Jump to content

Днес блокират пътя за Маказа заради горски афери в Момчилград! Бившият министър Найденов подарил ловно поле на „спасителя с овцете“


Recommended Posts

2-12-m111.jpg

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов незаконно разделил ловното поле в Момчилградско през 2012-та година. Той оставил 3 хиляди хектара на сдружението „Родопи", в което членували 50 ловци, а „откъснал" 2 500 хектара за новосформираната дружинка „Ахрида", която била създадена от негови приятели, но в която се записали едва 20 ловци.

„Знаел е, че прави нарушение, но нали няма да носи персонална отговорност и подписал. Подписал и свършил услуга на човека, който по онова време винаги, когато министърът беше на зор, заплашваше, че ще тръгне с овцете за София", коментират днес ловците от „Родопи". Става въпрос за Бойко Синапов, председател на една от животновъдните асоциации. Другият ключов играч е Димитър Стойчев, който оглавяваше първия консорциум за строителството на „Водното огледало" в Кърджали (Обектът бе „замразен" след като Икономическа полиция доказа, че консорциумът източва милиони левове. До съд не се стигна, защото прокуратурата в Кърджали потули случая – б. р.).

„Всъщност, всичко започна след като за констатирани финансови нарушения дружинка „Равен" изключи председателя Димитър Стойчев и още двама ловци. Те тръгнаха да правят нова дружинка и ново сдружение. С тях тръгнаха няколко човека от дружинка „Равен", вписаха и хора от други региони на страната. Тогавашният министър Мирослав Найденов им помогна с разделянето на ловното поле. Стигна се до абсурда ловците от село Биволяне да нямат право да ходят на лов в района на родното си село. Те пътуваха десетки километри, за да излязат на ловен излет", поясняват ловците, които днес ще блокират пътя за Гърция. Имало и скандали от рода на „Това прави вие го отстреляхте, но щом е паднало в нашено ловно поле – ние ще го вземем". Към 200 прасета и 200 елени лопатари има в стопанството в Момчилградско.

Каква е ситуацията днес?

Върховният административен съд отмени заповедта на Мирослав Найденов, а министър Греков е възстановил ловното поле на „Родопи" в старите си граници. От сдружението са поканили ловците, които са напуснали „Родопи" и включили в групата на Стойчев, Синапов и Шукри Вели, отново да се върнат, и то без да платят такси. 8 вече се върнали, 5-ма още умували. „Ахрида" е заличена.

Защо тогава от сдружение „Родопи" протестират от седмица, а днес ще блокират пътя Кърджали – ГКПП „Маказа"?

„Защото ни показаха проекторешението, което е същото като незаконното на Найденов. Тези дни трябвало да го подпише новият министър Десислава Танева", обясняват ловците.

Ловци и граждани на Момчилград ще блокират международния път Кърджали – ГКПП „Маказа" във вторник заради горските скандали.

„Против сме разделянето на ловно стопанство, район „Равен". Против сме забраната за ловуване в ловно стопанство, район „Равен". На следващо място подкрепяме протеста на местното население, което е против връщането на работа в ДГС на пенсионирания служител Шукри Вели Халид. Защо го назначават за старши лесничей, след като има трима инженери на по-ниски позиции, а среднистът пенсионер им става шеф?", заявиха от организаторите на протеста от Ловно-рибарски съюз „Родопи" и ловна дружинка „Равен".

Авджиите се вдигнаха на бунт в Момчилград миналия вторник. Те обсадиха сградата на Държавното горско стопанство в родопския град. Протестът им бе срещу разделянето на територия на ползван от тяхна страна ловно-стопански район. „Уведомително писмо за провеждане на мирен граждански протест-шествие срещу разделянето на територия на ползвания ловно-стопански район постъпи в Община Момчилград от УС на ЛРС "Родопи"- Момчилград с председател Лютви Алиосман Юсеин", съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според уведомлението, сборният пункт за началото на протеста във вторник от 11.00 часа е пред ДГС- Момчилград. В писмото е посочено, че от 11.30 часа до 12.00 часа се предвижда затваряне на пътя за Маказа в района на спирка "Джебел".

24rodopi.com

Link to comment
Share on other sites

Напрежение на пътя Кърджали – ГКПП „Маказа“! Пътят затворен само за 3 минути, жандармеристи не позволиха едночасова блокада (снимки)

9-12-dj444.jpg

9-12-dj333.jpg

9-12-dj111.jpg

9-12-dj555.jpg
При засилено присъствие на полицаи и жандармеристи премина втория протестен ден на ловците в община Момчилград.
Те протестираха първо пред сградата на Държавното горско стопанство в Момчилград, след което се отправиха към спирка „Джебел" с намерение за блокират пътя Кърджали – ГКПП „Маказа" за един час.
Те прочетоха исканията си и въпреки предупрежденията на полицията, 200 души блокираха за около 3 минути международния път.
„Против сме разделянето на ловно стопанство, район „Равен". Против сме забраната за ловуване в ловно стопанство, район „Равен". На следващо място подкрепяме протеста на местното население, което е против връщането на работа в ДГС на пенсионирания среднист Вели Халид на позицията „старши лесничей", заявиха протестиращите.
24rodopi.com
Link to comment
Share on other sites

Държава има колега,няма го държавния апарат.Има го,но е зает с по-важни дела,като усвояване на фондове и др подобни неща.А един вътрешен министър,беше заявил,че на МВР не достигат кадри.....,цели села са пропищели от цигански набези-за там кадри няма! Когато обаче,група редовни хора излязат в защита на свои права(отнети им пак с помощта на държавния апарат)кадри, веднага се намират-вижда се и на снимките.Хората дето се возят в тези черните машинки,дето пише на тях жандармерия,вместо да вардят мирните хора,спокойно могат да се поразшетат(както те си знаят) ;) малко из ромските гета,и съм 100% сигурен,че лекарите ще могат да ходят там спокойно,и без полицейска охрана :) Същото важи и за селата.Сещам се за нещо като поговорка:Където сопа играе,кога да е трендафил ще цъфне ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.