Jump to content
ФОРУМ
  • Наслука!
  • Ловен Сезон 2020

Recommended Posts

Курцхара ми не иска да апортира патица.При другият дивеч (пъдпъдък,яребица.фазан) няма проблеми , апортира дори бърнета, но зеленоглава не иска дори да я захапе.Стига до нея помирисва я и се отдръпва и на сушата и във вода , няма значение дали е току що отстреляна или му я подхвърлям.Пробвах да му я сложа и в устата , но все едно беше жар.Кучето е на 2 години и сега му е втори сезон на патици, като първият почти не се брои (само 1 зеленоглава, и държането му беше същото).

Link to post
Share on other sites

Колега ,опитай както при начално обучение с апортировка , с малко повече развиване на агресия специално към предметите с патешка миризма. Би могъл и да комбинираш две миризми - например патица и друга птица като ги държиш на едно място в найлонова торба и използваш периодично ту едното крило ту другото . Според това което казваш или е гнусливо към миризмата или като малко е било наплашено от или с патица.Друга причина би могла да бъде и по време на обучението ако се е прекалило с патешко апортиране на крило или птица и кучето да е загубило интерес конкретно към този мирис. Успех!

Link to post
Share on other sites

Благодаря за идеята за омешване на миризмите не съм се сетил за това, но задължително ще го пробвам , а пък той не е имал допир до патици до миналата година на 1 лов (само 1бр)и почти не съм го мъчил да я апортира 5-6 пъти без резултат и се отказах.А може и да е проблема в агресивността му- никак не е агресивен към други животни включително и котки.........

Link to post
Share on other sites

вземаш една ранена на крило патица и му я пускаш да я гони и след като я хване му я хварли и ще ти я донесе така 2-3 пьти и готово

Link to post
Share on other sites

За направата на добра апортировка е нужно и малко злобичка(за повдигане на интереса му към работа ) която в последствие се подтиска с обща дресировка. При твоя случай би могъл да я поразвиеш временно на основата на апорта и после да я занижиш.Но не съм сигурен до колко си отренирал апорта.Поздрави!

Link to post
Share on other sites

С риск да ми се присмеят, ще ти дам пример с първото ми куче(също курцхар).При мен проблема беше същият, само че със зайците. Пътпъдък,яребица, фазан,патица, няма проблен,но на заек само го подушва,ако е ранен го спира (като легне върху него и го притиска на земята) но не апортираше.

Бях се видял в чудо.Така ловувах докато навърши четири години.На един Гергьовден сме се разпили у един приятел и естествено подхванахме и ловната тема.Имаше едно младо момче, което не познавах, си седеше кротко и само се хилеше на нашите "изцепки" без да взема участие в разговора.Стана въпрос и за "косура" на моето куче.Той ме погледна и каза "дай му да изяде главите на един, два заека, с кожата,ушите и кръвта и ще се оправи".Помислих си че се шегува и не се замислих много. Но на първият излет на заек (естествено заека,който си убих моето куче не го апортира)се сетих за малкият зевзек и направих номера ( даже бях взел и от един колега на убитият от него заек главата). Не го нахраних веднага след лова, ами чак след два часа и то с главите на зайците.На другия излед, неможех да повярвам, че това е моето куче.Един колега рани един заек и той на три крака продължи да бяга. Моят "вълк"го стигна и така го растресе, че му изхвърчаха карантиите.Колегата с който бях (той също знаеше за проблема на кучето), така се изхили, (кагато кучето го донеси и като по учебник застана до мен, че замалко не го разцелувах) погали кучето по главата и като на събрание обяви :Ами кажи по-рано че искаш главите бе да ти е...мамата, та на караш ние да влизаме в тръните да си вадим зайците.

Това не е шега, а самата истина.

Незнам ако му дадеш една, две глави(само,че оскубани), дали няма да се оправи.

Късмет, и не се шегувам за гореписаното.Желая ти успех.

Link to post
Share on other sites

И това със главите ще пробвам със сигурност,но този месец с нарядите доста ме ...... та ми е доста трудно от към време.Благодаря на всички които дадоха съвет :drinks: и наслука :ksshunter1fe:

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

МОя не искаше да апортира лисица, принудителен апорт на всичко - без проблем - от километри, но лисицата не ще да я вземе в уста. Принудително - цялото упражнение по апорт - разчленено поетапно, и то на място където кучето си мисли че е защитено - колибата му. Една седмица = ежедневно се изисква перфектно изпълнение,......после и през препядствие ......Сега Сър апортира хищници от всякакви положения, включително и от ограждение високо 1 метър http://www.facebook.com/photo.php?v=365537656862044&set=vb.100002174384547&type=2&theater

Edited by big
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Тази тема я бях забравил :( и ще напиша какво стана и как успях да се преборя. Още зимата успях да се преборя със ината му.Един ден ударих два зеленоглави патока и две бърнета и викам днес ще е мъчението и започнах със едно крило от фазан(нямаше цял :( )-няма проблеми ,бърнета - няма проблеми и така няколко пъти.Хвърлям му патока ............ стига до него помирисва и изчезва.......Пак от начало със заиграване и след 4541653486 опита УСПЕХ някакъв -пробва го със зъби.Викам си започваме и леко леко започна да ги лови с предни зъби за врата и ги влачи към мен и накрая се прежали явно (или му писна от мен :) ) и захапа веднъж и ........... това беше.След това без отказ всеки път отиваме на вода .... влиза вади няма ядове.Скоро започваме лова на пернато и чакаме зимата патоците да видим затвърдени ли са знанията.Наслука на всички колеги!

Link to post
Share on other sites

Поздравления за успеха ,само съблюдавай да го държиш в едно средно положение-не го напъвай много и многократно с апорта на патешко,за да не загуби интерес,а от време на време за поддържане на формата.Давай му и повече възможност за заиграване с патешки апорт!Успех !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.