Jump to content

Лов на пъдпъдък - ловен сезон 2014/2015 г.


Recommended Posts

Останаха броени дни до откриването на ловният сезон.

Тук всеки може да сподели впечатления от откриването.

Интересни разкази и преживявания, онагледени със снимки и видео клипове от предстоящите ловни излети за пъдпъдък wink.gif


Наслука на всички колеги през новия ловен сезон :drinks:

Европейският пъдпъдък (Coturnix coturnix) е дребна прелетна полска птица от семейство Фазанови. Обикновено европейските пъдпъдъци са смятани за ценен ловен обект. Пъдпъдъкът е единственият прелетен вид от срещащите се у нас Кокошоподобни птици.

Пъдпъдъкът е най-малкият представител на разред Кокошоподобни. Има слабо изразен полов диморфизъм. Дължината му варира от 18 до 20 cm, размахът на крилата е 32-35 cm, а масата - 100-150 gr. Женските птици не се отличават от мъжките по размери.

Пъдпъдъкът има охрена окраска на оперението, с тъмни и светли петна. Коремната страна е по-светла, обикновено кремава, а гърдите са охрени. Подбрадието и гърлото на мъжкия са черно-кафяви, а на женската - белезникави до бели. Над очите и по средата на темето преминават три жълтеникави ивици, които стигат до тила. Опашката е къса. Младите птици приличат на женските, но са малко по-светли.

В полет пъдпъдъкът може да бъде сгрешен с ливадния дърдавец. Пъдпъдъкът обаче има по-масивно и късо тяло. Краката му са къси и не се подават зад опашката. Излита с характерен звук, лети бързо, праволинейно и с много чести махания. Ливадният дърдавец има по-удължено тяло и по-дълги крака, които в полет винаги се подават зад опашката. Излита почти безшумно, лети по-бавно, с по-редки махания, а полетът му не е праволинеен.

Пъдпъдъкът е разпространен в Европа до 65° северна ширина, Азия, Северна и Южна Америка и остров Мадагаскар. Той е прелетен вид. Зимува в северните области на Субсахарска Африка, полуостров Арабия, Индия, Япония, Южен Китай, полуостров Индокитай и Мианмар. В България долита през април и отлита през септември-октомври.

Пъдпъдъците от най-северните райони прелитат поединично, а тези от по-южните се струпват на големи ята, често наброяващи хиляди птици, след което отлитат на юг. Най-голямо струпване се наблюдава в района на Крим. Преди отлитането гнездилите в нашата страна пъдпъдъци започват да се събират на ята в сравнително постоянни райони, а по-късно у нас пристигат тези, които са гнездили на север, наричани пасажни пъдпъдъци.

Пъдпъдъкът обитава ниви, заети със зърнени и други култури – люцерна, картофи, лен и други, ливади, зеленчукови градини, склонове, обрасли с трева. През горещите летни дни предпочита планинските пасища. и през летните месеци, при продължителни засушавания, съчетани с високи температури, мигрира в райони с по-голяма надморска височина. При подходящи условия може да се срещне до 2 000 м. над морското равнище.

Пъдпъдъкът е наземна птица и рядко се вдига в полет. При опасност в повечето случаи се притиска към земята, докато тя отмине. Защитната му окраска го прави трудно забележим дори и сред ниските стъбла на стърнищата. Мъжките и женските живеят самостоятелно. Птицата е активна през деня, но се храни най-интензивно в сутрешните часове и късно следобед. През горещата част от деня почива, скрита във високата растителност.

Храната на пъдпъдъка е разнообразна. През гнездовия период и в менюто на младите птици преобладава животинската храна, а през есента основната храна се състои от семената на културни и плевелни растения. Яде семена на треви, плевели, житни растения. Лови и безгръбначни животни, главно от земята - бръмбари, скакалци, дървеници,мравки, паяци, червеи и мекотели.

През пролетта мъжките и женските долитат в България заедно, но през есента първите прелетни ята се състоят от 90% мъжки птици. В следващите ята женските постепенно се увеличават и накрая стават преобладаващи. Тогава в ятата започват да се появяват и младите, вече израснали птици от двата пола. В края на масовия прелет отлитат и по-неподготвените млади птици, които не са успели да натрупат достатъчно маса. Късно излюпените пъдпъдъци остават у нас до късна есен. По време на прелета пъдпъдъкът използва благоприятните въздушни течения, а големите водни пространства прелита покрай бреговете или на най-тесните места. Ако времето е благоприятно, пъдпъдъците от Крим могат да прелетят Черно море.

Пъдпъдъкът има много висок размножителен потенциал. Половата зрялост настъпва на 2-3-месечна възраст. През лятото у нас гнездят и млади пъдпъдъци, излюпени през април в Африка. През август младите мъжки, излюпени у нас, също се включват в размножаването.

Пъдпъдъкът е полигамна птица и не образува брачни двойки. Няколко дни след долитането и заемането на своя гнездова територия мъжкият започва да токува. Песента му е много характерна, чува се на голямо разстояние, а звукът е използван за българското наименование на птицата. През май и юни женската прави гнездо в трапчинка сред тревата или посевите и я застила със сухи треви и перца. Снася от 8 до 20 светлокафяви крушовидни яйца, изпъстрени с многобройни тъмнокафяви петна и точки. Те са относително дребни, като дължината им достига 29-33 mm. Мъти ги между 15 и 20 дни. Лежи упорито върху яйцата и често става жертва на селскостопанските машини при жътва и косене.У нас най-голям процент от гнездата са в есенниците и във фуражните култури до първото им окосяване.

Малките се излюпват добре развити и след излюпването на последното яйце майката ги отвежда настрани от него. След 2-3 седмици започват да летят и са напълно самостоятелни. Малките се хранят интензивно и растат много бързо. Те се излюпват с маса 5-5,5 gr, на 15-16 дни са вече около 40 gr, а на 50 дни достигат 100-120 gr. На около 2 месеца вече са с размерите и теглото на възрастните птици. Ако по време на мътене яйцата бъдат унищожени, женската снася отново. Поради това до края на август могат да се срещнат едновременно както яйца, така и не летящи малки пъдпъдъци

Естествените неприятели на пъдпъдъка са порът, невестулката, сивата врана, свраката, дневните грабливи птици и други. По време на прелет заедно с ятата от пъдпъдъци се придвижват цели групи от сокола орко и малкия ястреб.

Други неприятели на пъдпъдъка са механизацията и химизацията в селското стопанство. Върху броя на птиците неблагоприятно се отразява и промяната в структурата на селскостопанските площи, както и масовият улов с мрежи по време на прелетите. Заради намаляване на числеността му, той е забранен за отстрел в Германия, Холандия,Белгия, Дания и Австрия. В България е разрешен за лов от 15 август до 30 ноември, като годишният отстрел понякога надхвърля 350 000 птици

Link to comment
Share on other sites

Дано да има какво да разказваме и показваме, че след тия наводнения дали отселя нещо не се знае. Друга година сушата беше в повече тази пък дано са си носели пояси пилетата!

Наслука на всички колеги!!!

Link to comment
Share on other sites

пожелавам наслука на всички през идващия сезон и незабравяйте снимки на слуката

Link to comment
Share on other sites

Дано да има какво да разказваме и показваме, че след тия наводнения дали отселя нещо не се знае. Друга година сушата беше в повече тази пък дано са си носели пояси пилетата!

Наслука на всички колеги!!!

Вчера ги проверих.При нас /Пернишко /ври от пилета за 1.5 часа вдигнах 25бр.Мисля че тази година ще е най-силната от доста време насам.Това че не е адска жега както обикновено по това време,съчетано с това че жътвата в това ловно поле стартира вчера е задържало пъдпъдъка в полето и лов ще има.Само да има време /че аз за събота съм на кантар/ще ги трескаме яко.Направо сме късметлии с това че нашите земеделци са по-назад с матряла.Като бях на море преди месец навсякъде беше ожънато и дисковаха-ужас!!!Късмет на всички и много ловни успехи!

Link to comment
Share on other sites

На слука и от мен на всички колежки и колеги и нека лововете ни бъдат изпълнени с много емоции с пълни висулки безаварийни което е най важното.На слука още веднъж. ;)

Link to comment
Share on other sites

Няколко снимки за загрявка, да не сте забравили как изглежда тази красива птица... :)

Още само два дни...

post-3218-0-95889500-1407350160_thumb.jp

post-3218-0-24136400-1407350162_thumb.jp

post-3218-0-43887800-1407350165_thumb.jp

post-3218-0-85652000-1407350167_thumb.jp

post-3218-0-71341900-1407350170_thumb.jp

post-3218-0-42643100-1407350177_thumb.jp

post-3218-0-37954000-1407350179_thumb.jp

post-3218-0-51823500-1407350181_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

на слука на всички колеги дано тази година да ни радва повече от предходните години.Успех ви пожелавам и приятни мигове. :trumpet:

Link to comment
Share on other sites

До неделя слагах ловните атрибути в жипката. От вчера започнах да вадя едно по едно ненужните неща. Че то пилците не са прасита, а полето не е Балкана. Само някой да даде рецепта как да се предпазва задния капак от прахоляка на пистите между стърнищата... Знам, че е безумен въпрос, обаче при всяко миене уж изтича, а на следващото пак има.

И от мен наслука и без аварии! Носете си белите ризи и оранжавите шапки!

Link to comment
Share on other sites

Наслука и от мен, че не остана...Те първите излети не са свързани с кой знае какви очаквания, но поне младите кучета ще се набягат! :cap:

Link to comment
Share on other sites

Успех и наслука колеги през новия ловен сезон на пернат и едър дивеч.

Отсега съм извадил една глава на толстолоб(28кг) и от шаран(18,5кг) за рибената чорба в събота.

Скарата ще е порядъчно подгрята,настроението ще е на висота,щом започва лова отново.

Наслука и наздраве от мен.Успех и безаварийни излети.

Link to comment
Share on other sites

До неделя слагах ловните атрибути в жипката. От вчера започнах да вадя едно по едно ненужните неща. Че то пилците не са прасита, а полето не е Балкана. Само някой да даде рецепта как да се предпазва задния капак от прахоляка на пистите между стърнищата... Знам, че е безумен въпрос, обаче при всяко миене уж изтича, а на следващото пак има.

И от мен наслука и без аварии! Носете си белите ризи и оранжавите шапки!

Направи си оросителна система пред жипката :) Хем и кучетата,ще могат да се охлаждат там ;) Имаше едно време такива едни камиони,дето обикаляха из града и поливаха улиците с вода през лятото-дан се вдига прахоляка :)

Link to comment
Share on other sites

Блеляжката вече е у джеб,кучляка прическа тип гол охлюв,вчера пак проверка на запаса за час вдигнах 10-тина.Остава ревизия на дрейте и в атака!Безаварийно на всички!

Link to comment
Share on other sites

Днес сутринта преди работа за около час - 11 пъдпъдъка, от които две двойки и отделно един дърдавец. Чак и аз се изненадах от резултата. Наслука на всички колеги утре и без инциденти. :icon_thumright:

Edited by maestroto
Link to comment
Share on other sites

Цяла нощ валя,земята подгизнала,житото не ожънато.Кучетата трудно работят!Все едно беше тресавище.Все пак направих 7бр.

post-54002-0-35300400-1407578912_thumb.jpg

post-54002-0-11147400-1407578920_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Хайде да е хаирлия! На слука колеги и без аварии!

post-29236-0-20478700-1407578143_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

При нас сезона тръгва по - вода, след обилния дъжд вчера днес бе доста мокро, нивите си стоят неожънати, нашта малка групичка още на зазоряване влязохме в един блок не засят тази година и израснал с трева и овес от предходната и с навлизането мокри до кости. Въпреки голямата влага и гъста трева което е предпоставка птиците да не се вдигат кучетата започнаха да сноват пред нас и не след дълго проехтяха първите изстрели , за радост се вдигаха и доста яребици който докарваха кучетата до полуда. Към 10.00 ч. мъглата се вдигна и миленко ни огря кучетата се по-умориха и решихме да прекратим лова с отстреляни 16 пъдпъдъка, последваха снимки и веселата част.

post-9150-0-57603100-1407592311_thumb.jpg

post-9150-0-83686500-1407592348_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Днес също се отсрамихме, даже Жоро остана много доволен от работата на младото си куче. Малко не му вървеше стрелбата, но в началото на сезона е така, по-нататък ще влезе във форма :)

Малката Жара се справи блестящо с отговорната задача по откриването и маркирането на пъдпъдъците. Сега остава да затвърдим апорта и сме готови, ама по-добре стопанина да разказва за кучето си, че така ще излезе, че си хваля кучетата сам... :cap:

Няколко снимки от днешния ловен излет...

Другата седмица пак сме на полето и ще има още снимки, а може и някой клип да направим, но за сега всички искат да стрелят и няма кой да снима... :)

post-3218-0-84443800-1407675422_thumb.jp

post-3218-0-00561700-1407675425_thumb.jp

post-3218-0-35889700-1407675432_thumb.jp

post-3218-0-59190300-1407675442_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Завиждам ви благородно.При нас,няма почти нищо....вчера, при група от 14 човека има отстреляни точно 3 пъдпъдъка :( Други десетина колеги,сред които и аз,се бяхме заложили из слънчогледите за гривяци и гургулици.Аз ударих 1 гривяк и една гургуличка.....все е бивало нямане,ама чак пък такова не е имало :crybaby: някои от колегите,даже не можаха да си оцапат пушките. Според мен,за това са виновни обилните дъждове и градушки който,вилняха при нас, преди да се преместят към северозападна Бг.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.