Jump to content

Трицветно гонче (рахид)


Recommended Posts

Здравейте, наскоро си взех едно кутре на 2 месеца и половина. Извиках ветеринара да му удари ваксина и той му я би, но ми каза че кучето ми има рахит. За рахита също му би една ваксина, но искам да ви попитам за да може да изправи краката и да няма проблеми когато порасне, трябва ли да му давам допълнително някакви витамини или калции? Също така искам да попитам, знам че Българското трицветно гонче е с къс косъм а моето се отличава с доста дълъг косъм, ще рече ли това че е някакъв мелез или си има отделна порода за неговата?

post-50447-0-10841900-1392310319_thumb.jpg Това е снимка на кутрето на 1 месец

Link to comment
Share on other sites

Вземи диавит от аптеката и му даваи всяка сутрин по 5-6 капки струва 3лв

Link to comment
Share on other sites

В другите теми видях че е писано за калциите - Делис.

http://www.wings-bg.com/bg/store/89/%D0%9A%D0%90%D0%9B%D0%A6%D0%98_%D0%94%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%A1_30_%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8/

Заслужава ли си да давам 18 лева за тях или и тези капки ще ми свършат добра работа?

Link to comment
Share on other sites

Според мен давай му диавит, както казва колегата по горе или калций Делис.По важното е като гледам кученцето иска качествена храна и по добро хранене.Например гранула на Роял канин струва м/у 9 и 12лв.на всякъде различно и мисля, че ще има ефект.Ако не си го обезпаразитил направи го.

Link to comment
Share on other sites

Кучето е обезпаразитявано 2 пъти и го храня главно с домашно сготвена храна, правя му я на попара в комбинация с обикновена гранула. От утре мисля да започна да му давам капките деавид както посъветва колегата. Сутрин 5 капки в купичка с мляко мисля че ще е добре в продължение на 1 или 2 седмици, какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

Обикновенната гранула няма нищо повече от царевично брашно и свинска мас.Вземи Роял канин,Ел кануба, Про план и към домашната храна добавяй по една шепа.Отделно от това засили храненето с речна риба,особенно глави и по възможност те да са сурови. .През 4-5 дена му давай суров говежди черен дроб(от магазин за месо) .Гарантирам ,че ще има подобрение.Калция си го давай профилактично.И повечко движение .Поздрави и успех!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Колеги, проблемът с моето кутре се влошава ацки много. Задните крака са сравнително добре но вече предните са в много лошо състояние особено левия. Стъпва накриво и от горната част на крака и дори долу от лапата. Почвам да се притеснявам много защото му е трудно дори да ходи, да не говорим пък да тича. Мислех дали не е ударена лапата но където и да го натисна по нея не изскимтява изобщо че има болка. Качвам снимки.

Моля ви се помагайте!!!

post-50447-0-38736500-1394297956_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

На първо време ,кутрето трябва да е на слънчево и топло място и в никакъв случай на цемент.Относно храната ,освен нещата описани по горе наблегни и на сурови рибени глави(ако ги яде разбира се).Преди доста години имах същия проблем с 3 месечно щене.Суровите глави направиха невъзможното-Вдигнаха кутрето от пълзящо положение на крака за 2 седмици .Обикновенно зимните кутрета развиват рахит .И гледай да е в средно положение -нито пълно , нито много слабо .Ако е пълно костите са меки и не могат да носят тежеста на тялото,вследствие на което се изкривяват .В другия вариант има недостиг на вещества.И ако се допълни и студено,влажно място, или място с течение-става страшно.Рахита е упорито заболяване и не очаквай подобрение за 3 или 4 дена.Като добавки можеш да даваш черупки от яйца ,мляко,животински или птичи хрущяли.Това мога да те посъветвам.Разбира се ако има добри ветеринари в региона ти ,те са хората които ще ти помогнат най добре.Успех!!!

Link to comment
Share on other sites

Ако, намериш от някъде конски терпентин и да му понамазваш крачето,също помага много.Ако не ще да яде рибени глави,купи от аптеката рибено масло-на едни червени топченца е, и хем крака ще оправи,хем ще му стане лъскав косъма :)

Link to comment
Share on other sites

Дали пък колеги ние с намесата си не бъркаме някъде.Докато са при майката ,никое кутре няма ни рахит ни дявол.Когато ги вземем (някой път по рано, друг път по късно )се започва сагата с рахити,заразни болести и т.н.Забелязва се, че никоя майка след 20 дена не оставя малките да се нахранят до насита,независимо колко са.По този начин тя по естествен път регулира растежа им .Не мислите ли, че е така?

Link to comment
Share on other sites

От две седмици кучето всеки ден яде по една сурова глава от пъстърва. Купих му както ми казахте гранула Ел кануба и добавям по една шепа към домашната храна с която го храня. Също така му слага сутрин на гладно капки Деавид, само калции не му давам и може би там ми е грешката, не съм му давал защото съм чувал че на толкова малко куче не трябва, но се посъветвах с ветеринаря и той му би 3 инжекции каза че до една седмица ще изправи краката, а ако не ги изправи или пък след това ги изкриви каза да му се обадя за да ми донесе калции на ампула които да му давам. Мисля да послушам колегата и като ми свършат главите да започна да му давам рибено масло. Относно проблема според мен са две неща:

1,Зимно куче няма достатъчно слънчева светлинa

2, Кучето е отделено от майка си на 28мия ден, а майчината кърма съдържа всички необходими вещества.

Edited by cesekarcheto
Link to comment
Share on other sites

Преди месец и аз имах същия проблем-даже на моето куче краката му бяха много по-криви и не можеше да ходи. Водих го на ветеринар-направиха му кръвна картина и се оказа че фосфорът е два пъти по-голямо количество от калция. Шинираха му краката и в продължение на 10 дни му слагаха калций венозно и следващите 10 дни му давах чист калций от хуманна аптека. В момента изобщо не личи че е имало рахит.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Тази година взех пале на 50 дни. Направих ваксините, обезпаразитяването, но към 70 ия ден видях, че е развило рахит. Ветеринаря ми препоръча да му давам по три капки Вигантол еднократно в един ден от седмицата в продължение на три седмици. Ефекта беше повече от добър. Не зная цените на другите лекарства, но Вигантола го купих за около 2.50 лева и съм доволен от резултата.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравейте колеги. Кутрето е вече почти на 1 година състоянието с краката му е почти перфектно. Днес обаче за пръв път го изведох на ловен излет и за сефте кутрето попадна на един огромен нерез. Реакцията му не беше никаква нито джафна нито скимна, но прасето явно го усети че кучето е слабо и само и го подгони. До сега кучето не се беше отделяло на повече от 100 метра от мен, но днес се наложи да го търся в продължение на 3 часа. Въпросът ми е дали при следващо излизане тази първа среща с глиган няма да му повлиае зле (страхливо) или би трябвало всичко да е утихнало. Дали да не го заведа на гатер или да изчакам да падне някое прасе и да го запозная с миризмата само с парче кожа? Чакам предложения, благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.