Jump to content

Знаете ли защо няма думичка, която завършва на "Й" в множествено число ?


Росен Генов
 Share

Recommended Posts

Тази грешка се допуска, когато думата завършва на гласна. Това се дължи на факта, че при наличие на гласната ''И'' в последната сричка, потребителят, произнасяйки думата в множествено число чува удълженото ''И'', което го кара да постави ''Й'' в текста, когато пише.

Давам пример :

идеЙ (грешно) - произлиза от идея (ед.ч) и става идеИ в (мн.ч,)

Същото е положението и с - администрация (ед.ч.) - администрации (мн.ч.) и грешното - администраций

Възможно е да съществува дума в българския език, която да завършва на ''Й'' в множествено число и ако някой я открие и посочи ще се радвам да я видя... :)

Винаги се забавлявам, когато прочета някое и науча ново име на римски сенатор, измислено от наш съфорумец :mail1:

Ето някои от по-известните римски сенатори появили се във форума :

Кутий, Администраций, Простотий, Комуникаций, Сентенций, Претенций, Санкций, Карантий, Дреболий и други подобни.

Нека обогатим изобилието от имена на римски сенатори и всеки, който открие в коментарите във форума подобни нови имена на сенатори, да ги поставя в тази тема, за да се видят от повече хора и да се стараем да не допускат в бъдеще тази смешна грешка.

Темата е в раздел Смях и затова не трябва да има обидени потребители, които щe бъдат цитирани, като автори на новите имена на римските сенатори :cap:
Link to comment
Share on other sites

Темата за правописа е вечна и стара колкото и самите римски сенати, сенатори и императори. Употребата на "й" във формите на множествено число се наблюдава предимно у по-възрастни люде, не знам защо, но е така. У по-младите сякаш (може би имат по-бегъл допир до римската империя :) ) този дефект не се среща често. Паралелно с посочването на примери от практиката по този въпрос, редно е да обогатим правописните умения на колегията от форума, на съвсем доброволни начала, разбира се. За тази цел е възможно да превърнем тази тема или да сътворим нова, насочена към правописа. Макар и ловци, нищо не ни пречи да сме грамотни, пък и смесвайки ловните теми с правописа, съчетаваме полезното с приятното.

Като пример давам още един случай на често срещана грешка, при която не се употребява правилно запетайката пред сложните съюзи. Примерът е със съюза "че":

Кога се пише запетая пред че?

 1. Основните случаи, в които се пише запетая при че, са следните:

  1.1. Когато служи за връзка между прости изречения в рамките на сложното, изречението, въведено с че, се огражда със запетаи. Ако е в началото или в края на сложното изречение, се поставя една запетая.

  Това, че Ева е винаги усмихната, не бива да те заблуждава.
  Предразсъдък е да се мисли, че познанието винаги е рационално.
  Радвам се, че бихме на този стадион.
  Че няма да бъде същото като преди, вече ми е ясно.


  1.2. Когато че е част от сложните съюзи само че, въпреки че, макар че, при положение че, в случай че, по причина че, при условие че, като че (ли), сякаш че, при все че, освен че и др., запетаята се поставя пред целия съюз.

  Скицата беше абсолютно същата, само че в антетката пишеше „за проектиране“.
  Българските имигранти в САЩ не се отказват от своята идентичност, въпреки че се интегрират много успешно.


  Ако изречението започва със сложния съюз, запетая се пише в края на простото изречение, което е въведено с него.

  Макар че новото споразумение означава още нови мерки за строги икономии, то позволява на Гърция да отпише половината от външния си дълг.
 2. Пред че НЕ се пише запетая в следните основни случаи:

  2.1. Когато непосредствено пред съюза че има неударен едносричен съюз и двата въвеждат различни прости изречения.

  Дали постмодернизмът е мъртъв, не зная, но че ретроградното писане агонизира, се вижда с просто око.

  2.2. Когато пред че стои отрицателната частица не.

  Господин Мирчев, казах не че има две такси, а че таксата има две съставки.

Ако темата представлява интерес, ще я доразвием при наличие на свободно време.

Edited by JOR8
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Появил се е още един нов римски сенатор Промоций във форума... :)

Щях да забравя, че наскоро прочетох за още един сенатор със звучното име Организаций... :D

Всичко това звучи смешно и забавно, но говори лошо за потребителите, които пишат по този начин и дори не си правят труда да разберат, че това не е правилно.

Същите потребители активно съветват и дават компетентни мнения на други участници във форума по различни теми, неосъзнавайки явно колко смешно изглежда това отстрани.

Разбирам, че това е ловен форум и голяма част от потребителите не са завършили българска филология, но нека се стараем все пак да не изглеждаме смешни в очите на другите с елементарните грешки, които допускаме.

Може да разширим темата и с още масово допускани правописни и говорни грешки, като по този начин може да се замислят потребителите, които грешат и да си бъдем полезни взаимно.

Давам още един пример, който ми е направил впечатление - честото неправилно използване на ''Е'' вместо ''Я''. Например - ''искам да Е видя'', вместо ''искам да Я видя''. Прави ми впечатление, че потребителите, които използват този неправилен начин на изразяване са живели или живеят в Европа или в Америка. Предполагам, че може би неползването на българският език дълго време оказва влияние, но може и причината да е съвсем друга, доста по-прозаична :)

Link to comment
Share on other sites

По-прозаична е!!!

И на мен ми се струва, че е по-прозаична. Но тук е добре да споменем, че върху правописа оказват влияние наречието и местните диалекти. Пишем както говорим.

Хей Венци, отдавна не сме се чували! Как беше ловът на пъдпъдък в Австрийско? ;)

Link to comment
Share on other sites

И на мен ми се струва, че е по-прозаична. Но тук е добре да споменем, че върху правописа оказват влияние наречието и местните диалекти. Пишем както говорим.

Хей Венци, отдавна не сме се чували! Как беше ловът на пъдпъдък в Австрийско? ;)

Здрасти Жоро и колеги,

Лов на пъдпъдък в Австрия няма - просто няма прелет тук. За сметка на това четирикраките ги ловуваме здраво - завчера ударих 2 сърни на дубле - почти като при лов на пъдпъдък :-)))

Link to comment
Share on other sites

Здрасти Жоро и колеги,

Лов на пъдпъдък в Австрия няма - просто няма прелет тук. За сметка на това четирикраките ги ловуваме здраво - завчера ударих 2 сърни на дубле - почти като при лов на пъдпъдък :-)))

То комай в Австрия сърните са повече, отколкото пъдпъдъците в България, или са съпоставими. Обаче се надявах да отскочиш поне веднъж и да идем заедно на полето. Колкото до дублетата, от началото на ловния сезон до сега отиде почти едно кашонче фишеци, имаше и дублета, и два с един изстрел, абе пълен кеф! Затова ми харесва толкова много птичия лов.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.