Jump to content

Лов на свраки и врани


Mera4
 Share

Recommended Posts

Има ли някъде подобна тема?Ако не съм видял администратора ще я премести оттук.Чудех се къде да пиша.Защото за мен лично темата е важна.

Толкова са се навъдили тези гадове,че май вече трябва да им се обърне "сериозно внимание".Заселват се в градовете,в селата-навсякъде.Прави ми впечатление,че откакто взеха крякат из градовете,гугутките изчезнаха.С очите си съм виждал,ято от тези гадове как хванаха заек и за минути го направиха на дреб.От тях ни яребица,ни фазан-нищо не прокопсва.Не знам дали не носят повече вреди от някои общопризнати хищници.Не напразно има определение - вреден дивеч.Но като че ли на много колеги им свиди патрона изстрелян по този вредител.

Link to comment
Share on other sites

Да приятелü правси и те покрепям,тваса животинки които прават ужасна поразия на полезния диви4 ,много хора неса на ясно за тези изроди на каквоса способни,ас ли4но ги бия с удоволствие по сяко време,Свраката и сивата врана са исклü4ителни врагове намаля6ти пополацията на полезния диви4! Тази зима бях ре6ил да опитам една моя теория,с ланат но неоспях,има една месност около 100д.гора стара тя е в центара на огромна пло6т равнаобработваема земя винаги е гамжило,но 6те пробвам.Надявам се даги рас4истя искам да кажа на вси4ки,ловци да не стрелят по Дневните Грабливи птици но дасе средото4ат варху тези два вида СВРАКА и СИВА ВРАНА. Нежалете патрони тва е една добра тренировка,ито в полза за нас и полезния диви4...

Н А С Л У К А

Link to comment
Share on other sites

Колега Мера4, засягаш наистина важна тема.

Лично за себе си съм убеден, че това е наи-съобразителната и хитра птица, срещаша се по нашите земи.

Нанася значителни загуби на ловното стопанство, като яде яйцата на местният дивеч! Същевременно е много приспособима и се среща навсякъде в големи количества. Личното ми мнение е, че проблема най-добре може да се реши със № 7 :) . Разбира се, всякакъв друг патрон би се справил със задачата.

Навремето е имало мерки срещу тях. Искало се е определен чифт чифт сврачи крака. Доколкото съм чувал обаче, за да си ги набавят, ловците обикаляли и сваляли малките сврачета в ранна възраст от гнездата за да попълнят броиката. В резултат на което свраката веднага снася нови и ефекта е минимален. Не съм добре запознат със случая и затова нека по-възрастните и опитни колеги да коментират тези мерки имали ли са нужният ефект...

Link to comment
Share on other sites

Аз специално ,свраките си ги бия по повод...и без повод!За заселването им в градовете си прав,както и за унищожаването на яйцата и малките на гугутките и врабчетата.Както е известно в града най-големия унищожител на гъсениците/голямата напаст/ са врабчетата,които обаче с появата на свраките почти изчезнаха.По мои наблюдения голяма част от свраките не нощуват в града,а извършват прелет в околностите,при нас по често в тръстиките около блатата.Нашата дружинка имаме план, пет бр. крила от свраки се падат на човек да отчете.Планът като цяло не се изпълнява по обективни причини:ловът им не е лесен,свраката е подозрителна и хитра птица-когато си без пушка те допуска близо,иначе отлита отдалече.Много от колегите не желаят да хабят патроните си или смятат мероприятието по унищожаване на гнезда,малки и зрели птици/свраки/ за несериозно.На откриването на лова на някои им беше смешно ,че съм ударил четири свраки.Така ако не се приеме на сериозно... популацията им ще продължава да расте за сметка на полезния дивеч.

Link to comment
Share on other sites

Този сезон имам отсреляни две свраки по време на птичият лов но бе случайно . Иначе са много хитри и видят ли те с пушка в ръка кацат на малко повече от изстрелно разстояние и вдигат всичко на главата си от крясъци.Чувал съм ,че много мразят бухалите защото им ядели яйцата и много лесно се бият ако се постави на някоя полянка примамка бухал/жив или препариран/ и от укритие се стреля по тях.Не съм пробвал защото нямам бухал в къщи/Жената не я броя/. Наслука !!

Link to comment
Share on other sites

Това ми е едно от любимите неща за трепане с въздухарката :),но мн бягат и рядко имам слука :)

Кажете с какво могат да се примамят,освен бухал :>

Link to comment
Share on other sites

Тия копеленца много хитри да му се невиди. И се предупреждават една друга. Бая трябва да си изобретателен :) ама пак пада някоя друга :)

Link to comment
Share on other sites

За примамване на свраките върши добра работа свинска кожа закачена над земята. Кожата естествено не трябва да изсъхнала преди няколко години. Също така ги привлича и всякаква леш. А бе правиш им стървилище грубо казано.

Освен това сутрин и привечер имат любими места на които се събират по много, набелязваш местата чрез наблюдение и си правиш прикритие в района, което заемаш преди да започнат да се събират след което пуцаш гадините. Есенно време много налитат на места където има орехови и бадемови насаждения, втоя период може да ги мелиш на прелет като гургулици.

Link to comment
Share on other sites

Знам,че ги превличат лъскави неща :rofl: ако например разфърля да кажем парченца от фолио или целуфан дали може стане нещо ? :):)

После гледай да си събереш боклуците дето си разхвърлял :D

Edited by radoadvokat
Link to comment
Share on other sites

голям гад е свраката.видятли пушка и усетят ли оражеина смаска и бягат.А ако се стрелят докато лупят и са в гнездото може и да има ефект.дори и минимален.

Link to comment
Share on other sites

Да знаете ,че гнездата са много здрави.Стрелял съм с 7 номер по гнездо от15м след като отворих пушката свраката излетя жива и здрава.Иначе и аз не пропускам възможност да опукам някоя и друга гадина макар че наистина са мнооого предпазливи тия гадове. :)

Link to comment
Share on other sites

Да знаете ,че гнездата са много здрави.Стрелял съм с 7 номер по гнездо от15м след като отворих пушката свраката излетя жива и здрава.Иначе и аз не пропускам възможност да опукам някоя и друга гадина макар че наистина са мнооого предпазливи тия гадове. :)

И аз не пропускам възможност да стрелям по тея гадини. Само че знаете ли колко много колеги не знаят как се казва тая птица, камо ли какви поразии прави.

Edited by radoadvokat
Link to comment
Share on other sites

Навремето когато бях 9-10 годишен имах един съсед Баи Станко беше ловец.Та този баи Станко ни събираше дечурлигата от махалата и ни вкарваше оферта-дава по 5 стотинки за яице от сврака.Близо до нас имаше ябълкови масиви които "бъкаха" с гнезда на свраки и ние правехме доста стотинки с които после си копувахме лимонада и сухи пасти:)Когато питахме Баи Станко какво прави с яицата,тои ни казваше че ги слага под кокошката и тя ги мъти...обаче винаги когато му давахме яицата,тои ги изпускаше и ги чупеше и много се "ядосваше" по много смешен начин и ние будалите се вдъхновявахме още повече да събираме яица.Ама този метод едва ли ще работи при днешната младеж :)А иначе метода с бухала е наи работещ,лично сам пробвал,освен това привлича и врани и гарги и дневни грабливи птици.Като заместител може да се приложи и препариран сокол или нещо от сорта.наслука!!

Link to comment
Share on other sites

Колеги,радвам се,че сте съпричастни към този проблем.Голямата част от горните постове са верни - и за хитрината и за зловредието от тези птици/сврака + сива врана/ и за примамките.Аз ги трепя много лесно.В периода на обучение на малките на летене,си гръмвам едно свраче с флоберката и го поставям на удобен клон или храст.Скривам се и чакам да дойде мама или тати.Рядко съм отстрелвал по-малко от 2 - 3 гада /идват и други роднини/и то когато пропусна/все пак флоберка,а пък свраката с много перушина/.Ако имам време на другия ден на същото място и така...

Мисля,че е време тези форуми,освен място за хвалби,обучение по оръжезнание,екипировки и т.н. да се превърнат в нещо и като инициативи/много гадно звучи тази дума,но не се сещам за друга/. Според статистиката ние въоръжените любители на природата сме 250 000.Ако средно всеки от нас гръмне 2 гада - вие си правете сметка за колко полезен дивеч спасен става дума.

Спирам защото сигурно ставам досаден.

Edited by Mera4
Link to comment
Share on other sites

На мен лова на хищници ми е любим,но въпроса ми е,как да бия свраката и сивата врана, като в последно време тяхната популация в градовете нараства стремглаво. Това е един "резерват и развъдник" за тях,а стрелба по тях не е възможно дори с въздухарка. Говоря за живеене в блок, не в къща с двор където това не е чак толкова невъзможно.

Link to comment
Share on other sites

абе тжа трябва да се узакони и да ни се издават бележки за свраки-тогава хем ще гармим хем ще сме полезни

Link to comment
Share on other sites

абе тжа трябва да се узакони и да ни се издават бележки за свраки-тогава хем ще гармим хем ще сме полезни

абе тжа лова на сврака, врана и т.н. е разрешен целогодишно ама :pardon:

Link to comment
Share on other sites

Здравеите колеги ще ви кажа два метода за лов на свраки и враникоито самного ефективни 1. Както казаха някои от колегите това за бухала е един от най ефикасните методи ако можш да намериш бухал(само не ходи да търсиш в гората да си убиеш защото са забранени в червената книга а и те са големи врагове на свраките и враните защото нощтно времи ходят да им ядат яйцата)ще отидеш до някое дере ще я сложиш на една пръчка която да може да стигне до върха на дърво високо около 5-6метра направи си прикритие на 10-15 метра от дървото и ефекта е гарантиран 2.Свраките и враните много обичат да си похапват мърша.Ако сте забелязвали когато има някое блъснато куче или котка краи пътя колко свраки се събират понякога ми се е искало направо от колата да ги подпукам.Тъи че ако ви се намира под ръка някое умряло животно не чакаите ами го носете до някой канал и гледаите само колко нещо ще доида.Само си направете прикритие патрони№7 и :pardon:

Link to comment
Share on other sites

...Само че знаете ли колко много колеги не знаят как се казва тая птица, камо ли какви поразии прави.

има нещо такова, често я бъркат със сойка

post-480-1171818230_thumb.jpg

Edited by metero
Link to comment
Share on other sites

само едно ще кажа... много голямо число от ловджийте ги е скранза за няколко 7-ци... да изтрелят по тези хишници... :pardon: No Coment

Link to comment
Share on other sites

Казал съм ви да не мрънкате бре. Скръндзи или нямат кинти, ти като имаш възможност и не си скръндза изстреляй повече и това е... Ааа стига глупости :pardon:

Link to comment
Share on other sites

През забранения сезон не е лошо да се ходи за свраки. Хем се тренираш, хем носиш полза за природата. Бележка се взема много лесно. Пробвал съм лов с издебване - много е труден, виждат те отдалеч и бягат като ги наближиш на 60-70м. Веднъж пробвахме с препариран бухал, взехме го от биоложката на едно училище. Нещата се развиха като на кино. Само докато се скрием, както нямаше нито една сврака, за секунди долетяха отнякъде 2. Започнаха да кръжат над бухала и да крещят. За секунди се събраха десетина. Стреляхме с ижовки, патрони 7-ца. За 30 минути направихме 54 бройки, обаче повредихме бухала. Че даскалката много ни се разсърди. Ама какво да правиш - ловът си е ката краста.

Link to comment
Share on other sites

Свраката е дребен пернат хищник от семейство "Вранови". Отстрела им е разрешен целогодишно.

Използват се патрони с номера: No:9,No:8 с концентратор за глидкоцевните.За флоберките и пневматичните е ясно.

На времето се изискваха около 20 чифта крака от сврака задължително при заверката на билета.

Ефективен е отстрела и чрез издебване и примамване.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.