Jump to content

Искам оптика за Тигър


metero
 Share

Recommended Posts

Искам оптика за Тигър 7.62х54. От тип ПСО1-1 или подобен Пилад. Обаче:

с диоптрическа корекция

с далекомерна скала на база 1 м за към 500-600 м

варио 1.5 - 6 или подобна (1.6-4)

Скалата на ПСО-1-1 е такава, мисля че се използва във "винторез" (вал)

А, и да не е скъпа :) и да е със стойката за СВД-то :)

А бе, mission impossible.

Мнения дали ми трябва не са интересни.

post-480-0-26460000-1416511004.png

Link to comment
Share on other sites

post-62202-0-53901600-1416513327_thumb.jpgpost-62202-0-03201900-1416513305_thumb.jpg

Може и да ти потрябва нещо подобно, като гледам на къде са тръгнали с тая ислямска държава... :-)))

Link to comment
Share on other sites

Благодаря на включилите се.

Подчертавам, че искам варио оптика 1.5-6 и скала с референс 1м. Иначе с 1.7 м и 2 м има много.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Продължавам да търся. Руска или подобна оптика с далекомерна скала каквато искам така и не намирам. Рових сума време по нета и се спрях на няколко западняшки. Привличе ме leatherwood с метричната скала и възможността да се наглася балистиката на куршума, но тежи почти едно кило. Дали страничната стойка на тигъра ще понесе такъв товар? И изобщо има ли достъпни титанови или поне стоманени стойки уивър или пикатини? В руските форуми хвалят една стойка от стомана, но цената не ми хареса- 10 000 рубли май са към 300 лв.

http://swfa.com/Burris-2-7x35-Fullfield-II-Rifle-Scope-P5972.aspx

http://swfa.com/Leatherwood-25-10x44-Uni-Dial-Rifle-Scope-P11912.aspx

http://www.snipercentral.com/leatherwood-art-2-5-10x44mm-m1000-scope/

Edited by metero
Link to comment
Share on other sites

Влез в гугъл и напиши: "Продава се Беларуска оптика ПОСП 3-9х42w". Ще ти излезне само 1 обява от България. Единственото различно от твоите критерии е, че има вградена уивър база, а не стойка на СВД. Ти ще си прецениш.

Един съвет от мен: ако държиш на такъв тип оптика (ПСО или ПОСП)- вземи си фиксирана 4х, 6х или 8х- в зависимост от предназначението. Причини: Фиксът е по-здрав, а и далекомерната скала би трябвало да се ползва само на едно увеличение. При този тип оптики, се предполага, че ще гледаш под оптиката (механичните мерници), така че нямаш проблем с най-близките дистанции и може би фикс 6х е най-удачен.

П.С. Сега видях, че търсиш и увеличение 1.5-6, но за ПСО и ПОСП (вградени монтажи), май няма такова варио или поне в България не съм чувал да се продава. Белоруският завод Зенит произвежда ПОСП 2-6х24.

Edited by winterhunter
Link to comment
Share on other sites

То вече въпросът е повече за стойката, дали няма ад се клати като сложа оптика близо 1 килограм на нея

Вероятно ще се ориентирам към оптиката от последния линк, тази оптика е била на въоръжение по време на виетнамската война и е здрава и прецизна.

Link to comment
Share on other sites

Скоро си купих ПОСП 6х42 (беларуска на Зенит). Ако разгледаш внимателно оптиките ПСО и ПОСП, ще видиш че са с диаметър на изходната леща 24 или 42. Доколкото съм видял, тези с диаметър 24 са с по-малко тегло 0.6-0.7 кг., а тези с 42- малко по-голямо- към 0.9 кг. Но това е тегло с вградения монтаж все пак :cap: И все пак монтажите са изчислени да издържат това тегло.

ПОСП е граждански (ловен) вариант на военната ПСО, като е запазен вградения монтаж, вида на скалата, подсветката и т.н. Далекомерната скала на ПОСП е разчетена за два обекта с различни височини- 1.5 м. и 0.5 м., а военната само за 1.7 м. (средната височина на човек). ПОСП се предлага с два вида бази на монтажа (сменят се с 6 болта)- едната по-висока- сайга (като моята) и другата по ниска - свд, тигр. Това последното го казвам, защото малко се знае и после- оптиката ми опира в механичния мерник (минах през този проблем).

Доколкото ми се простират сведенията, най-добрите варианти за такъв тип оптика са или ПСО (руска), или производния ПОСП (беларуска). Те това са оригиналните изделия ... :cap:

Edited by winterhunter
Link to comment
Share on other sites

Май ще се спра на това

http://swfa.com/Leatherwood-25-10x44-Camputer-ART-M-1000-Rifle-Scope-P11934.aspx

въпреки сравнително голямото тегло (25 унции)

Сега на дневен ред е стойка от хубав материал- титан или стомана.

В описанието пише пикатини, ама сигурно и уивър ще стане.

Link to comment
Share on other sites

Изглежда интересна тази оптика, а 25 унции са към 700 грама. Кажи какви са отзивите, след като я закупиш и изпробваш. Пък, ако не ти хареса като визия върху Тигъра или като стрелба, винаги можеш да си купиш втора ръка псо или посп. :cap:

За стоманен монтаж- повечето монтажи за СВД/СЛР, които съм срещал по оръжейните магазини са алуминиеви (руски, беларуски, китайски). Бих те посъветвал да видиш монтажите на ВАЯ- те правят със стоманено заключване и някои модели имат уивър база. Все пак ,хубаво е да се премери и прецени и височината на монтажа дали е ОК.

Поздрави!

Edited by winterhunter
Link to comment
Share on other sites

Тоест, първо да имам оптиката и по нея да търся стойката.

Тази оптика е използвана по време на виетнамската война на М21, която е 308W. Практически същия куршум като 7.62х54R, сходен патрон, подобна автоматична пушка- би трябвало да работи. Големите кръгове са за нагласяне според боеприпаса на спада на куршума в зависимост от дистанцията.

За гонка имам бързомер.

Link to comment
Share on other sites

Да, мисля че така е най-добре- първо оптиката, после пробваш стойката на конкретната пушка и оптика в някой магазин. Така няма да стане някой фал с височина на стойка или други габарити. В София по оръжейните магазини съм виждал стойки на ВАЯ и на други фирми. Не вярвам да се налага да модифицираш нещо по стойка.

Аз като взех ПОСП-то се оказа, че базата (заключването) отдолу на стойката е за свд/тигр и на сайгата 308- посп опираше в механичния мерник (стойката беше ниска). Смених базата отдолу с друг модел база (за сайга), която взех от монтаж за слр (но пак беларуски) и нещата заспаха :cap:

Практически, с този тип релса за монтажа, може да сменяш колкото си искаш оптики и бързомери- само монтажи да имаш и да държат прострелка. Аз, освен ПОСП 6х42, имам на отделен монтаж и една 4х32 (по-прибрана). Която и от двете да съм монтирал, се стреля и на механични мерници.

За сходството между .308 и 7.62х54 - практически имаш проектил с определено тегло и тип (FMJ примерно) и начална скорост. Ако теглото и скоростта на проектилите FMJ са близки, не би следвало да има някакви съществени разлики в траекторията. За избора на скала- въпрос на лично предпочитание е. За оптиката, която си избрал, нито съм чувал, нито знам- дано да си я попроучил и да се улучи хубава.

Edited by winterhunter
Link to comment
Share on other sites

И да не са еднакви теглата пак има как да се направи траекторията, чисто механично. Аз за ритането казвам,че са подобни, надявам се да издържа. Така пишат ползвалите я американци. Всъщост Leatherwood не е само марка, а името на прочут снайперист от време оно, който измислил този метод на компенсация на спадането на куршума - не се целиш на две деления , примерно, по-долу, а се врътка онова голямото колело да застане делението за разстоянието на маркера. А за да е вярно, преди това е нагласено за този проектил.

Не че е толкова важно- с ПСО и подобните пък определяш разстоянието и имаш настрани хилядни да си компенсираш вятъра, деривацията и движението на целта, пак лесно става. Само че скала за разстоянието с бзаза 1.70 м и далечини до 1000 за какво ми е, затова искам с база 0.5м и скала до 500- тогава по-точно се определя. А 0.5 м са повечето туловища на сърна и до средно прасе. Така разстоянието може да се определи за секунда.

Но и тази оптика има деления, при това в метрични хилядни ( 1 mil=1м/1000м) и пак може да се мери разстояние, макар и малко по-сложно. Някой би казал- то като ти излезе, кога ще мериш. Ами не. Аз ще си премеря преди да излезе и ще запомня марки- до оня храст толкова, до онова дърво толкова. И далечното ще си го компенсирам по деленията на скалата, а няма да въртя врътки като излезе прасето. На всичко отгоре на гопнка едва ли ще ида с тази оптика, а ще сложа бързомера- сам каза , че лесно се сменят :), а след лова като сляза в полето и има пространство, може да се пробвам на някое скитащо куче или лисица с американската оптика.

Ей такива ми ти забавления...те, на мъжете само играчните по-скъпи, иначе сме си деца :)

Link to comment
Share on other sites

Хубав план си си направил, колега. Аз избрах ПОСП 6х42, защото ми харесаха корекциите на тумблерите- простички и по-едри за по-големи падове. А знам, че ги правят доста здрави. Със скалата си иска свикване - по-особена е. И аз съм я взел за ползване на по-дълги дистанции и от опора- за стрелба на кеф. Сайгата 308 ще я ползвам основно за гонка и с друг прицел. И си напълно прав за играчките, ама нека да ги има :cap:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Най-сетне оптиката за тигър дойде от щатите :)

Купи я един приятел и я изпрати по друг, така че ми излезе колкото на сайта плюс транспорта вътре в щатите, който от единия край до другия беше под $20 :)

Стегната, изглежда здрава и добре. По данни трябва да издържа на Hornady 50Cal A-Max. Преди него в списъка са H&H 375 mag, а за 308Win/7.62 200gr да не говорим. :)

Скалата е с деления в хилядни, при това метрични, както си ги знаем от казармата. Може да се ползва на общо основание като обикновена оптика 2-10, а може и да изчислява чисто механично спада на зададения боеприпас ( в ръководството има таблица с около 80 вида патрони, от 17 remington до 50Cal. И на всичко отгоре, т.к. именно 7.62х54 го няма, има методика да си го въведеш- пак чисто механично и разбира се с проби.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V5LgFS__EDg

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2cr1b43J_zE

На клиповете се вижда колко лесно се закача за уивъра или пикатинито. Има възможност за корекция

(нулиране) без да се въртят барабаните. Диоптричната корекция е доста фина и плавна. Образът е чист и ясен, на 500 м срещу мен има едни блокове, гледам ги- сякаш са до нас.

Това мъжете на порастваме, само играчките стават по-скъпи. Детето си играе с количка, таткото с кола.

Link to comment
Share on other sites

Честита ти придобивка и много попадения с нея! Дай повече информация, като я пробваш: кликовете точно ли изместват попаденията, държи ли прострелка и какви групи прави с Тигъра. Може и някоя снимка как стои на Тигъра ....

П.С. Не ли е проблем да се пращат/носят такива стоки от Щатите? На мен ми се иска да си поръчам 1-2 пълнителя за сайгата, ама чух че било проблем.

Edited by winterhunter
Link to comment
Share on other sites

Благодаря!

Тоя дни ще купувам стойка от един колега и ще снимам. Май ще трябва да опиша как работи, много е интересно.Е , иска малко повече от завършен 8ми клас. Като си помисля, че за малко щях да се набутам за ПСО :) Това е класи отгоре.

Не знам за проблеми от USA- човекът, който я донесе, каза че никакви не е имал.

Трябва да е полет през някой европейски град към софия. В случая беше Лондон. Когато полетът е от ЕС не проверяват особено. А в Европа пък не проверяват особено полетите от щатите :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.