Jump to content

Внимание колеги! - "БОЛЕСТТА СИН ЕЗИК ПО ПРЕЖИВНИТЕ ЖИВОТНИ"


Recommended Posts

Здравейте, колеги знам че това не е Топ новина но мисля ,че всеки трябва да е информиран за опасната болест която е плъзнала вече в 18 области. Тя не късае само домашните животни тъй като преносителя е обикновения комар които не различава кое преживно животно е диво и кое е питомно.

Апела ми към вас е просто да бъдете предпазливи към отстреляния от вас дивеч. Ако констатирате или се съмнявате , че отстреляното от вас животно е заразено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО съобщете на ветеринарните служби! Ако е заразено животното се изгаря в екарисаж. В противен случаи разпространението на синия език продължава- не помага стария метод със заравяне колкото и дълбоко да е то.

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!!!

Link to comment
Share on other sites

Е кажете нещо повече...езика ли им става син,какво ли?

Link to comment
Share on other sites

Е кажете нещо повече...езика ли им става син,какво ли?

Подуват се главите на животните,текат им лигите и частично има оцветяване на езика ,вече половината ми стадо е мъртво.В съседен район са намерили и сърна май,но несъм разпитвал може и да е само приказка.

Link to comment
Share on other sites

По устната кухина и езика на животинките се забелязват малки кръвоизливи или точици наподобяваши язви. Също по вътрешните органи на преживните се появяват кръвоизливи в различни органи като сърцето, белодробната артерия ,книжката и тнт. Ако при отсреляното животно попадението на куршума не е в тези органи и има такива кръвоизливи по добре е да се провери животното. Важното при кръвоизливите по сърцето, е че те наподобяват множество точици, а не огромен съсирек като при нормалния отстрел когато куршума е засегнал част от сърцето.

Дано дивите животинки имат малко повече късмет от питомните, които са концентрирани на огромни групи. Със сигурност ще има жертви и от двете групи за съжаление...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ТУК може да прочетете подробности за болестта син език и нейните симптоми, както и ПРАКТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО

Информацията е на ДИРЕКЦИЯ “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ” КЪМ НАЦИОНАЛНАТА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКА СЛУЖБА.
Link to comment
Share on other sites

Материала, който си качил е добре написан и отговаря на изискванията на БАБХ, но с тези термини в него едва ли редовия ловец ще знае как да разпознае заболяло животно.

Link to comment
Share on other sites

-За съжаление. Дано да се окаже, че не е истина,но 85 умрели животни - муфлони и елен лопатар, са открити в ловните стопанства "Женда" и "Болярци" в Кърджалийско. Най-вероятно причина е болестта "син език".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.