Jump to content

Лов на сръндак - сезон 2015


 Share

Recommended Posts

По-изчерпателен отговор не съм и очаквал - благодаря! Дано някой ден ми се случи да избирам къде да пласирам изстрела си, т.е. да участвам в такъв лов, макар че сърната отдавна не ми е цел като ловен обект. И все пак не рискуваш ли да изгубиш животното, когато го удариш по-назад, за да запазиш месото?

Между другото когато се явявах на изпита за подборен отстрел не ми записаха в разрешителното "сърна", та интересното е когато отидеш на такъв платен лов в ловно стопанство някой иска ли ти разрешителното, за да види какъв дивеч имаш право да отстреляш? Предполагам, че когато отидеш с парите напред, разрешителното остава на заден план...

я

В ловно стопанство не се изисква разрешително за подборен отстрел. Там отговорност за посочване на животното за отстрелване взима ловният водач, който те придружава. И ако си посочил параметрите на трофея, има право да сбърка до +/- 10%. В противен случай ловецът има право да откаже да заплати за трофея.

Link to comment
Share on other sites

По-изчерпателен отговор не съм и очаквал - благодаря! Дано някой ден ми се случи да избирам къде да пласирам изстрела си, т.е. да участвам в такъв лов, макар че сърната отдавна не ми е цел като ловен обект. И все пак не рискуваш ли да изгубиш животното, когато го удариш по-назад, за да запазиш месото?

Между другото когато се явявах на изпита за подборен отстрел не ми записаха в разрешителното "сърна", та интересното е когато отидеш на такъв платен лов в ловно стопанство някой иска ли ти разрешителното, за да види какъв дивеч имаш право да отстреляш? Предполагам, че когато отидеш с парите напред, разрешителното остава на заден план...

Никъде другаде освен в България не съм виждал т.нар. разрешителни за подборен отстрел, още повече вписване какво можеш да отстреляш. Ловец в Европа означава право на нарезно оръжие /гладкоцевното е ясно - то е за пернато/.

Тъй като това е разбирането на колегите ловци - никой няма да те попита какво ти е "разрешено" да стреляш. Жоро поясни по-горе за ловните стопанства, но много често ме канят на гости - там домакинът определя какво можеш да стреляш, а при групов лов - ръководителят на лова. Неспазването на техните указания може да ти струва много скъпо - не само финансово.

Link to comment
Share on other sites

Момчета говорите си за различни работи. Едно е лова у нас, друго е в по-западната част на Европата. Хубавото е, че сте все запалени и радтели на лова. Нека не се изострят диалозите за нищо. Всички сте прави и сте добри ловци. Горея се с вас и желанието да ставате все по-добри. Пожелавам наслука!

Link to comment
Share on other sites

Бързам да споделя - тази сутрин направих сефте на новата цев в калибър .243 Win с едногодишно сръндаче. Около 8:00 часа вече си мислех, че сутрешната варда ще е ялова, когато го видях да пресича бавно една просека. Разстояние 82 м, изстрел в сърцето, боеприпас RWS TM 6,5 g. Тегло изкормено - 14,4 кг

Изключително приятно впечатление ми прави калибъра - почти никакъв откат, уникална прецизност и много ефективно действие в тялото на животното.

Link to comment
Share on other sites

Бързам да споделя - тази сутрин направих сефте на новата цев в калибър .243 Win с едногодишно сръндаче. Около 8:00 часа вече си мислех, че сутрешната варда ще е ялова, когато го видях да пресича бавно една просека. Разстояние 82 м, изстрел в сърцето, боеприпас RWS TM 6,5 g. Тегло изкормено - 14,4 кг

Изключително приятно впечатление ми прави калибъра - почти никакъв откат, уникална прецизност и много ефективно действие в тялото на животното.

Честито ! Ако може някоя снимка да публикуваш / вход ,изход , останки от куршума -евентуално ,въпреки ,че се съмнявам /

Наслука !

Link to comment
Share on other sites

Входна рана - с големина на калибъра, изходна - колкото орех /засегнати 2 ребра и интеркосталното пространство между тях. Останки от куршума няма, а в четвъртък като дера, ще снимам и ще кача снимки.

Наслука!

Link to comment
Share on other sites

Входна рана - с големина на калибъра, изходна - колкото орех /засегнати 2 ребра и интеркосталното пространство между тях. Останки от куршума няма, а в четвъртък като дера, ще снимам и ще кача снимки.

Наслука!

Снимай и от двете страни ,ще е интересно !

Наслука !

Link to comment
Share on other sites

Снимай и от двете страни ,ще е интересно !

Наслука !

Така смятам да направя - и от двете страни, вътрешно и външно.. Ще ми бъде интересно дали ще има хематоми и на каква площ.

Link to comment
Share on other sites

Щом има малка изходна рана, това предполага преминаване/изход на проектила с висока скорост. Даже ако не са засегнати ребра, а само интеркостален мускул, това намалява значително образуването на масивен хематом. Аз за жалост почти никога не съм срещал такъв ефект, тъй като ползвам куршум с дупка на върха, който буквално се пръска при срещата с кост. Грозна работа се получава, но успеваемостта е 100%. За моя изненада много добър резултат постигнах наскоро с 6,5 г. Първи партизан с мек връх.

Link to comment
Share on other sites

Щом има малка изходна рана, това предполага преминаване/изход на проектила с висока скорост. Даже ако не са засегнати ребра, а само интеркостален мускул, това намалява значително образуването на масивен хематом. Аз за жалост почти никога не съм срещал такъв ефект, тъй като ползвам куршум с дупка на върха, който буквално се пръска при срещата с кост. Грозна работа се получава, но успеваемостта е 100%. За моя изненада много добър резултат постигнах наскоро с 6,5 г. Първи партизан с мек връх.

Здравей ! То при .243 WIN повече от скорост няма ! Много е важен и вида на куршума ! Друг е и момента ,че сега вече животните са с лятните дрешки - разликата в изхода при лятна и зимна козина е съществена ! Колкото куршуми ,толкова и варианти на изход ! Животните , които отстрелях в Германия миналия месец с .308 WIN ID CLASSIC 9,7 gr ; 150 gr падаха на място и никакви хематоми ,независимо от големия калибър .

Не така обаче се получи с .30-06 UNI CLSSIC 11,7 gr ; 180 gr :

post-54170-0-64126400-1433362192_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Така смятам да направя - и от двете страни, вътрешно и външно.. Ще ми бъде интересно дали ще има хематоми и на каква площ.

Обещах снимки - тази вечер късно одрах сръндака и ето ги и тях:

Първо - входна рана отвън и отвътре, после изходна - отвън и отвътре. Съвсем прилично, смятам :-)

post-59917-0-17955900-1433373252_thumb.jpgpost-59917-0-76981200-1433373281_thumb.jpgpost-59917-0-53461000-1433373314_thumb.jpgpost-59917-0-06006400-1433373328_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Рандеманът е супер. Изстрелът е точно от типа "щадящ" месото- зад плешката. Така пострадва само белия дроб, който и без това отив при кученцата или се изхвърля. Хематом практически няма, или е незначителен. Поздравления, дано този калибър ти стане любим и да си го впишеш в паспорта.

Edited by JOR8
Link to comment
Share on other sites

Рандеманът е супер. Изстрелът е точно от типа "щадящ" месото- зад плешката. Така пострадва само белия дроб, който и без това отив при кученцата или се изхвърля. Хематом практически няма, или е незначителен. Поздравления, дано този калибър ти стане любим и да си го впишеш в паспорта.

Благодаря ти, Жоро! Вече е вписан в паспорта

Преди седмици пак в тази тема стана въпрос за т.нар. "Щадящи изстрели" - мисля, че това е един добър нагледен пример.

Наслука на всички!

Link to comment
Share on other sites

Перфектно поведение на фона на високата скорост и проклетото куршумче ! После - били скъпи ! Като прибавиш и кефа от "дупка в дупка " TMS отново показват постоянство и ефективност!

Поздрави !

Link to comment
Share on other sites

Рандеманът е супер. Изстрелът е точно от типа "щадящ" месото- зад плешката. Така пострадва само белия дроб, който и без това отив при кученцата или се изхвърля. Хематом практически няма, или е незначителен. Поздравления, дано този калибър ти стане любим и да си го впишеш в паспорта.

Жоре, има да се учим, а ние се дърляме политически. Радвам се на тоя поглед от по-западната част на континента. Като фенове на тоя лов от моя страна шапка му свалям на колегта. И имаш една бира след протеста та да ти надуя главата с ловни щуротии. :hihi:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Поздравления за хубавия изстрел и приятно прекараните излети! В крайна сметка това е най-важното и то изпълва със смисъл нашето хоби. Все пак един коментар от мен: Сръндакът не е толкова стар, колкото сте го преценили. В този случай рогата дават обективна преценка за възрастта. А тази по зъбите не ми се връзва. Ето моята:

При напълно опадала зимна козина се вижда отлична плътна оцветка, здрав косъм, глава с размер, говорещ по-скоро за възраст под 6 години. Липсва бяло петно около муцуната, което при възрастните екземпляри е бяло-сиво и отива към и около очите. Розетките са малки и тънки, тесни върху черепа. Рогата са също малки и тънки, няма цвят и перли. Ако бяха върнали, поне дебелината в основата щеше да е значителна. Животното е едро и здраво, но очевидно няма добро генетично трофейно потекло и затова рогата са такива. Тук е мястото да напомня какъв е смисъла на подборното отглеждане на популациите и значението на селекционния отстрел. Добре си направил, че си извадил този, защото каквато инда е истината за неговата възраст, няма да даде трофейно качествено потекло.

Поздрави от мен.

Edited by JOR8
Link to comment
Share on other sites

Здравей Жоро,

Благодаря много за поздравленията и разбира се, за коментара!

Ще си позволя и аз коментар за моята преценка преди и след изтрела.
Може би не се вижда добре от снимките, но главата е почти изцяло бяла със сливане на петната на муцуната и около очите.
Дебел къс врат, с ниско държане на главата при ход (умишлено го изчаках да тръгне, дори го стрелях в ход), тъпа задница и поодпуснат корем.
Всичко това ми даде основание да смятам, че животното е възрастно, за да се очаква да развие по-добър трофей, и реших да стрелям.

След одирането на главата, установих доста голямо износване на долните зъби (сравнявам с животни определени на 5-6 години) и сравнително дебели пънчета, по-дебели от основата на рога, което ме наведе на мисълта, че рогата са имали и по-добри времена.

Друго, колкото и субективно да звучи, наложи се доста време варене на главата и пак месото се отдели трудно - кости започнаха да се отделят, но не и месо :).

Накрая, преценката за възрастта е от хора, които цял живот са занимавали с това, професионално.

Разбира се, правена е по снимки и понеже ми е интересно и искам да съм сигурен, запазил съм долната челюст и ще го нося за оглед на живо.

За мен, преценката за пригодността на животното за отстрел е поне толкова важна като способността за издебване и пласиране на изстрела.

Чета когато мога, слушам какво ми обясняват по-опитните, но съм далеч от мисълта, че знам всичко.

Затова всеки коментар и мнение ми е полезен.

Още веднъж, благодаря!

Link to comment
Share on other sites

Да, пънчетата също са важни за оценка на възрастта. Разбира се, най-меродавни са зъбите.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Колега AngelD, поздравления! И така си го виждам лова едни компетентни и най-вече обичащи лова и природада ловци. Общата врява та сменим, да променим, в крайна сметка да разсипем всичко. Видяхме 25 години какво се изсра. Има хора има и потенциал и е възможно д

Link to comment
Share on other sites

Здравей колега!

Мисля няма ловец напълно застраховани от грешки - било от недостатъчно правилна моментна преценка, било от свръх доза страст.

Но без отношение към природата и дивеча, незнам дали удоволствието от лова е пълно.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.