Jump to content

Мишки/къртици


Recommended Posts

Здравейте,

Имам следния проблем: до преди няколко месеца на всяко извеждане, кучето маркираше постоянно мишки/къртици и започваше едно лудо копане. С течение на времето го отучих от това. Сега прави стойка и в един момент скача върху дупката. Като го отзова, се спира. На поляната, където го извеждам, има различни миризми, и не мога да разбера кога е мишка/къртица, кога някаква друга миризма.

Въпроса ми е кога да спра кучето, още на стойката, след като скочи и се убедя че е дупка, или нещо междинно.

Поздрави и наслука

Link to comment
Share on other sites

Явно пойнтерите имат афинитет към малките гадинки. И аз имам идентични наблюдения, но не по време на разходка. Около кошарата на мойто куче се завъди къртица. Нощно време, когато започне да си дълбае тунелите, кучето я чува и започва неистово да дращи по пода на къщичката си, сякаш иска да я изрови. Това създава неприятно усещане за живеещите наоколо. Ще трябва да се предприемат мерки срещу малката късогледа гад.

Колкото до опитите да се отучи пойнтера да преследва мишки, къртици, скорци и други животинки - няма смисъл. Това е ловно куче и това му е в кръвта. Просто повече лов през сезона и само ще си определи предпочитанията.

Link to comment
Share on other sites

:)

Луда работа са тея пойнтери, своенравни и чувствителни. Ще го видим на полето как ще е. Доколкото разбрах, пойнтер гледаш. Занимавал ли си се с обучението му. На мен сега ми предстои преминаване от изкуствен апорт към живи птици, и не съм наясно как точно да процедирам. Взех няколко японски пъдпъдъка, направих малки клетки, скрих ги в тревата, и пуснах кучето да търси. Намери клетката, направи стойка, и после почна да скача отгоре и. Притеснява ме да не развалиме стойката по този начин. Не можах и в книгите да открия нещо по въпроса. Иначе признаците са добри, и обучението тръгна гладко. Ако пък знаеш някой спец от форума, ще съм благодарен за съвет.

Поздрави и наслука

Link to comment
Share on other sites

Моето не е имало специални тренировки за лов, защото тъкмо навреме започна сезонът. Хвърлих я направо в боя и прояви гените си на птичарка. Важното е да не се крещи, когато не върши нещо правилно, ако и когато учиш на нещо, да не е наплашено кучето. Наказание може да се налага само при направена беля, но не и на лов. Когато изпълни правилно някоя команда, непременно го похвали и възнагради, поне с думи и погалване или потупване.

И все в тоя дух. Не оставяй кучето да се шматка само в двор или на улицата. Губиш контакт с него и престава да слуша. И най-важното: не го оставяй да го гледа някой, който ще го глези.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.