пламенчо 327 Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Чавдаре,питаш за личен опит,ето моя. От 4 години имам карабина в калибър 308.Сменил съм 5 вида патрони. Първия бе Норма балистик тип(зеления полимерен връх)-удар в плешката ,без изходна рана ,вътре бе страшно от черния дроб не бе останало нищо. За мен -прекалено големи хематоми и прекалено лек(9,7 гр.) Втория бе Хорнади SST-при него преживях най-големия шок.Изстрел в гърдите,куршума минава м/у две ребра ,преминава през основата на сърцето като откъсва част от него ,но без да разкъса (технически сърцето си е цяло ) куршума напуска отново м/у две ребра.Зная ,че много колеги няма да повярват,но това е истината.Прасето бе убито от друг колега на разстояние от моя изстрел може би 2 км. С това и с Хорнади приключих. Най дълго изкарах с Норма Орикс-за мен си остана перфектния куршум.Около 30/40 прасета убити,ранено -нямам.Няма големи разкъсвания,почти винаги с изход .Ако все пак остане в тялото куршума не се е разпаднал-идеалното за мен. Разделих се с Орикса миналата година-новата партида която се появи тотално ме отказа. Четвърти бе Норма Вулкан-нямах много наблюдения-паднаха две животни но разкъсванията които правеше ме отказаха. Мога само да кажа ,че е по показатели се доближава до Орикса,но с по-големи хематоми. Петия и последен с който ловувам е Бренеке TOG. Все още трупам опит от него,но за сега не ме е разочаровал. Приближава се до Орикса по пробивност и хематоми и най-вече ,че запазва тегло.Единствено което е разликата е ,че Орикс-а е 11,7гр. а TOG-а е 10,7гр. Но Жоро е прав има и ситуации и ситуации.Разстояние ,попадение всичко си има значение. Наслука !!!! За пореден път се убеждавам, че едни и същи куршуми работят по различен начин в различните калибри. Изобщо - универсалност няма. Аз го отдавам на различните маса и скорост. При мен SST на Хорнади работи супер. Но е в .243, Superformance. Направо ги разпарцалосва. В такава степен, че при евентуален изстрел ''отзад'' на голямо прасе едва ли ще успее да премине таза или червата. За Орикса пък съм писал назад в темата. Малките животни ги прошива. Но тук калибърът е 9,3х62 с 50 см., цев. Или около 950 м/с срещу около 690 м/с, 95 грейна срещу 285 грейна... С това исках да покажа, че при други условия при мен резултатите са съвсем различни. А и че понякога е странно, когато се каже, че ''аз в .223 съм много доволен с Federal SP, така че и ти си вземи същия за 30-06". Наслука! Link to post Share on other sites
Popular Post rikitikitavi 371 Posted December 29, 2014 Popular Post Report Share Posted December 29, 2014 За прасе и заек в равнините Получих покана за комбиниран лов в северна България. Първия ден прасе,а на втория заек. Приспиването беше при един човек с голямо сърце. Покана –мечта. На отиване вятър и дъжд ни изпратиха от Варна. Биваше. Джипа почти не се клатеше от поривите. Все пак бавничко карах-бях си оставил повече време за път.След магистралата минахме на мокър сняг. В едно село на центъра сива лисица ни пресече пътя. Други срещи нямахме. Пристигнахме малко по-рано от предвиденото. Изчакахме домакина да се приготви и потеглихме след неговата опел-миникапка.Пътя по който вървяхме беше твърд ,но с дълбоки локви. Малката кола направо като диво прасе се бухаше в тях. Стигнахме на срещата. Ловците ни посрещнаха с усмивка. Пожелахме си наслука и се наредихме по дивечовата нива с средата на гората. По пътя минахме покрай няколко чакала, заредени с фураж хранилки,калище. Аз бях на първа позиция до ъгъла. Вятър в гората нямаше. Снега се сипеше на малки и големи снежинки. За мое съжаление беше мокър и бая потропвах на място след втория час стоене. На два пъти кучетата залаяха по малко и спряха. Явно не е прасе. После сойките и свраките крякаха след някакво животно с гъстото, преследваха го стотина метра и толкова. Нищо не излезе пред мене. Явно успешно се правих на дърво,че един пъстър кълвач се установи до мен и взе да тропа по дървото на няколко крачки в страни. В далечния край на нивата се мярнаха кучетата. Снегът продължи да трупа. Мокър и прилепчив. Пушката ми прогизна. Въпреки многото вода по бързомера образа си остана ясен. Всичко това е хубаво ама прасе не се видя. От съседните дружинки се чуха няколко изстрела и туйто. На въръщане през гората се провирахме под огънати от сняг клони. Зимна приказка. Ама като излязохме на полето и като ни подпря оня северен вятър. Аууу. Преджапахме много бързо до колите да направим разбора. Някой преди нас е прогонил с кучета гората. Много отвратителна бракониерска постъпка….думи нямам. Иначе нашите кучета са вдигнали една сърна,един чакал и три заека. Даже единия заек е стоял пред един ловец почти минута и са се гледали. То хубу ама народа подгизна здраво. В 11 часа прекратиха лова. Пихме по един горещ чай и айде на топло. В къщата камината гори. Жега голяма. Опитах се да убедя стопанина за една разходка слетобеда за някоя лисана или чакал на свирка. Ама човека беше скапан и не настоях. Извадихме мезетата.Приготвихме и витаминозна салата-местен специалитет. Извадихме ракии и вина и почнахме сериозната ловна част. За четири часа дегустирахме по малко от всичко. После колегата с домакина отидоха селски туризъм да правят(да напоят и нахранят животинките –крави,телета,агнета,овце и все пернато дето се среща в една селска къща. После и хигиенизация им дръпнали. Аз се кютнах до камината. Някаква болест се опитваше да ми развали лова. Надвечер отново седнахме на масата. Вече със сериозни намерения. Ловни истории разказвахме. Рибарски такива се чуха. После минахме на готварски рецепти. …абе хубаво си изкарахме. На сутринта ни посрещнаха с гореща пилешка супичка. Вънка сняг и студ ама вятър поне нямаше. Термометъра в колата показа -8градуса. Улиците в лед. Отидохме на баничарницата да се съберем. Мина доста време ама накрая екипа беше на линия. Набързо се обсъди плана за лова-ще се ходи много и дълго. И тръгнахме зайци да дирим. Един леден вятър на полето.Едни големи буци по изораното. И сняг навсякъде. Красота. Първия заек го откри едното куче на педесетина метра от нас. Отгоре на всичко кучето беше между нас и заека. Гледахме само как се гонят. Страничния от нас колега все пак стреля. Вероятно някоя съчма перфорира ушенце. Зайо почна с два зигзага,колкото да надъха кученцата. После дръпна една дълга по диагонал на полето и трите кученца подире си. Отиде та се невидя. Оттам отропахме две полета. Избирахме си по-големи буци,че по-лесно да се спъваме. На третото поле колега видял скрит в снега заек. Подритнал го за старт. Изстрел на десетина метра и слуката е готова. Изгазихме и това поле цялото. Още един заек се вдигна на далечните голеги. Изкараха му акъла със гърмежи и го оставиха да си бяга. Аз изкарах още едно поле и …се примолих да ме транспортират с една лада-нива на отправна точка. Десет километра наобратно нямаше как да изкарам срещу ледения вятър. С нивата ходихме да се киснем из локви и калища. По сняг и калчица. Даже и спряхме да разходим едно поле с заешки дири. Ама там открихме само едно скоро оставено легло на зайко. Ама лисана беше подплашила нашия бъдещ лов. Върнаха ме на джипа. След малко и колегите дотропаха(има няма след половин –един час). Вдигнали зайко на двайсетина метра ама ….не паднал от уплах ами отпрашил из буците. И други колеги се похвалиха,че уплашили един заек и толкова. После отидохме на второ поле. Нещо водача не го хареса. Отидохме на трето. Там две бездомни кучета се измъкнаха в далечината преди да успеем да ги заградим. Оттам като хукнахме през стари лозя, млади угари и неожънати слънчогледи. И едно голямо нищо. Само дири. Колкото лисичи толкова и заешки. В делечната нива се видя някакво енергично бяхащо животинче. Куче ли беше или сърне не се разбра. Ама към селото държеше посока. Вероятно куче. Уморихме се напълно. Върнахме се при домакина ни да се стоплим,едно кафе да изпием и да си кажем до нови срещи. Оттам посока Варна. Вятъра се опитваше да изкара джипа от пътя ама не успя. У нас си посрещна истинска зимна буря. Да не съм съвсем капо наминах през един магазин и там „отстрелях” една шоколадова торта.Кръстих я „заек” и доволен се прибрах с трофея у дома. Та така мина един ловен уикенд. Иван Колев, BAI ASEN, maestroto and 25 others 28 Link to post Share on other sites
Наско Хвойнев 1,258 Posted December 29, 2014 Report Share Posted December 29, 2014 Ае Ники цар си на разказите-евала a_dinov, rikitikitavi and BAI ASEN 3 Link to post Share on other sites
ironnik 3 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Rws evo. Стрелба от 50 метра пронизано през дробовете. Пробяга около 20 м. От двата дроба беше останало едно парче около 10 см. Прасето беше 100 кг. Група от 5 изстрела 18 мм. Поздрави Link to post Share on other sites
Bat Geca Loveca 1,325 Posted January 1, 2015 Report Share Posted January 1, 2015 Последен лов за 2014г.Много-търпелив се указа главния участник! mms, joret0, krasi_75-berta and 6 others 9 Link to post Share on other sites
Popular Post Росен Генов 5,767 Posted January 1, 2015 Author Popular Post Report Share Posted January 1, 2015 Честита Нова Година на всички съфорумци ! Да сте здрави и усмихнати през цялата година и да имате много ловна слука и много щастливи и запомнящи се мигове по ловните полета Днес беше един чудесен зимен ден за лов. Сутринта температурата беше - 23 градуса, което предвещаваше да стане един добър и стегнат ловен излет. Още от предната седмица наблюдавахме един глиган, който редовно посещаваше хранилката и обикаляше в района на дружината. Успяхме да подкараме няколко джипа рано сутринта, въпреки студеното време и се разставихме на пусиите за първата гонка Оказа се, че не е в този район, но пък гоначите забелязаха пресни следи на група прасета. Събрахме се и направихме разстановка за втората гонка. Въпреки студа, никой не се отказваше и лова продължаваше. За лош късмет, глигана беше тръгнал след групата прасета и не можахме да го открием, въпреки, че бяхме много близо до тях.. Нищо, ще го наблюдаваме и тази вече и утре, а в събота и неделя се надяваме да го снимаме за спомен от първите ловни излети на новата 2015 година Jori, IG18, smahnatia profesor and 17 others 20 Link to post Share on other sites
joret0 67 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Честита и на теб! Здраве щастие и много Слука! Link to post Share on other sites
Bat Geca Loveca 1,325 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Да споделя и аз вчерашната слука!Тарикатите(свинките) влизат в гората, точно след нашето излизане.Най-неприятно за тях се указ,че бяха разконспирирани и пуснахме още веднъж,вече по пресните следи!Доста голяма сюрия беше.Най важното е,че майките останаха читави.В боя паднаха 4 бр. Поради трудноста на терена, само две позираха за обща снимка! maestroto, choko, ivo pavlov and 6 others 9 Link to post Share on other sites
joret0 67 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Здравейте, ето и нашата слука от днес яха две на другото му се размина. Времето бе първо дъждовно, а после и вятър доста добър. Та лова свърши към 13 часа и после веселата част! Ето го и въпросното прасе Остана другата седмица и ще почиват прасетата. Поздрави колеги! Bat Geca Loveca and choko 2 Link to post Share on other sites
Tonka7a` 70 Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 .. mms, choko, plamen_8205 and 5 others 8 Link to post Share on other sites
Tonka7a` 70 Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 18.10.14 smahnatia profesor, karbonata and choko 3 Link to post Share on other sites
Popular Post Medovnica 316 Posted January 10, 2015 Popular Post Report Share Posted January 10, 2015 Здравейте, колеги за много години на всички. Дано през цялата година да имаме много ловна слука и много щастливи и запомнящи се мигове по ловните полета! Нека да ви разкажа за днешната слука. Започнахме 2015 година и закрихме сезона по възможно най-добрия начин Днес (10.01.15г.) бяхме на сборният пункт в 7:30, бяхме 15 човека написахме бележката и в 8:30 вече бяхме в гората. Започна и първата гонка, на която освен хищници друго нямаше. След като приключи първата гонка имахме малко оф-роуд преживявания и това ни забави до 12 часа, но това не ни накара да се откажем, напротив бяхме два пъти повече мотивирани. Събрахме се да направим разставления за втората гонка и към 13:30 тя започна. Околко местността, която трябваше да гоним намерихме пресни следи от нощта и адреналина беше на макс Мина половин час откакто беше започнала гонката и един от гоначите се обади по станцията, че е намерил дири на три прасета, които влизат в дола и тръгва по дирите с кучетата и ги вдига трите прасетата, които излизат на една от пусиите с карабина, която стреля по едно от тях, но успява само да го рани, но не и да го повали, прасетата се насочват към съседният дол, но добрата организация на прецедателят ни прати и там засада.И една от засадите с джип тръгва да ги пресече и успява, убива едно от прасетата, а второто успява да рани и засадата от съседния дол го доубива, а третото прасе си отива безнаказано, поне засега След това направихме фототосесията и след това дране защото започваше да се стъмва. Наслука на всички колеги и помнете ЛОВЪТ ВИНАГИ ПРОДЪЛЖАВА!!! nenov, momcho2000, JOR8 and 15 others 18 Link to post Share on other sites
gonso_9 133 Posted January 10, 2015 Report Share Posted January 10, 2015 По телевизията били казали,че сезона за дива свиня се удалжава с още една седмица някой да е чувал нещо smahnatia profesor and d_niki 2 Link to post Share on other sites
Мирослав Боев 120 Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 (edited) здравейте колеги !!! Ето малко слука от 11.01.2015 Общо шест броя ,но другите не бяха за снимане.На слука на всички колеги. Edited January 12, 2015 by Мирослав Боев lumpi, smahnatia profesor, Bat Geca Loveca and 1 other 4 Link to post Share on other sites
Popular Post nenov 638 Posted January 12, 2015 Popular Post Report Share Posted January 12, 2015 И от мен два броя за подобаващ завършек на сезона krasi_75-berta, choko, Иван Колев and 8 others 11 Link to post Share on other sites
krus 37 Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 (edited) Ловния сезон за дива свиня приключихме подобаващо с приличен екземпляр .Нещо не се получава с качването на другите снимки.Както и да е следващият ловен сезон по-добри успехи и трофей. Edited January 13, 2015 by krus joret0 1 Link to post Share on other sites
Глиганчо 129 Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 По телевизията били казали,че сезона за дива свиня се удалжава с още една седмица някой да е чувал нещо Айде стига толкова де! Д аги оставим малко на мира! joret0 and momcho2000 2 Link to post Share on other sites
d_niki 46 Posted January 15, 2015 Report Share Posted January 15, 2015 По телевизията били казали,че сезона за дива свиня се удалжава с още една седмица някой да е чувал нещо Със сигурност много ти се иска! То и на мене ми се иска, ама няма! За прасчовци - на есен с песен. Link to post Share on other sites
САПУНЯ 205 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Честито закриване,колеги.Нашата група отчете един успешен сезон за дива свиня,не само заради слуката,която ни споходи на 10.01,а и през сезона,а и заради това че се увардихме от инциденти,нямаме загубено,откраднато или убито куче.НАСЛУКА. izi 1991, nenov, Наско Хвойнев and 5 others 8 Link to post Share on other sites
belega66 105 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 24.jpgЧестито закриване,колеги.Нашата група отчете един успешен сезон за дива свиня,не само заради слуката,която ни споходи на 10.01,а и през сезона,а и заради това че се увардихме от инциденти,нямаме загубено,откраднато или убито куче.НАСЛУКА. Здравей колега, добра слука сте имали... Сега се замислям, как се радваме на това, че всички кучета са ни на линия.. Гадно и завистливо племе сме да си крадем и убиваме кучетата.., но това е положението, ще се молим да не ни изчезват кучетата и това е САПУНЯ 1 Link to post Share on other sites
САПУНЯ 205 Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Ето един татко,който падна на 20.12.14.Трофеят не е впечатляващ(17.5 см.) но едоста красив и симетричен. smahnatia profesor 1 Link to post Share on other sites
САПУНЯ 205 Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 Ето по близък план. smahnatia profesor 1 Link to post Share on other sites
ramzesss 149 Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 БРАВО [email protected]@ 1 Link to post Share on other sites
naksi 77 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 И тази година успях да се разпиша. Мирослав Боев and amodev 2 Link to post Share on other sites
naksi 77 Posted January 26, 2015 Report Share Posted January 26, 2015 15см. [email protected]@, joret0, smahnatia profesor and 2 others 5 Link to post Share on other sites
Recommended Posts