Jump to content

Ловджии от Европа отстреляха дивеч за 4,5 млн.


Recommended Posts

България е сред желаните дестинации за ловен туризъм в Европа. През 2013 г. у нас са отстреляли дивеч над 4500 души. За сравнение през 2012 г. в страната са упражнили своето хоби 3 557 ловци. Приходите от ловна дейност възлизат на 4,5 млн. лв., част от които от трофейни постъпления, а другите от фотолов и алтернативен туризъм. Това обяви в Пловдив зам. министърът на земеделието Валентина Маринова. Вчера тя даде старт на 20-тата Международна изложба “Природа, лов, риболов” и “Цветна пролет” в Панаира. Форумът събра рамо до рамо кметът Иван Тотев и областният управител Венцислав Каймаканов.
Проявата, която ще продължи до 23 март, се провежда под егидата на Министерство на земеделието и храните.

България е страна с традиции в отстрела на трофейни екземпляри и голяма част от любителите на лова идват именно с тази цел. В последните години ловът на дива свиня остава най-предпочитаният от чужденците като този факт се обяснява с атрактивните ловни полета и възможността за отстрел на трофеи, посочи зам.-министър Маринова. От отстреляните диви свине по линия на организирания ловен туризъм през сезона 44 са златните медали. Можем да се гордеем с 24 златни медала за благороден елен и 17 златни медала за елен лопатар и 6 златни медали за муфлон, каза още тя.

Във връзка с разрешителните на ловни оръжия Маринова уточни, че експерти от МЗХ участват в работна група, която тепърва ще разглежда и коригира сега действащата нормативна уредба, с цел да се затегне контрола. Ще се прецизира също през колко време и за какъв период трябва да се издават психотестове за авджии, за да може когато има лов, да има и добра пушка, но трябва да се знае как се работи с тази пушка безопасно, подчерта Маринова. Тя допълни, че ако не се поднови ловния билет, оръжието трябва да се прибере в полицейското управление, откъдето е издадено разрешителното, а контролът да се упражнява стриктно от служба “Контрол на общоопасните средства” /КОС/.

Валентина Маринова не скри увлечението си по лова. По време на обиколката в палата 3, където са експозициите на “Природа, лов, риболов”, тя изпробва най-новият модел италианска карабина “Бенели” за едър дивеч, след което смело пое с ръка един от ловните соколи.
Директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Григор Гогов коментира, че в началото на ловния сезон, когато се ловува пернат дивеч, най-често срещаното нарушение е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства. Същите са забранени при лов на мигриращ дивеч, а при проверките са конфискувани 35 устройства. Той уточни, че най-много нарушения са констатирани за неправомерно използване на сачми с диаметър над 6 мм при групов лов на дива свиня, както и ловуване без сигнална екипировка. Установени са и нередности за употреба на алкохол, за липса на ловен билет, за превоз на убит дивеч и др.

На “Природа, лов, риболов” участват 79 директни и представени изложители от шест държави, които демонстрират най-новите изделия, предназначени за ловци и рибари. Сканиращ рибата в дълбочина сонар, оптични прицели и уреди за прогонване на змии, са част от новостите в изложението. От Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България представят ретроспективна изложба със снимки и документи по случай 130-годишната история на организираното ловно движение в България. В експозициите на участниците са представени ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване - оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, оптически и навигационни уреди, ловни трофеи и поставки за тях, както и други изделия за туризма и свободното време. Рехаво посещение имаше през първия ден на изложбата “Природа, лов, риболов”. След официалното откриване в палатата имаше повече участници, отколкото любители на лова и риболова. Слабо бе посещението и на изложбата “Цветна пролет”

http://www.marica.bg/%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%B7%D0%B0-45-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-news215419.html

Link to comment
Share on other sites

Очаквам изложението от 10.04 в Експоцентъра в София да е по-голямо поне от към изложители. Иначе ми е интересно уреда за прогонване на змии какво представлява.

Link to comment
Share on other sites

Очаквам изложението от 10.04 в Експоцентъра в София да е по-голямо поне от към изложители. Иначе ми е интересно уреда за прогонване на змии какво представлява.

някоя по грозна и отровна . :macka:

Edited by rinklov
Link to comment
Share on other sites

Ще оспамим темата, ама има нафтова пушка за крокозебали.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.