Саудитска Арабия.

Edited by pashankov
Link to comment
Share on other sites

Само да добавя, че в България няма достатъчно добри юристи в сферата на ислямското право и случая с медиците беше доказателство за това!

Link to comment
Share on other sites

http://fakti.bg/worl...ena-za-iznevara

Наказание за изневяра...

В линка има видео неподхдящо за <18 годишни зрители.

Edited by пламенчо
Link to comment
Share on other sites

Не го пиша с идеята да се намирам на работа, просто към момента Афганистан не е символ на държавната власт и в частност съдебна, което разбира се не означава, че това което си публикувал не се е случило....

Edited by pashankov
Link to comment
Share on other sites

Да аз само давам пример ако при нас примерно не дай си боже някои пиян или някои блъсне с висока скорост човек условна макс. и 1 г без книжка

А, не винаги е било така:

http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.