Jump to content

Самоделен безсерен димен барут.


Recommended Posts

Здравеите,намислил сам си да направа бездимен барут,от амониева силитра,това е изкуствена тор и дървени въглища от чам.Съотношение 80%силитра и 20%въглища.Прави се по следният начин:

1.Смеляш силитрата много финно.

2.Смеляш въглищата пак много финно.

3.Смесваш ги.

4.Палиш и би трябвало да се получи горене.

И другият ми въпрос е дали може да се пълнат патрони с него.

Link to post
Share on other sites

Колега напиши ,,димен барут" и чичко гугъл ще ти каже как се прави.Между другото не си първият който се заема с тази не,,трудна задача".А, ако намериш и темата във форума ще разбереш.Успех с четенето.

Link to post
Share on other sites

Димен може да направиш,но ти е нужна и сяра...даже ще става и за лов.

Безсерен не знам как се прави.Дори и да е вярно съотношението,което си написал ти е нужна топкова мелница да мелиш съставките часове наред заедно.Ще трябва да добавиш и декстрин за да се гранулира после на полусухо през сито.Ако не го гранулираш обема му става прекалено голям и трудно ще събереш нужното количество в гилза...

Всъщност този със сярата ще е по-добър ;)

ПП.С амониева селитра няма да стане.Пробвай с калиева ;)

Ако ти трябва за съвременно ловно оръжие,а не за някоя дулма от по миналия век, то не си струва труда.Барута в магазина хем е евтин,хем е по качествен:

Edited by nqkoiotnqkade
Link to post
Share on other sites

Димен барут се прави с калиева ,а не с амониева селитра. Освен това в амониевата селитра в търговската мрежа се влагат добавки

възпрепятстващи използването и като експлозив /изискване на европейска директива /. Нямам представа правят ли го нашите производители

или не. Заради спорта си заслужава да се пробва

Link to post
Share on other sites

Полекичка с рецептите...който има желание да си ги дърпа от нета.... не пращайте барути и компонети на хора който не познавате лично. Нямаме страдания от комлекс за конспирация ама, бачкаме с едни джажи дет праят дупка на главата и кръвното рязко пада на нула. Братския социал(нихил)ИЗЪМ отиде и се не виде..вива де куба също, да си пазиш задникът не е богонеприятно, взаимо-противодействие.

Link to post
Share on other sites

Ей така,между другото бях на една опашка за хляб и зад мен си говориха някакви хора.Ставаше дума че черния барутец се причислявал към взривовете заради скоростта си на горене...това по някакъв си закон.А тези хора май бяха пиротехници.

Та горенаписаното май е доста уместно....

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Абе и аз бях на една опашка и там хората също си говореха едни такива работи.Значи без сярен барут не може да се получи.Причината за това е,че сярата се явява свързващо вещество в уравнението. Значи нещо което ще гори /въглерод,въглена де/,окислител / нитрата - колко атоми азот и колко кислород в мулекулата/ и нещо което така да свърже горивото с окислителя,че при една искра ще изгори бурно и ще отдели голям обем газове.

Пробвал съм амониева селитра с въглен,ама не става.Гори бавно. За наторяване става.

Link to post
Share on other sites

А, става и без сяра. Обаче гори бавно. Ползва се за фитили. Обаче с амониева селитра и фитил няма да стане, в нея има вещество, гълтащо алчно влагата , както писа един колега, да не може да правят експлозиви.

Само че какъв е проблема със сярата ? Във всяка аптека има прекрасна чиста сяра на фин прах. Проблема при димния барут е материала за дървения въглен, както съм писал неведнъж.

Link to post
Share on other sites

Здравей, аз толкова малко пиша, че появяването ми стана събитие май. :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Айде кво стана с барута?Едно време май селитрата я ползваха за изстудяване на бирата(лично Аз не),ама кат малък съм правил димки.

Link to post
Share on other sites

Айде кво стана с барута?Едно време май селитрата я ползваха за изстудяване на бирата(лично Аз не),ама кат малък съм правил димки.

Селитрата ,за която говориш не е същата. Амониевата изстудява бири и става за димки. Тук се ползва калиева;)

Link to post
Share on other sites

.....пробвай калиев перманганат и сяра ако не стане калиев перматганат и бял бронз ако не стане миниум на прах и бял бронз .....поне така пукахме на времето .......на доста кучета съм изкарвал пушек през ноздрите.....вече не помня съотношенията но СТАВА...

Link to post
Share on other sites

Ето нещо интересно.

Как се прави безсерен барут http://vbox7.com/play:a157401a


Как се прави черен барут (сяра) http://vbox7.com/play:d3f28dad

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Амониевата силитра е толкова хигроскопична, че тъй наречения от теб безсерен барут ще е винаги мокър.

Здравеите,намислил сам си да направа бездимен барут,от амониева силитра,това е изкуствена тор и дървени въглища от чам.Съотношение 80%силитра и 20%въглища.Прави се по следният начин:

1.Смеляш силитрата много финно.

2.Смеляш въглищата пак много финно.

3.Смесваш ги.

4.Палиш и би трябвало да се получи горене.

И другият ми въпрос е дали може да се пълнат патрони с него.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Реших да напиша няколко реда понеже се начетох на глупави мнения. Първо искам да кажа че не съм ловец а пиротехник, и имам няколко годишен опит в бранша. Първо с амониев нитрат няма да се получи нищо както споменаха някой колеги. Амониевият нитрат е окислител отделящ голямо количество енергия но прекалено муден и не може да гори бързо освен с много силно реактивни горива като магнезий на прах. С амониев нитрат не се правят пиротехнически/метателни състави а взривни вещества. Това което ще получиш с амониев нитрат и въглен ще е взривно вещество което няма да гори и ще детонира само от мощен детонатор който ще направи моментален разпад на молекулите на амониевият нитрат който ще се предаде по нататък чрез произвеждащото се налягане от амониевата селитра и въглена. Дори 1-2гр. детониращ амониев нитрат/въглен в цевта ти ще я пръсне. Отделен въпрос е ще за да детонира ще е нужен много по голям заряд от друг експлозив от този в патрона. Амониевият нитрат (NH4NO3) няма съставка която да привлича влагата а самият нитрат я привлича. Съставката която го възпрепядства да се правят взривни вещества от него е парафин който пречи на това амониевият нитрат да попива течни горива като нафта и флегматизира процеса на детонация.

Така, по главната тема:

За най-добрият начин за домашно приготвяне на черен барут е меленето с топкова мелница. Компонентите се смилат по отделно до състояние на фина пудра, а после и заедно, с неметални или оловни мелещи елементи. Методът е ефикасен и прост , а продуктът е много качествен. Топковата мелница е инструмент, който всеки пиротехник трябва да притежава! Черен барут може да се приготви в малки количества със стриване в химическо хаванче. С кафемелачка, кристализация на нитрата и други методи също може, но качеството ще бъде по-ниско.
Класическото съотношение, което се използва най-често е:
калиев нитрат 75 %
въглен 15 %
сяра 10 %, процентите са тегловни , а не обемни ! Качеството на черния барут слабо се влияе от това на нитрата и сярата. Използването на торово качество калиев нитрат и сяра е напълно подходящо. Желателно е обаче сярата да бъде техническа, защото торовата понякога съдържа много боклуци. Техническата сяра е сравнително евтина. Най-подходящите въглени ще трябва да си приготвите сами. Такива въглени се получават топола, върба, синя слива, лозе и други чрез "печене".
Получава се така:
Съчки от съответното дърво се затварят в тенекия, на която се пробива дупка на капака. Поставя се в горящ огън. От дупката започва да излиза гъст дим, това означава че материала е започнал да се пече. Тенекията се сваля от огъня след като дима рязко затихне, не трябва да се чака да спре нацяло защото въглена ще прегори. След свалянето на тенекията от огъня дупката веднага се запушва кал или друго подгодящо нещо за да попречи на влизането на кислород в тенекията понеже нагорещените въглени ще се запалят моментално. ЧБ трябва да се пали сравнително лесно, да гори много бързо и да оставя незначителна шлака.
Най-честите причини за бавно изгарящ барут са:
-Недостатъчно смлени вещества. Те трябва да бъдат толкова фини, че на докосване да ги чувствате меки като крем.
-Неправилен избор на въглен.
-Високо наличие на влажност в барута, мокър барут.
-Мръсотии във веществата (например глина в сярата).
-Объркани съотношения.Гранулация на ЧБ:
Съществуват два известни начина:
-Грубо гранулиране чрез цедка.
Влажна маса барут смесена с 5% втвърдител (декстрин) преминава през цедка, като изпадат гранули, чийто размер зависи от големината на отворите на цедката. Барутът не се мокри прекалено много за да не се получи разтваряне на нитрата и последващо кристализиране след изсушаването. Ще се получат отделни кристали КН което драстично ще влоши качеството на барута. Мокри се колкото да се активира декстрина, барута да стане леко лепкав, когато го стиснеш в ръка да се получава топка която лесно да се разпада. За цедка можеш да ползваш такава за пържене на картофи като правиш топки барут които прекарваш през цедката и трошейки се се получават гранули.
-Пресоване и натрошаване.
Влажна маса барут се пресова чрез хидравлична преса до постигането на цилиндри с плътност 1,7гр/см3. След изсъхване на цилиндрите, те се натрошават и различните по големина гранули се разпределят по големина.
Защо е добре да се гранулира черния барут?
Гранулирането му позволява:
-Контрол над скоростта - по-висока и по-ниска, според големината на гранулите.
-По-чиста работа - не цапа толкова много.
-По-висока плътност в някои случаи.
-Компонентите не се разслояват при съхранение.
За стрелба с ЧБ гранулите не бива да са по големи от 1-2мм. понеже ще се забави горенето. Не се лъжи че можеш да получиш нещо свястно с кафемелачка. С барут от смляни съставки в кафемелачка няма да можеш да убиеш заек от упор, получава се изключително аматьорска смес :D Ако не ти се прави топкова мелница можеш да опиташ с порцеланово хаванче като за улеснение преди това можеш да смелиш съставките в кафемелачка ПО ОТДЕЛНО!!! Не се води по акълите на другите да използваш оловен миниум или калиев перманганат смесени с алуминий или друго. Смесите с тези окислители стават изключително чувствителни на удър и триене и като нищо може да гръмнат докато зареждаш патрон или пушка. Освен това са нетрайни а и оставят голям нагар. Да не говорим че вече оловен миниум и алуминий на прах (така наречения бял бронз) се намират много трудно, само от специални магазини за химикали. Ако имаш затруднение с намирането на калиев нитрат, аз имам и ако искаш можеш да ми пишеш на лично за да се уговорим по нататак. Не се лъжи с други окислители, или нищо няма да стане, или ще стане нещо опасно!!!
Edited by SherlockHolmes
Link to post
Share on other sites

И още нещо, няма смъсъл от безсерен барут след като този с сярата е с пъти по добър!

Все си мисля ,че за ловни цели е напълно безсмислено да се прибягва до производство на ДБ. Първо,защото бездимния е евтин и доста по подходящ, с в пъти по добра метателна способност и харахтеристики. Второ,защото барута далеч не е най скъпата съставка на един патрон.

ДБ си е приложим в пиротехниката ,както и за стрелба с реплики на старинни оръжия. Там пушека е 50% от тръпката..

Калояне,ако идваш по нашенско обади се да черпя някои изстрел с "кюнеца" за начесване на крастата.. .ДБ и всичко останало от мен ;)

Ако имаш желание във форума има достатъчно раздели,където може да развиваш теми по пиротехника. Бъди сигурен,че ще се намери аудитория за тях,пък съм далеч от мисълта,че тук всички ги интересува единствено и само лова.

Поздрави!

Link to post
Share on other sites

Все си мисля ,че за ловни цели е напълно безсмислено да се прибягва до производство на ДБ. Първо,защото бездимния е евтин и доста по подходящ, с в пъти по добра метателна способност и харахтеристики. Второ,защото барута далеч не е най скъпата съставка на един патрон.

ДБ си е приложим в пиротехниката ,както и за стрелба с реплики на старинни оръжия. Там пушека е 50% от тръпката..

Калояне,ако идваш по нашенско обади се да черпя някои изстрел с "кюнеца" за начесване на крастата.. .ДБ и всичко останало от мен ;)

Ако имаш желание във форума има достатъчно раздели,където може да развиваш теми по пиротехника. Бъди сигурен,че ще се намери аудитория за тях,пък съм далеч от мисълта,че тук всички ги интересува единствено и само лова.

Поздрави

Здравей приятелю. И аз ще се радвам да се видим на живо и да обменим някой акъл. Виждам че има какво да се каже за пиротехниката в форума, щом се увличат хората по стрелба, със сигурност има и такива които се овличат и по подобни неща. Реших че все пак някой хора могат да решат да половуват с добрия стар примитивен барут и реших да помогна като драсна няколко реда понеже голяма част от участниците тук си нямат напредстава от барути и като цяло от метателни експлозиви и пишат какво ли не. Ако някой иска комбиниран изстрел с мощност като бездимен барут и димен като с черния да нахака патрон с флаш барут (този от пиратките) и да отпише пушката с която ще стреля. Температурата която се развива е около 3500градуса :D Разбира се това е шега, енергията която отделя флаша е в пъти по голяма от тази на бездимния поради металното гориво (алуминия) а скоростта на горене е същата така че цевта вероятно ще поддаде. Да не говорим че шума също е в пъти по висок от изстрел с черен барут, близката публика ще се окаже с пръснати тъпънчета :D

Link to post
Share on other sites

Да,много се пише за димният барут и за стрелбата с него.Не е желателно да се вземат барути с незнаен произход и да се стреля с тях.В руските сайтове могат да се намерят данни за оръжията които могат да стрелят с димен барут.Всички оръжия произведени в по-късен период са пригодени за стрелба с бездимен барут.Има специалисти които могат да обяснят по-добре защо е така.

Link to post
Share on other sites

Да,много се пише за димният барут и за стрелбата с него.Не е желателно да се вземат барути с незнаен произход и да се стреля с тях.В руските сайтове могат да се намерят данни за оръжията които могат да стрелят с димен барут.Всички оръжия произведени в по-късен период са пригодени за стрелба с бездимен барут.Има специалисти които могат да обяснят по-добре защо е така.

Барута ми не с незнаен произход, правя го сам и мога да обясня целия процес на правене, съставки и тн. Произвеждам го точно по официалния стандарт за черен барут и няма никакви модификации.

Link to post
Share on other sites

......турчина има една поговорка "докато не го наеб.....ш не можеш да го разбереш"......та пробвайте колеги ....пробвайте....в спора се ражда истината....

Link to post
Share on other sites

Здравей приятелю. И аз ще се радвам да се видим на живо и да обменим някой акъл. Виждам че има какво да се каже за пиротехниката в форума, щом се увличат хората по стрелба, със сигурност има и такива които се овличат и по подобни неща. Реших че все пак някой хора могат да решат да половуват с добрия стар примитивен барут и реших да помогна като драсна няколко реда понеже голяма част от участниците тук си нямат напредстава от барути и като цяло от метателни експлозиви и пишат какво ли не. Ако някой иска комбиниран изстрел с мощност като бездимен барут и димен като с черния да нахака патрон с флаш барут (този от пиратките) и да отпише пушката с която ще стреля. Температурата която се развива е около 3500градуса :D Разбира се това е шега, енергията която отделя флаша е в пъти по голяма от тази на бездимния поради металното гориво (алуминия) а скоростта на горене е същата така че цевта вероятно ще поддаде. Да не говорим че шума също е в пъти по висок от изстрел с черен барут, близката публика ще се окаже с пръснати тъпънчета :D

Много е лошо,ако не се направи разлика между флаш барута с димния барут. Ако някой е решил да разглобява пиратки за да се сдобие с ДБ за да реализира изстрел с много пушек за майтап да се откаже от тази идея. Флаш барута ще пръсне цевта още при патронника. Като доказателство мога да спомена,че голяма пиратка поставена в метална водопроводна тръба след възпламеняване спуква тръбата.

В един патрон има и сачмен товар,което още повече ще влоши нещата.

Мисля по добре,когато нещо не се знае да се пита за да няма проблеми в последствие.

Иначе с обикновен ДБ,приготвен от сяра,калиев нитрат,въглен и декстрин няма как да се предозира ,дори и да са размествани съставките за по голяма рязкост на барута. Аз съм снарядвал за шоуто,както фабричен ДБ,така и със самоделно приготвен.

5-5,5гр за 32гр за кал 12 са предостатъчни.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.