Jump to content

Лов на заек - 2014г./2015г.


Recommended Posts

Направихме сефтето за този сезон - извличане от голямата трева и апорт /Бруно от Тончев/.

post-30141-0-74477900-1415536779_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Днес за около 40 мин.4ри човека по заек.Пу,пу, пу и още над десет издигахме и им се радвахме.За две години доста са се навъдели

Браво!Прекрасна слука колеги!

Link to comment
Share on other sites

Днес за около 40 мин.4ри човека по заек.Пу,пу, пу и още над десет издигахме и им се радвахме.За две години доста са се навъдели

:cap::cap:Браво!!И по-нататъшна слука!!!

Link to comment
Share on other sites

Слуката е от миналата година.Да се надяваме на същото и тази

post-47071-0-70369100-1416434020_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Колеги, искам да споделя с Вас една случка, която едва ли ще се повтори в живота ми. Днес, на единствения за нашата дружина лов на заек успях да хвана жив, негърмян заек. Както си крачех в жълтата трева в пдножието на един баир го видях...... На 20 сантиметра пред десния ми ботуш. Реакцията ми беше инстинктивна. Настъпих го зад врата и го хванах. Е това не ми се беше случвало за 30 годишния ми стаж и ще остане интересен спомен докато съм жив. За мой късмет имаше и двама свлидетели на случката. То иначе не е и за вярване. Пожелавам и на Вас интересни и нестандартни ловни случки. И НАСЛУКА!

Link to comment
Share on other sites

Днес и аз ходих на заешки лов.Идеята беше да ударим най-много три заека(бяхме девет човека),та да омажем новата тава за печено.

То не,че хич ги няма при нас,ама ми се видя,че не е чак толкова не постижима нормата,която си поставихме.

Понеже аз бях ръководител на лова,след като инструктирах колегите,пожелахме си на слука и се разставихме в линия по на 15 метра един от друг и почнахме обход на една сливова градина.Нищо.След това ябълкова,нищо.Почнаха се изцепки,къде били зайците,много мокро било,след обед било по-добре да излезем,все такива недомислени приказки и то от хора със стаж в лова,повече от десетина години.

Както и да е,стоим си ние покрай един полски път,пушим цигари и умуваме къде да ходим и да ги търсим.Кучетата обикалят покрай нас и в един момент се чува изстрел.Премаля ми.Айде викам си, опукаха се някой по невнимание.Обръщам се по посока на изстрела и гледам най-добрия ми приятел се навежда и вдига един заек от тревата.Всички в един глас-Кво стана бе пич?

-Неговата мама,стои тука и на слуша и аз рекох да направя крачка напред и той скочи.Скочи ама аз тия номера ги знам.

Та това ни остана за ходенето почти до 14 часа.Другите две места в тавата ще ги запълним с нещо по-мазно.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Едно качествено видео

Направата на самият клип перфектна, до средата окай.., но след средата вече не е лов, а някаква гавра според мене.. не ми направи много добро впечатление като цяло .. :)

Edited by belega66
Link to comment
Share on other sites

Слуката ни днес.

Изпълнихме си нормата :)

Поздравления колега, добра слука..Дай боже всички ни този успех :)

Link to comment
Share on other sites

Някой знае ли каква порода е червения пес от клипа?

Гладкокосместа унгарска визла

Link to comment
Share on other sites

За прасе и заек в равнините

Получих покана за комбиниран лов в северна България. Първия ден прасе,а на втория заек. Приспиването беше при един човек с голямо сърце. Покана –мечта. На отиване вятър и дъжд ни изпратиха от Варна. Биваше. Джипа почти не се клатеше от поривите. Все пак бавничко карах-бях си оставил повече време за път.След магистралата минахме на мокър сняг. В едно село на центъра сива лисица ни пресече пътя. Други срещи нямахме. Пристигнахме малко по-рано от предвиденото. Изчакахме домакина да се приготви и потеглихме след неговата опел-миникапка.Пътя по който вървяхме беше твърд ,но с дълбоки локви. Малката кола направо като диво прасе се бухаше в тях. Стигнахме на срещата. Ловците ни посрещнаха с усмивка. Пожелахме си наслука и се наредихме по дивечовата нива с средата на гората. По пътя минахме покрай няколко чакала, заредени с фураж хранилки,калище. Аз бях на първа позиция до ъгъла. Вятър в гората нямаше. Снега се сипеше на малки и големи снежинки. За мое съжаление беше мокър и бая потропвах на място след втория час стоене. На два пъти кучетата залаяха по малко и спряха. Явно не е прасе. После сойките и свраките крякаха след някакво животно с гъстото, преследваха го стотина метра и толкова. Нищо не излезе пред мене. Явно успешно се правих на дърво,че един пъстър кълвач се установи до мен и взе да тропа по дървото на няколко крачки в страни. В далечния край на нивата се мярнаха кучетата. Снегът продължи да трупа. Мокър и прилепчив. Пушката ми прогизна. Въпреки многото вода по бързомера образа си остана ясен. Всичко това е хубаво ама прасе не се видя. От съседните дружинки се чуха няколко изстрела и туйто. На въръщане през гората се провирахме под огънати от сняг клони. Зимна приказка.

034594785.jpg?r=0

Ама като излязохме на полето и като ни подпря оня северен вятър. Аууу. Преджапахме много бързо до колите да направим разбора. Някой преди нас е прогонил с кучета гората. Много отвратителна бракониерска постъпка….думи нямам. Иначе нашите кучета са вдигнали една сърна,един чакал и три заека. Даже единия заек е стоял пред един ловец почти минута и са се гледали. То хубу ама народа подгизна здраво. В 11 часа прекратиха лова. Пихме по един горещ чай и айде на топло. В къщата камината гори. Жега голяма. Опитах се да убедя стопанина за една разходка слетобеда за някоя лисана или чакал на свирка. Ама човека беше скапан и не настоях. Извадихме мезетата.Приготвихме и витаминозна салата-местен специалитет.

034594826.jpg?r=0

Извадихме ракии и вина и почнахме сериозната ловна част. За четири часа дегустирахме по малко от всичко. После колегата с домакина отидоха селски туризъм да правят(да напоят и нахранят животинките –крави,телета,агнета,овце и все пернато дето се среща в една селска къща. После и хигиенизация им дръпнали. Аз се кютнах до камината. Някаква болест се опитваше да ми развали лова. Надвечер отново седнахме на масата. Вече със сериозни намерения. Ловни истории разказвахме. Рибарски такива се чуха. После минахме на готварски рецепти. …абе хубаво си изкарахме. На сутринта ни посрещнаха с гореща пилешка супичка. Вънка сняг и студ ама вятър поне нямаше. 034594786.jpg?r=0

Термометъра в колата показа -8градуса. Улиците в лед. Отидохме на баничарницата да се съберем. Мина доста време ама накрая екипа беше на линия. Набързо се обсъди плана за лова-ще се ходи много и дълго. И тръгнахме зайци да дирим. Един леден вятър на полето.Едни големи буци по изораното. И сняг навсякъде. Красота.

034594787.jpg?r=0

Първия заек го откри едното куче на педесетина метра от нас. Отгоре на всичко кучето беше между нас и заека. Гледахме само как се гонят. Страничния от нас колега все пак стреля. Вероятно някоя съчма перфорира ушенце. Зайо почна с два зигзага,колкото да надъха кученцата. После дръпна една дълга по диагонал на полето и трите кученца подире си. Отиде та се невидя. Оттам отропахме две полета. Избирахме си по-големи буци,че по-лесно да се спъваме. На третото поле колега видял скрит в снега заек. Подритнал го за старт. Изстрел на десетина метра и слуката е готова. Изгазихме и това поле цялото. Още един заек се вдигна на далечните голеги. Изкараха му акъла със гърмежи и го оставиха да си бяга. Аз изкарах още едно поле и …се примолих да ме транспортират с една лада-нива на отправна точка. Десет километра наобратно нямаше как да изкарам срещу ледения вятър. С нивата ходихме да се киснем из локви и калища. По сняг и калчица. Даже и спряхме да разходим едно поле с заешки дири. Ама там открихме само едно скоро оставено легло на зайко. Ама лисана беше подплашила нашия бъдещ лов. Върнаха ме на джипа. След малко и колегите дотропаха(има няма след половин –един час). Вдигнали зайко на двайсетина метра ама ….не паднал от уплах ами отпрашил из буците. И други колеги се похвалиха,че уплашили един заек и толкова. После отидохме на второ поле. Нещо водача не го хареса. Отидохме на трето. Там две бездомни кучета се измъкнаха в далечината преди да успеем да ги заградим. Оттам като хукнахме през стари лозя, млади угари и неожънати слънчогледи. И едно голямо нищо. Само дири. Колкото лисичи толкова и заешки. В делечната нива се видя някакво енергично бяхащо животинче. Куче ли беше или сърне не се разбра. Ама към селото държеше посока. Вероятно куче. Уморихме се напълно. Върнахме се при домакина ни да се стоплим,едно кафе да изпием и да си кажем до нови срещи. Оттам посока Варна. Вятъра се опитваше да изкара джипа от пътя ама не успя. У нас си посрещна истинска зимна буря. Да не съм съвсем капо наминах през един магазин и там „отстрелях” една шоколадова торта.Кръстих я „заек” и доволен се прибрах с трофея у дома. Та така мина един ловен уикенд.

Edited by rikitikitavi
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 10 months later...

Лов мечта,

Време ужас. Един вятър като ни опъна от сутринта. Код о

Портокалово.в полето направо вятъра ни събаряше. Ама всички ловци упорити. Почнахме с майтапите от сутринта. Имаше и снощни колеги. Имаше и по малко шоколадови разсънки. На полето направихме класическа кръгова гонка ама в правоъгълен вариант. На второто поле правихме гонка с крила и с контри отпред. Хората се разставяха според възможностите им да държат на ходене. Първите две поля се дигнаха пет-шест заека. Повече от половината бяха свалени. Единия от контрата на края на нивата. На мен така и не ми излезе зайко. Ама през двама колеги се дигна един и го думнах почти едновременно с колегата пред когото се вдигна. Бързомерчето излезе отново голям помощник. Към края вече народа се попръсна. Два заека се измъкнаха защото правихме само редичка. Няколко заека се утърваха само с уплах...ама без това не може. Като цяло беше ужасно готин екстремен лов. Отрамбовахме съвестно 7часа или 20тина километра.надръндих си краката от буците. После в новата хижа се направи и сбор с дегустации на течности. Даже и кучето намаза пържоли и...малко бой. Щото не попитало за кого са пържолите.

Следващия път повече..

https://youtu.be/3WH46hYTitk

Edited by rikitikitavi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Тази година видях един заек от по-близичко

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.