Jump to content

Три случая на трихинелоза в Троян


Recommended Posts

Три случая на трихинелоза са регистрирани в Троян, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч. Лицата са на различна възраст и са консумирали една и съща храна - домашно свинско или дивечово месо. Клиничните прояви при тримата са типични за трихинелозата - висока температура, отоци по лицето и клепачите, болки в мускулите и ставите. Пациентите не са хоспитализирани. Назначена им е терапия в домашни условия. Специалисти от отдел "Противоепидемичен контрол" на РЗИ и Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч предприемат епидемиологично проучване за произхода на консумираната храна от заболелите.

Източник - http://www.novini.bg/

Link to post
Share on other sites

Три случая на трихинелоза са регистрирани в Троян, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч. Лицата са на различна възраст и са консумирали една и съща храна - домашно свинско или дивечово месо. Клиничните прояви при тримата са типични за трихинелозата - висока температура, отоци по лицето и клепачите, болки в мускулите и ставите. Пациентите не са хоспитализирани. Назначена им е терапия в домашни условия. Специалисти от отдел "Противоепидемичен контрол" на РЗИ и Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч предприемат епидемиологично проучване за произхода на консумираната храна от заболелите.

Източник - http://www.novini.bg/

Много лоша работа! Дано се разбере първо причинителя и скорошно подобряване на болните.

Link to post
Share on other sites

И да имат едно наум вече.Като си отида на село,една от първите ми работи ще бъде да покажа на моите съседи тази статия.Щото у нас като се коли нещо от пернато на горе,веднага се носи проба за изследване.Та по тая причина доста са ме бъзикали.

Link to post
Share on other sites

Още шест случая на трихинелоза са регистрирани в Троян. Така заразените стават общо девет човека, след като вчера от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Ловеч съобщиха за три случая.


Всички те са консумирали от едно и също месо, кайма и суджуци, съхранявани във фризера на семейството на председателя на ловната дружинка в Троян, съобщи за БТА директорът на инспекцията д-р Цветолюба Генкова.


По думите й трудно е да се разбере кога е отстрелян дивечът, заразен с трихинелоза, тъй


като във фризера е имало месо от улов на животни по различно време.



В момента се водят преговори със заразените да предоставят на инспекцията цялото останалото количество храна, от което да се вземат проби.



Източник - http://pik.bg/


Link to post
Share on other sites

Заразените с трихинелоза в Троянско вече са 19, съобщи за БТА заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч д-р Анета Винева. По думите и общо са изследвани 48 души в Ловешката инспекция, а на други трима, които са били на лов в областта, но живеят в Ботевград и в Сливен, ще бъдат взети проби по места. Шест от положителните резултати за трихинелоза са на членове на Троянската ловна дружинка, а 13 - на хора от семействата и местоработата им. Всички те са консумирали месо, кайма и суджуци от заразен с трихинелоза дивеч, за който е трудно да се установи кога е отстрелян. Част от ловджиите са предоставили за изследване месо, за което имат съмнения, че е от заразеното животно. След като бъдат готови всички проби, заедно с месото, ще бъдат изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести. Всички заразени са с леки оплаквания, консултирани са от лекар и са на домашно лечение.

Източник на информацията - Даниела Балабанова, БТА

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.