Jump to content

Лов на хищници - Общи положения и препоръки


JOR8
 Share

Recommended Posts

И така:

Би било крайно наивно да се приеме, че е възможно за такъв вид лов като този на хищници да се напише кратко упътване, с помощта на което всеки начинаещ ловец да грабне пушката, да отиде на къра и да се завърне у дома със снимка и блясък в очите. То е все едно да изготвиш "упътване за бързо стартиране" (Quick start guide) за пилотиране на пътнически лайнер.

Като добавим и многообразието от хищници, предмет на лов в България, трудно ще се постигне кратък материал, даващ същата информация, каквато се намира по обем и качество в темите за хищници на този форум. Да не говорим и за това, че намиращите се тук материали далеч не изчерпват материята за хищниците, а предават ловни истории, ситуации и преживявания на наши колеги ловци, каквито са целта и смисълът на съществуване на ловните форуми.

Все пак, за да не отнемам ентусиазма и хъса на младите кандидат хищничари бих маркирал, на базата на скромния си опит и най-вече прочетена тук във форума и в съпътстваща литература информация, няколко елемента на хищничарския лов, върху които си струва да се потърсят повече знания. Приканвам утвърдени колеги хищничари да се присъединят към дадения конспект и да допълнят пропуснатите от мен важни според тях моменти.

И така -- съвсем схематично:

1.) Видовете хищници, които се срещат в българия са - Мечка, вълк, чакал, лисица, рис, дива котка, язовец, пор, бялка, невестулка, и др. Споменавам само бозайниците, тъй като за хищните птици режимът на лов ми е непознат и нямам никакъв опит.

От хищниците споменати по-горе забранени за отстрел са мечката, рисът и дивата котка, но последната се среща в прилични количества, нанася значителни щети върху полезния дивеч и рядко бива пощаден от "интензивния автомобилен трафик". Начинаещият ловец не бива да забравя и за подивелите кучета, които обитават извън населените места и причиняват не по-малки вреди. В тази връзка не бива да забравяме, че хищниците имат и полезна роля в природата, тъй като унищожават останките на животни, погинали заради болести, глад, студ, раняване при лов, и пр. Интересно е да се отбележи, че чакалите, които сравнително най-отскоро населяват нашите земи, се хранят с хранителни отпадъци, изхвърлени на сметища, остатъци от преработвателни цехове за пилешко месо, риба, консерви, кланици и др. В полските и горските райони се хранят и с плодове, остатъци от зърнени култури, корени и др. растения. Посягат разбира се и на яйца на птици, малки на полезни животни, но не в тази степен, която някои колеги ловци твърдят.

2.) Начини на ловуване на хищници: Няма вид лов у нас, при който да не се стрля по хищници. В т.ч. лов на пъдпъдък, гургулица и гривяк, лов на дива свиня на гонка, гонка за хищници и др. Известна практика битува в някои дружинки, при които се забранява стрелба по хищници по време на свински лов, за да не се разсейват кучетата. По време на лов на ход за трофеен дивеч също не е желателно да се отстрелва хищник, особено в близост до район, където е локализирано трофейно животно, което предстои да бъде отстрелвано.

От особен интерес тук в темата представлява ловът на хищници на стървилище, от чакало, със звукови примамки и т.н. За този начин на ловуване се отнасят и почти 99% от постовете в хищничарската тема. Съществуват обстойни описания на чакала, обурудвани с отоплителни съоражения, осветление, легла и пр. Има и такива, със съвсем рудиментарни пособия за закрепване и задържане на ловеца на високо, но които не правят лова по-малко ефективен.

3.) Оръжие, подходящо за лов на хищници: Веднага препращам към специализираните теми, тъй като обемът е голям и не е възможно с две изречения да бъде синтезиран. Причината е, че дребните хищници, лисицата и чакалът могат и биват отстрелвани с гладкоцевно оръжие и сачми, както и с нарезно. Калибърът също варира според предпочитанията и притежанията на собственика. Моите лични виждания по въпроса за вида оръжие и калибъра за хищник са: За гладкоцевно - 12ти калибър с 2/0 до 6/0. За нарезно - 22, .243, с оптика 2,5-10х50(56) с подсветка

4.) Стървилища и примамки. Според последните нормативни изисквания за лова на хищник трябваше да се изграждат задължително стървилища и чакала в близост и срещу тях. Признавам, че не ми е известно това изискване да се спазва стриктно. В момента всеки колега хищничар постъпва така, както условията и спецификата на района в който ловува му подсказват. В повечето случаи на успешен лов обаче са налице и чакалото, изградено с мерак и притежаващо елементарен конфорт за ловеца, както и стървилище, където продуктите за стръвта се закрепват стабилно с помощта на телове, мрежи и скари. Убитите животни в повечето случаи се оставят на място и на свой ред стават стръв. Но и те трябва да се завързват, тъй като в противен случай парчета и кокали от стървилището са издърпват от животните и разпръскват из околностите. Последствията не са нито лицеприятни, нито желателни от санитарна и хигиенна гледна точка.

За примамки в повечето случаи се ползват звукови примамки. РанЕн заяк, мишка. Свирки или запис на ел. устр-во.

5.) Екипировка. За да бъде ефективен ловът на хищник, той трябва да протича при максимално приемливи за здравето и комфорта на ловеца условия, тъй като се налага да се варди при много ниски температури, сняг, вятър, мрак, (страх). Последното не е майтап. Не е приятно усещането да стоиш навън в края на някоя горичка в тъмна като рог нощ и наоколо да усещаш присъствие на неизвестен брой чакали или диви кучета.

В тази връзка екипировката трябва да се състои от атрибути, необходими за комфорта на ловеца, точната му стрелба, сигурност и видимост. Такива са топлите дрехи, камуфлажни или не, шапка, ръкавици, пособие за сядане, платнище, двунога, фенер (прожектор), нож, съд за вода (сгряваща напитка), храна, фотоапарат със светкавица или телефон с камера и др. Сложността на екипировката може да варира в зависимост от времето за варда. Има колеги, които отскачат преди или след работа буквално за час до мястото за вардене. В такъв случай много от горе описаните атрибути отсъстват.

6.) Място за варда (лов) и позициониране спрямо местността и вятъра. Ако горните точки бяха важни за успешния лов на хщници, то тази в 100% от случаите играе заключаващата роля. Всичко от оръжието, екипировката калибъра и т.н. може да е налице, но не сме ли пручили района, не сме ли си избрали правилното място и най-вече ако сме застанали с гръб към вятъра и с лице към евентуалната посока, от която очакваме хищника, слука няма да има. Хубаво е преди да изградим стървило и чакало да сме проучили местноста и обичайната посока на духане на вятъра, пътеките на дивеча, места с вода, канали, рекички, ниви и полета, синори, гъсти захрастени участъци, тръстика, папур, подрасти и ветрозащитни горички. Участъците по посока на стрелбата трябва да са ниски, а не хълмисти, за да се заравя куршума при изстрел.

7.) Поведение на ловеца при варда. Тук очаквам най-много коментари и допълване от колеги, тъй като колкото хора - толкова различни поведения. Моите препоръки са: Да се излиза на варда в отпочинало и трезво състояние. Топлите и сухи дрехи гарантират добра форма на тялото и острота на сетивата - зрение, слух, обоняние. Това е много важно, особено когато сме си избрали правилно положение и вятърът духа от жертвата към нас. Запомнете, че печели този, който пръв забележи другата страна.

През тъмните нощи обикновено разчитаме на слуха си и при усещане на присъствие осветяваме пространството пред нас. Тогава се появяват светещите очи, а ако имаме късмет и част от тялото, в което трябва да се прицелим. Съвсем задължително е да не стреляме по светещи точки, ако не сме сигурни, че това е ясно очертаваща се цел на разпознато от нас животно. Не бихме желали да причиним фира на някое съседно стопанство или да смутим нощните похождения на някоя двойка, заиграла се в автомобил на габаритни свтлини.

8.) Законност на лова. Препоръчвам ви да излизате на лов с необходимите документи и разрешителни, съответно с бележка за лов на хищник. Белята става веднъж, нека да намалим масимално предпоставките тя да се случи.

Поздрави и наслука. :buba:


Edited by JOR8
Link to comment
Share on other sites

Точно за това говорех колега. Респект за положения труд (като гледам среднощен)! :thank:

Имам и някой и друг въпрос - кога (като време от деня) се слага примамката на стървилището? Същия ден ли се ходи да се варди и ако да - кога? Каква стръв се ползва най-често- предполагам животински и рибешки отпадъци. В какво състояние се залагат - пресни или вмирисани, почнали да вмирисват?

Link to comment
Share on other sites

И аз имам въпрос - продават ли се готови "пасти" за хищници, каквито има например за прасета и елени /не съм ползвал и не зная има ли файда от тях/ ?

Link to comment
Share on other sites

Точно за това говорех колега. Респект за положения труд (като гледам среднощен)! :thank:

Имам и някой и друг въпрос - кога (като време от деня) се слага примамката на стървилището? Същия ден ли се ходи да се варди и ако да - кога? Каква стръв се ползва най-често- предполагам животински и рибешки отпадъци. В какво състояние се залагат - пресни или вмирисани, почнали да вмирисват?

Колега , ще ти дам малко информация с един пример. Моят район е изцяло полски и тук чакали се укриват единствено в папурите на няколко язовира в района и в слънчогледите през лятото. В момента слънчогледи няма, а папурите са наводнени и през деня няма къде да се скрият хищниците.Въпреки това вечер прииждат от други райони и вършеят здраво. Та преди 2 седмици с приятел видяхме една мъртва овца по средата на полето без никакво място за укритие около нея. Овцата беше започнала доста да се вмирисва и въпреки това чак след още 3 дни видяхме , че е леко нахапана.След още 2 3 дни отидохме към 23:30 да видим как е работата и осветихме 3 чифта очи , хранещи се от трупа , които мигновено се разбягаха и не ни дадоха шанс за изстрел. От овцата бяха останали малко гръбнак и 3 4 ребра стърчащи от него.Та според мен чакалите много си падат по разлагащо се месо. Ако някой се пита защо не съм ходил на варда - през светлата част на деня няма от къде да дойде хищник, а през нощта с гладкоцевната едва ли ще постигна резултатите на колегите с нарезно оръжие :)

А за поста на колегата JOR8 - страхотно , много интересно четиво :)

Link to comment
Share on other sites

Точно за това говорех колега. Респект за положения труд (като гледам среднощен)! :thank:

Имам и някой и друг въпрос - кога (като време от деня) се слага примамката на стървилището? Същия ден ли се ходи да се варди и ако да - кога? Каква стръв се ползва най-често- предполагам животински и рибешки отпадъци. В какво състояние се залагат - пресни или вмирисани, почнали да вмирисват?

Примамките се залагат в удобно за ловеца време от деня, обикновено по светло, когато хищниците не ловуват и седят в дупки и укрития. В размножителния период отделят не малко време и на малките си. Стръвта, която се залага е твърде разнообразна. По-достъпни са остатъци от месна храна, глави от риба, пилешки вътрешности, гръкляни, кокали. В животновъдни райони и села с наличнен дребен и среден добитък се намират и ползват за примамка овци, магарета, коне, че дори и крави. Първите дребни примамки заминават бързо и е добре да се ходи на варда в дните след залагането. По-едрите примамки се залагат за по-продължителен период и обикновено в райони, където се чакат вълци. Но в тези случаи чакали и лисици не се появяват, защото присъствието на вълк ги прогонва.

Така наречените "бомби" или бутилки от пластмаса, съдържащи рибни бульони също се ползват за примамка. Оставят се да престоят месец - два, при което ферментират и получената консистенция вони безобразно, но и привлича хищниците. Предимството на концентрата е това, че с него може да се напръска и "освежи" стървилището непосредствено преди вардата.

И аз имам въпрос - продават ли се готови "пасти" за хищници, каквито има например за прасета и елени /не съм ползвал и не зная има ли файда от тях/ ?

Колега, за готови пасти съм чувал, но не познавам някого, който да ги е ползвал. Смятам, че са по-скоро комерсиални продукти.

Колега , ще ти дам малко информация с един пример. Моят район е изцяло полски и тук чакали се укриват единствено в папурите на няколко язовира в района и в слънчогледите през лятото. В момента слънчогледи няма, а папурите са наводнени и през деня няма къде да се скрият хищниците.Въпреки това вечер прииждат от други райони и вършеят здраво. Та преди 2 седмици с приятел видяхме една мъртва овца по средата на полето без никакво място за укритие около нея. Овцата беше започнала доста да се вмирисва и въпреки това чак след още 3 дни видяхме , че е леко нахапана.След още 2 3 дни отидохме към 23:30 да видим как е работата и осветихме 3 чифта очи , хранещи се от трупа , които мигновено се разбягаха и не ни дадоха шанс за изстрел. От овцата бяха останали малко гръбнак и 3 4 ребра стърчащи от него.Та според мен чакалите много си падат по разлагащо се месо. Ако някой се пита защо не съм ходил на варда - през светлата част на деня няма от къде да дойде хищник, а през нощта с гладкоцевната едва ли ще постигна резултатите на колегите с нарезно оръжие :)

А за поста на колегата JOR8 - страхотно , много интересно четиво :)

Според мен овцата не е пипана в началото точно заради това, че се намира в средата на полето. Хищниците не рискуват да се хранят на открито, защото се чувстват уязвими. След няколко дни са започнали да отиват на мършата не толкова защото месото е започнало да се вмирисва, а защото вече са проучили обстановката и са по спокойни. По принцип няма същество, та било то и хищник - мършояд, което да не обича прясно месо. Просто мършата се отделя по-лесно и по-бързо от трупа и се усвоява по-бързо и намалява престоя на опасно място при набезите на животните. Затова е добре стървилата да се правят на места, намиращи се в близост до горски яки, храсти, канали, така, че излизането им и оттеглянето да е бързо и безопасно. Това в никакъв случай не пречи на отстрела, който в повечето случаи става на място при захранката.

Link to comment
Share on other sites

Поздравления към JOR8 за положения труд който няма да отиде на вятъра а предполагам ще се превърне в наръчник за начинаещите колеги ловци и най вече кандидат хищничари.

Още повече че броят на хищниците нарасна неимоверно особено скитащи кучета, лисица, чакал, свраки и на много места вече се увеличи броя и на вълците.

Но

За да е успешна борбата с хищниците според мен трябва да се променят и някой закони за лова а именно;

1,На първо място да се отмени ограничения брой на ловци от една дружинка които могат да ловуват на хищник с индивидуални бележки(обикновено 4-5 ловци гласувани на събрание) Има много колеги които излизат без бележки с мотива че "лова на хищници не е бракониерство" Е ДА АМА Е БРАКОНИЕРСТВО

2, На второ място е времето за лов, което според закона е "само в светлата част на деня" . Лисиците тръгват още по светло и при тях е по лесно. Но всеки хищничар знае че чакал ще ти дойде на стървилището по светло ама ДРУГ ПЪТ. Ако пък не дай си боже да се случи това е като да удариш 6-ца от тотото. Обикновено излизат (поне при нас) след 22,00

И какво излиза? Че за да се води успешно битката за намаляване на чакала пак се налага да нарушаваме закона т.е. ПАК СЕ БРАКОНИЕРСТВА

Смятам че ако тези промени се направят то борбата с хищника ще е МНОГО по успешна.

Успех на всички настоящи и бъдещи хищничари.

Наслука

Link to comment
Share on other sites

Браво ! Браво ! Много хубава тема и много интересни постове. Колега, JOR8 разбрах ти забележката и ти благодаря за обърнатото внимание.Но защо оставяме на страна ловът на хищници на гонка ... Той е не по-малко атрактивен и би било интересно уважаемите колеги да споделят тънкости за него :)

Link to comment
Share on other sites

Поздравления към JOR8 за положения труд който няма да отиде на вятъра а предполагам ще се превърне в наръчник за начинаещите колеги ловци и най вече кандидат хищничари.

Още повече че броят на хищниците нарасна неимоверно особено скитащи кучета, лисица, чакал, свраки и на много места вече се увеличи броя и на вълците.

Но

За да е успешна борбата с хищниците според мен трябва да се променят и някой закони за лова а именно;

1,На първо място да се отмени ограничения брой на ловци от една дружинка които могат да ловуват на хищник с индивидуални бележки(обикновено 4-5 ловци гласувани на събрание) Има много колеги които излизат без бележки с мотива че "лова на хищници не е бракониерство" Е ДА АМА Е БРАКОНИЕРСТВО

2, На второ място е времето за лов, което според закона е "само в светлата част на деня" . Лисиците тръгват още по светло и при тях е по лесно. Но всеки хищничар знае че чакал ще ти дойде на стървилището по светло ама ДРУГ ПЪТ. Ако пък не дай си боже да се случи това е като да удариш 6-ца от тотото. Обикновено излизат (поне при нас) след 22,00

И какво излиза? Че за да се води успешно битката за намаляване на чакала пак се налага да нарушаваме закона т.е. ПАК СЕ БРАКОНИЕРСТВА

Смятам че ако тези промени се направят то борбата с хищника ще е МНОГО по успешна.

Успех на всички настоящи и бъдещи хищничари.

Наслука

Тези неща отпаднаха отдава. Ловът на хищници е разрешен денонощно. При нас дават по 3 белешки на ловно поле- тоест 5 ловни полета =15 човека. Проблема е друг не са много мераклийте.

Link to comment
Share on other sites

Който не се е разболял напълно от тая чума - да бяга далече до де може още. За който е късно, да се гласи да ръзвързва кисията, щото се почва една .......

Link to comment
Share on other sites

Колега не поставяй всичко под един знаменател.При нас не се дават белжки за хишници.Или ако се дават се дават от полицай нагоре.При много хора има мерак но просто няма как да се практикува законно.А за промени в закона всички знаем че няма как да стане,не и в България.Така че за поне за мен лова на хишници ще почне с откриването на ловния сезон :(

Link to comment
Share on other sites

Колега не поставяй всичко под един знаменател.При нас не се дават белжки за хишници.Или ако се дават се дават от полицай нагоре.При много хора има мерак но просто няма как да се практикува законно.А за промени в закона всички знаем че няма как да стане,не и в България.Така че за поне за мен лова на хишници ще почне с откриването на ловния сезон :(

Ама то и няма нужда от промени в закона. На хищници се ловува целогодишно , по всяко време на денонощието от всички ловци. 2008г. отпадна избирането на ловци които да ловуват на хищник. Ловното здружение няма как да откаже бележка , проблема е на местно ниво. Предполагам от полицай нагоре и останалата част от дружинката сте гласували председател който дава бележки на определени хора - всъщност тои не ги дава а само ги подписва, издава ги ловното сдружение.

Отиди в ловното и си поискаи бележка, а предцедателя дали ще ти я подпише е друг въпрос.

Link to comment
Share on other sites

То от ловното идва проблема .... ама тя стана една дълга и широката.Явно пак ще се ходи да се питам :)

Link to comment
Share on other sites

До сега опита ми показва ,че целите животни от начало плашат дивеча поне при мен от 5-6 заложени магарета и коне нямам случаи да са отворени по рано от една седмица ,даже и при сняг около метър и студ -15.След това първо идват птиците които оеварят дори и силно замръзнало магаре ,лисиците които до тогава обикалят на околло се включват и разнасят миризмата с краката и телата си.Вълците се ориентират по врявата на гарваните и оставената миризма и лесно намират стръвта при идването си на стръвта те могат да стоят на видимо разстояние от мършата дори и час докато се обедят че е чисто.От няколкото случаи когато вълк е идвал на чакалото ми в мое присъствие той е бил сам,въпреки че на стръвта и съседната поляна намирах следи от 3до 5 вълка .Веднъж яли от стръвта почти сигурно е че следващата вечер пак ще минат ,а след това след 3-4 дена.Лиисиците които са на мършата осешат вълка преди нас и изчезват, тогава вече трябва да се внимава още повече

Link to comment
Share on other sites

Тези неща отпаднаха отдава. Ловът на хищници е разрешен денонощно. При нас дават по 3 белешки на ловно поле- тоест 5 ловни полета =15 човека. Проблема е друг не са много мераклийте.

Но пък прииждат от другаде...

Link to comment
Share on other sites

Тези неща отпаднаха отдава. Ловът на хищници е разрешен денонощно. При нас дават по 3 белешки на ловно поле- тоест 5 ловни полета =15 човека. Проблема е друг не са много мераклийте.

Блазе ви :( при нас също не дават бележки. Освен да идвам при вас :cap:

Link to comment
Share on other sites

Правил съм си стървилище- ямка с мърша в нея и задължително покрита с едра мрежа и застопорена с колчета.Хищника стига до лакомството, но не го отнася-успява да си измъкне само малки късчета.Това го настървява и става по-непредпазлив.Отстрелвал съм само лисици и то като се доближа от подветрената страна на стървилището с Бърно 1-не се налага да стоя с часове,само проверявам и ако има - отстрелвам/ или изтървам/ :cap: .

Link to comment
Share on other sites

А ,аз мисля,че недостига на бележки за дружинките е умишлено намален за отделни райони и землища за съответните дружинки.То е напрравено от минист.на горите и земеделието и предполагам е станало чрез телефони инструкции към то съответната дружинка.Свидетели сме ,че у нас някой път ,телеф.обаждане на министър отменя /временно до второ нареждане или изцяло / цял закон.Съответно има и "личен " инструктаж към председателите за това мероприятие от по-горни инстанции.Целта е /така си мисля аз ,не че съм абсолютно прав /да се намалят популациите на полезни видове дивеч,а от там да се девалвира това хоби, сред повечето хора ,след което следва да се намалят практикуващите го и да останат само специални групи от обществото практикуващи го ,но вече само в резервати ,където и цените на улова ще е мамата си трака.

Затова си мисля ,че голямото "опазване " на свободните кучета и глутниците им е едно от остриетата за прокарването на тази скрита линия.

Но пък у много хора вече се загнездва съмнението дали този чакал с неговите "интересни " разцветки и форми не се е получил от кръстоската м/у чакал и свободно куче.Далеч съм от мисълта ,че всяко заловено куче ще бъде кастрирано /280лв.струва пълното обслужване на хайвана /,може само клипсата да му се сложи ,дасе отчетат тези тговорности като проведени и парите от евроработодателите да са надлежно разпределени помежду им.Но да не се разводнявам !

Это защо си мисля,че несамо желаещи няма /отзвук от по-горе казаното / ,но е коварен замисъл това .

Link to comment
Share on other sites

А ,аз мисля,че недостига на бележки за дружинките е умишлено намален за отделни райони и землища за съответните дружинки.То е напрравено от минист.на горите и земеделието и предполагам е станало чрез телефони инструкции към то съответната дружинка.Свидетели сме ,че у нас някой път ,телеф.обаждане на министър отменя /временно до второ нареждане или изцяло / цял закон.Съответно има и "личен " инструктаж към председателите за това мероприятие от по-горни инстанции.Целта е /така си мисля аз ,не че съм абсолютно прав /да се намалят популациите на полезни видове дивеч,а от там да се девалвира това хоби, сред повечето хора ,след което следва да се намалят практикуващите го и да останат само специални групи от обществото практикуващи го ,но вече само в резервати ,където и цените на улова ще е мамата си трака.

Затова си мисля ,че голямото "опазване " на свободните кучета и глутниците им е едно от остриетата за прокарването на тази скрита линия.

Но пък у много хора вече се загнездва съмнението дали този чакал с неговите "интересни " разцветки и форми не се е получил от кръстоската м/у чакал и свободно куче.Далеч съм от мисълта ,че всяко заловено куче ще бъде кастрирано /280лв.струва пълното обслужване на хайвана /,може само клипсата да му се сложи ,дасе отчетат тези тговорности като проведени и парите от евроработодателите да са надлежно разпределени помежду им.Но да не се разводнявам !

Это защо си мисля,че несамо желаещи няма /отзвук от по-горе казаното / ,но е коварен замисъл това .

Колега, остави тази "световна конспирация" ... та един министър с много по-малко и по-прости "усилия" може да открадне много повече, и то веднага, не да чака години чакалите да прогонят полезния дивеч /обикновено избирателите по-бързо прогонват министъра/ ;)

Става дума за местно дерибейство и мързел, не търси под вола теле ...

Link to comment
Share on other sites

Ходих да питам за бележка...

380 волта да ги беха треснали по-малко щяха да подскочат... все едно им поисках бъбрек за трансплантация...

Явно ще е както каза колегата Тревопасен - на есен като почне лова. Хубаво щеше да е да поизчистим малко лисиците, да има повече зайци но... не дават!

Edited by Borizanov
Link to comment
Share on other sites

Аз вчера ходих за малко да посвиря на сметището с тенекето.За 1 час дойде само един дуган който доста усилено кръжа около мен за 10-15 минути и това беше.Свирех срещу насрещен силен вятър.След това чух в далечината лай на кучета и човешки гласове(бяха доста далеч но вятъра ги донесе). Като цяло царя дава падаря не дава.В момента огуварям един чувал с краве кокали и въпреки всичко да си направя стървило .Майнента им на закарнелите кавали да са живи и здрави пичовете :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ама то и няма нужда от промени в закона. На хищници се ловува целогодишно , по всяко време на денонощието от всички ловци. 2008г. отпадна избирането на ловци които да ловуват на хищник. Ловното здружение няма как да откаже бележка , проблема е на местно ниво. Предполагам от полицай нагоре и останалата част от дружинката сте гласували председател който дава бележки на определени хора - всъщност тои не ги дава а само ги подписва, издава ги ловното сдружение.

Отиди в ловното и си поискаи бележка, а предцедателя дали ще ти я подпише е друг въпрос.

Колега ти сигурен ли си че това с избирането на хора за лов на хищници е отпаднало от закона защото при нас все още на годишно събрание се гласуват такива хора като броят им е до 3-ма човека на 500ха и това което си написал повдига едни въпроси в мен и се чудя ако е така до кога да ги търпим тези п.....и да ни правят на глупаци

Link to comment
Share on other sites

Колега ти сигурен ли си че това с избирането на хора за лов на хищници е отпаднало от закона защото при нас все още на годишно събрание се гласуват такива хора като броят им е до 3-ма човека на 500ха и това което си написал повдига едни въпроси в мен и се чудя ако е така до кога да ги търпим тези п.....и да ни правят на глупаци

Напълно , иначе не бих го написал. :mail1:

Link to comment
Share on other sites

Напълно , иначе не бих го написал. :mail1:

Благодаря, ще го повдигна този въпрос на събранието да видим ква глупост ще измислят да ми отговорят, че да ме направят на боядисано връбче ☺

Link to comment
Share on other sites

Напълно , иначе не бих го написал. :mail1:

колега сега проверих и се оказа че грешиш

Чл. 90. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2009 г.) Разрешителните за индивидуален лов на хищници в ловностопанските райони на ловните сдружения се издават от специалиста по ловно стопанство към сдружението. Максималният брой на издадените разрешителни за индивидуален лов на хищници е до 3 на всеки 500 ха.

наистина би бико хубаво да го няма това ограничение в бройката та да може който има желание да ловува на хищник

поздрави и наслука!

Link to comment
Share on other sites

колега сега проверих и се оказа че грешиш

Чл. 90. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 2009 г.) Разрешителните за индивидуален лов на хищници в ловностопанските райони на ловните сдружения се издават от специалиста по ловно стопанство към сдружението. Максималният брой на издадените разрешителни за индивидуален лов на хищници е до 3 на всеки 500 ха.

наистина би бико хубаво да го няма това ограничение в бройката та да може който има желание да ловува на хищник

поздрави и наслука!

Къде греша ? Никъде не пише , че се избират ловци които да ловуват на хищник :nea: . Просто вземаш бележка преди да са запълнени местата - който предвари взема . При мен дават по 3 бележки на ловно поле и вземаш за колкото полета искаш , никой не те спира . Твърдо съм за ограничението иначе как ще стреляш спокойно когато незнаеш кой къде е .

Наслука !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.