Jump to content

Tocci Custom Knives-One Man,One Knife !


toccii
 Share

Recommended Posts

mek'f искаш да кажеш че стомани с 9 % хром не ръждясват ли :hihi: toccii немога да разбера тоя тест с монетата какво показва, какъв е смисъла от него
Link to comment
Share on other sites

Колега, ножа не е като брадвата, не трябва да ръждясва. Стомани с 9"% хром, благодаря.

Драсти,колега!

От мнението,което си изказал става ясно,че не си фен на карбоновите стомани,но както се казва-света не е черно-бял.

Вярно е,че неръждавейките са по-практични,но се пита в задачката,защо световно известни фирми като KA-BAR използват стомана 1095,която е ръждаема,за легендарния армейски нож,който е на въоръжение в USA пехотата и марината!?Защо световно известния дизайнер и ножоделец Боб Дозиер използва предимно стоманата D2,която е аналог на руската Х12МФ!?Защо големи руски фирми като Руский Булат,Назаров,И.Пампуха,Медведь и мн. други използват ръждаем дамаск,Х12МФ,9ХС,ХВГ,ШХ15,Х12,Д2 и други,за които сега не се сещам!?Защо известната на всички в БГ шведска фирма MORAKNIVES правят карбонови ножки(лично аз имам една такава от тях)!?

Примери мога да давам още много,но администартотите ще ме санкционират за спамване.

Излиза,че всички тези производители са се специализирали в производство на брадви.

Така,че вместо да слагаш 'X' на карбоновите стомани,просто кажи,че не си съгласен личния ти ловен нож да ръждясва,защото колегите които имат карбонки може да се засегнат на тема ръждясване.

Благодаря!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

mek'f искаш да кажеш че стомани с 9 % хром не ръждясват ли :hihi:

toccii немога да разбера тоя тест с монетата какво показва, какъв е смисъла от него

Колега goso,не внимаваш в час и много си разсеян!

Аз на два или три пъти по време на видеото споменавам,че целта на теста с монетата е да се види дали след него,ножа ще запази ряз и дали няма да се нащърби.Това даже е споменато и в описанието на видеото!

Разсичането на ст'инката се равнява на един сравнително силен удар на ножа в кост или рог,при което което некоя по-лабава чикийка би трябвало да поддаде,а това не е за пренебрегване.

Ако тестове от подобен вид за теб са безсмислени,значи ти нямаш проблем при избора на нож.

Аз оня ден гледах един 'китаец' в ловния магазин,който беше около 25-30см и струваше 7(седем) лъва.Ако още стои там ще го купя и ще направя сравнителен тест с монета и ако издържи теста с монетата и запази ряз,обещавам,че повече няма да правя глупави тестове и да се излагам!

Благодаря за идеята,винаги съм смятал,че истината се ражда в спора!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

mek'f искаш да кажеш че стомани с 9 % хром не ръждясват ли :hihi:

toccii немога да разбера тоя тест с монетата какво показва, какъв е смисъла от него

Специално и единствено и само за колегата goso,пускам по-долу едни фотки,които показват краш тест с монета на острие от стомана 4X13.

Острието беше термообработено,лъснато-избръснато и подготвено за дръжка,ама не се стърпях да видя какво ше стане след краш теста с монетата.

Коментарите оставям на вас,а пък колегата goso,сам да си отговори на сакралния въпрос-"какъв е смисъла"...!!!!???

post-46051-0-24761400-1407826835_thumb.jpg

post-46051-0-20250000-1407826840_thumb.jpg

post-46051-0-50853000-1407826844_thumb.jpg

post-46051-0-40108300-1407826849_thumb.jpg

post-46051-0-34627400-1407826857_thumb.jpg

post-46051-0-39345900-1407826862_thumb.jpg

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

По-нататък ще пусна видео със сравнителен тест с монета,а името на видеото ще бъде-"Какъв е смисъла?!"

За идеята относно заглавието на видеото,специални благодарности на колегата goso!

Още веднъж,благодаря!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Зададох въпроса щото този тест е безмислен за мен, е за теб явно не е.

Намали градусите на вторичния скос и да видим ШХто.

Закономерноса е такава,режеш железо-трудно режеш месо и дереш.

Ако искаш с лекота да дереш и режеш месо от части забравяш за кокалите и рязането на железа, иначе си земи секач и дери с него :hihi: .

По принцип отчупрането на режещия ръб на добре закаления нож става при изваждането от коста а не толкова при срещата и с нея.

Но не ги разбирам тия работи.

Не виждам и как с лекота отхвърляш наръждаемия ламинат/дамаск/, що ръждаемия може да се намери под път и над път за сметка на неръждаем.

Това ми е последното писане в темата ти /ВИ/

Само ще чита и ...

Link to comment
Share on other sites

Колега,goso!

Ти пак не си внимавал в час!

Първо,стоманата не е ШХ,а ХВГ.

Второ,по въпроса с градусите,от видеото(което е HD) се вижда ,че ножа е с вдлъбнат скос или както е популярен "бръснарски скос" т.е. както е при бръсначите,и вторичен скос няма,така че ако аз се страхувах от градуси щях да придам конвексна геометрия на клина,та по време на теста да не стават издънки.

Трето,пак си прочетох предните постове,но не видях някъде с "лекота" да отхвърлям неръждаемия дамаск,даже напротив,изтъквам,че неръждаемите стомани са по-практични и просто с факти доказвам,че световно известни фирми работят И с карбонови стомани.

И четвърто,за да не бъда голословен по-долу прилагам едни снимчици на острието,на които се вижда има ли първичен,вторичен или третичен и четвъртичен скос.

Айде,със здраве!

post-46051-0-09508400-1407863836_thumb.jpg

post-46051-0-64852800-1407863840_thumb.jpg

post-46051-0-89922800-1407864573_thumb.jpg

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Blade-Grind-Cross-Sections.gif

Искаш да кажеш чи ХВГто си го зоточил като третото острие от ляво на дясно/както и там да се превежда :hihi: /.

Не разбрах кои е учителя,а сигурно си ти щом задавам въпросите аз :hihi:

И не разбрах що неръждаем дамаск се предлага по малко, а ръждите са под път и над път.

Нямаше да пиша, ма шо да не си направя душевна таковата.

Link to comment
Share on other sites

Колега,goso!

Ти пак не си внимавал в час!

Първо,стоманата не е ШХ,а ХВГ.

Второ,по въпроса с градусите,от видеото(което е HD) се вижда ,че ножа е с вдлъбнат скос или както е популярен "бръснарски скос" т.е. както е при бръсначите,и вторичен скос няма,така че ако аз се страхувах от градуси щях да придам конвексна геометрия на клина,та по време на теста да не стават издънки.

Трето,пак си прочетох предните постове,но не видях някъде с "лекота" да отхвърлям неръждаемия дамаск,даже напротив,изтъквам,че неръждаемите стомани са по-практични и просто с факти доказвам,че световно известни фирми работят И с карбонови стомани.

И четвърто,за да не бъда голословен по-долу прилагам едни снимчици на острието,на които се вижда има ли първичен,вторичен или третичен и четвъртичен скос.

Айде,със здраве!

Първо поздравления за труда, мерака и майсторлъка! Личи си че всичко правиш с кеф и изкараните пари от ножовете не са най-главното при тебе :). Именно така идват добрите резултати и стават хубавите работи.

Колкото до вторичния скос - явно нещо имаме разминаване в терминологията, защото това, което виждам на тези и по-ясно на предишните ти снимки си е чисто вдлъбнато заточване с вторичен скос /hollow grind + secondary bevel/. Между другото забелязах че още в първия си пост неправилно наричаш заточването откъм гърба /false edge, swage edge/ - вторичен скос.

post-430-0-46607200-1407906854_thumb.jpg post-430-0-87424800-1407908069_thumb.jpg

Поздрави и наслука!

Edited by old_hunter
Link to comment
Share on other sites

Ееее,goso,ти пак си запалил моторетката!

А аз са уплаших,че си ма отписал!Не мой са пали толкова,карай по-яваш!

Виж сега,аз се аргументирах достатъчно ясно.

И писмено,и визуално.

Ясно се вижда,че скоса е Hollow Grind със супер минимален вторичен такъв.

В полемики за ръжди нема да се натиквам,защото конкретно и с факти посочих,че освен неръждаеми,по света и у нас,някой и някъде прави и други неща.Не съм се застъпвал нито за едните,нито за другите,а просто посочих на предния колега,имена и фирми,които правят ножове по-различни от неръждаемите.

Да,ама ти си непобедим-първо се разейваш и не слушаш ко ти пей радиото,и второ опитваш се да промениш смисъла на това,което се опитвам аргументирано да кажа.

Карай по същество без да поемаш мноо навътре.

Основната ти мисъл беше екзистенциалния въпрос-КАКЪВ Е СМИСЪЛА???

Ако се направи един литературен анализ на този въпрос в контекста на авджилъка,се вижда,че всъщност лирическия герой не задава въпрос,а изказва мнение.

А мнението,което стои зад този риторичен въпрос е:

Скъпи колеги нема смисъл да са набутвате!!!Все едно е дали ше си вземете 'китеаец' или ше се сдобиете с нож от стомана с доказани качества.И едното,и другото,все тая!

П.П.

to be continued in the next video :trumpet:

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Благодаря на колегата old_hunter за уместните забележки!

Така е,ножа е с вдлъбната геометрия и супер минимален вторичен скос,който е заоблен от полирането почти до зануляване.

Вярна е и забележката за най-първия нож,където наричам вторичен скоса,който е в горната предна част на "Clip Point" острието.

Съжалявам за лапсуса,и за в бъдеще ще помня,че аудиторията е наблюдателна и не бива да се подценява!

Още веднъж,благодаря на колегата old_hunter за градивната критика!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Гледаи сега, не си си научил уроците а се опитваш да преподаваш.По някъкъв странен начин представяш това което си направил и спориш /всъшност не спориш а въртиш сучеш и гледаш да се изкараш прав/.

Какво се оказа, ножа е с вторичен скос.По пршнцип вторичния скос е малък, просто не може да е голям,защото отиваш на друг вид заточване.Държиш се все едно ти си открил инструменталната и лагерната стомана.

Е и ние сме виждали ръждаеми, неръждаеми и китаиски ножове /даже едно китаиче го ползвам с кеффф/

Деистваи и чети от време на време, тя практиката учи.

Не цитираи големите производители тяхната термична обработка не можеш я стигна.

А мотореткана не я гася :hihi: , че трудно пали после :hihi: .

Успех с мачкането на стоманите.

Дано си ме разбрал правилно какво съм искал да кажа, ако ли не живи и здрави.

Това беше последното ми писание в темата ти.

Link to comment
Share on other sites

С нескрита радост виждам,че колегата goso вече е един от наи-големите фенове на моята скромна темичка.

Радвам се,че съм го спечелил за каузата,макар че едва ли заслужавам!

Благодаря му за идеите и насоките,които даде за по-нататъшното развитие на темата и съм абсолютно сигурен,че без него тя нямаше да бъде това което е!

Но,за да не забравяме откъде тръгнахме и да не се разсейваме,нека отново да напомня една от основните насоки,за която изказвам особени благодарности на колегата goso,а именно:

"toccii немога да разбера тоя тест с монетата какво показва, какъв е смисъла от него"

Нека този изначален и есенциален въпрос да се превърне в една от основните движещи сили на нашата тема.

Благодаря ти колега goso!

В следващите публикации ще опитам всичко според силите и възможностите си,за да се прекратят душевните терзания относно въпроса с главно "В"-"тоя тест с монетата какво показва, какъв е смисъла от него"

Боже дай ми сили да се справя!

П.П.

to be continued in the next video :trumpet:

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Здравейте,колеги!

Както ви обещах,пускам едно видео,което съм кръстил "Сравнителен тест на ножове с монета или какъв е смисъла от тестовете с ножове."

Теста беше инспириран от нашия уважаван колега и съфорумец goso.

Нека всички ние да му благодарим,защото без неговата помощ видеото може би нямаше да се случи.

Надявам се клипа да бъде от полза за всички!

Приятно гледане!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Здравейте,колеги!

Както ви обещах,пускам едно видео,което съм кръстил "Сравнителен тест на ножове с монета или какъв е смисъла от тестовете с ножове."

Теста беше инспириран от нашия уважаван колега и съфорумец goso.

Нека всички ние да му благодарим,защото без неговата помощ видеото може би нямаше да се случи.

Надявам се клипа да бъде от полза за всички!

Приятно гледане!

Много показателен тест. Според мен е добре да го правиш на друг материал - все пак това са български монети и не бива да се съсипват не само заради стойността им.

Относно закалката на изделието едва ли би могло да се желае нещо повече. С интерес следя темата и ти пожелавам да работиш със същото усърдие! Наслука и нови идеи!

Link to comment
Share on other sites

Така е колега,има нещо вярно в това,което казваш за монетките.

Имам тука едни румънски стотинки,ама мноо тънки-левчето 2мм.

И на мен ми мина през ума този патриотичен аспект на въпроса,ама т'ва имах,т'ва сякох.

Ще помисля по въпроса!

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Разцепвай ги спокойно, те нямат стойност...... левчетата имам предвид.

Това филмче с разцепването на българските левчета трябва да се покаже и по националната телевизия, да се разбере че българската икономика ще се съвземе само с българското производство и то качествено, а не с внос на китайски стоки.

Мисля си, че и доста ножове на известни производители няма да се справят с теста, ама как да удариш нож с чука отгоре като си дал 200-300 железни лева.... :p

Незнам само като е толкова корав, как ще се точи???

P.S. Интересно ми е ножове от RWL34, D2, N690, 3G, и т.н. без значение на геометрията на острието какво ще се получи.... :p

Link to comment
Share on other sites

Ами,колега то на сички им е ясно,че държавичката е на автопилот и народа оцелява не благодарение,а въпреки нея,ма ко да прайш.

Иначе D2-то то тва е хамериканския вариант на Х12МФ,правил съм такива даже скоро пак ще правя,та малко по-рудничко е ама с една читава белгийка се получава.

РВЛ-а е горе-долу същия клас само дето не ще да ръждясва.

За другите още не мога да се произнеса щото не съм ги работил.

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Така де, но ми е интересно термичната обработка дали е на ниво, щото има D2 и D2.

За мен добрият нож трябва да е кован или термичната обработка да е то от майстор, който е на ясно със стоманите.

Твоите ножове каква твърдост(HRC) показват?

Link to comment
Share on other sites

Термото не давам никой да ми го бара!

Джулезата ги давам на един фен да ги мери,от 35 лазарника бачка с твърдомери в един цех.

Досега карбонките се движат 60-61 единици,само един път едно острие не знам поради к'ва причина ми показа 58 единици.

Втори път го давах на замерване пак така го изкараха-няам обяснение,може би при отвръщането нещо съм задържал малко повече.Ба ли мааму!?

Ама сериозно съм планувал да си взема хубав съвременен твърдомер,щото без него се едно бачкаш слепешката,само че тоя модел дето съм го харесал - към 1500 лъва.

Нищо де,засега на фена ще му давам някъв по-модерен ракиджос,пък по-нататък,ако сме живи и здрави...

Link to comment
Share on other sites

Здравейте на всички!

Както споменах в последното видео,за по-голяма детайлност,ще пусна и снимки за всеки един от ножовете,които участваха в сравнителния тест с монетата.

Нека това да бъде,като един своеобразен фото разбор на самото видео.

В четири отделни поста ще пусна фотосите за всеки един от ножовете.

Започвам от нашия - "български от Своге".

post-46051-0-89006000-1408033765_thumb.jpg

post-46051-0-26341200-1408033773_thumb.jpg

post-46051-0-56319200-1408033778_thumb.jpg

post-46051-0-04515000-1408033783_thumb.jpg

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

И накрая Made In China No. 3

post-46051-0-58737500-1408034534_thumb.jpg

post-46051-0-81896000-1408034538_thumb.jpg

post-46051-0-40289200-1408034561_thumb.jpg

post-46051-0-44068800-1408034567_thumb.jpg

Edited by toccii
Link to comment
Share on other sites

Значи,ако лично аз требе да се произнеса,на другия ден след като ги разгледах по-подробно,установих,че китаеца дето му се разглоби дръжката е най-добър.Мисля,че ако леко се пипне заточката той ще се представи много по-добре.

А т'ва дето му са разглоби дръжката са подробности и е поправимо.

По-лошо е ако стоманата е няква тенекиена,като на първия състезател.

Ми,общо взето това е от мене.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.