Jump to content

Дните на оловните боеприпаси в Швейцария са "преброени"


canidae
 Share

Recommended Posts

Наскоро попаднах на статия с горното заглавие, която намирам за интересна и искам да я споделя накратко тук стараейки се да бъда безпристрастен.

В статията се говори за вредата от оловото попаднало в природата след стрелба, както и за алтернативите на оловните боеприпаси.

В Швейцария(CH) има 4000 стрелкови площадки и от стрелбата там годишно в природата попадат 200 тона олово.

Това е 2 пъти повече от количеството олово попадащо в природата от Индустрия, МПС и Фирмите взети заедно.

30 000 ловци има в CH и те са пряко отговорни за 1/10 от тези 200 тона, които попадат директно в природата или в ловните стрелбища чрез стрелбата.

Според изследвания, една част от хищните птици хранещи се с мърша, като лешояди и скалния орел загиват от оловно отравяне чрез поемането на парчета олово заедно с месото.

От 1998 в CH стрелбата с оловни съчми е забранена в равнинните влажни зони и от 2012 год. са забранени изцяло при ловът на водоплаващ дивеч.

Въпросът за една цялостна забрана на боеприпасите с олово не стои на дневен ред, основно поради отворените въпроси за способността на боеприпасите без олово да предизвикват бърза смърт, по голямата опастностт от рикушети, както и не на последно място тяхната цена. Допълнително, не всяко оръжие е пригодено за стрелба с безоловни боеприпаси. Едно преоборудване носи големи инвестиции, нещо което не всеки може да си позволи и ще застраши възможността всеки да има възможност да ходи на лов в CH, а не само Елита. В CH се залага на образоването на ловците за вредата от използването на оловните боеприпаси, което носи добри резултати и все повече ловци използват безоловни такива.

В Австрия около 20% от ловците не използват оловни боеприпаси. В Германия в някои райони като Schleswig-Holstein тези боеприпаси са изцяло забранени.

Каква е опастността за хората?

Човешкото тяло не се нуждае от олово. Напротив: дори минималните дози са вредни за организма и могат да доведат до оловно отравяне. При ежедневните видове месо ( свинско, пилешко...) са въведени гранични норми на съдържание на олово. При дивечовото месо такива няма, нещо, което е напълно нормално според авторът. Възрастен човек консумиращ 10 порции дивечово месо годишно се посочва от авторът като нормално и без всякакви здравословни последици. Според него деца до 7 години, както и бременни, кърмещи или жени желаещи да имат деца трябва да се въздържат от употреба на дивеч отстрелян с оловен боеприпас. Авторът определя като "Въпросителна" ситуацията на ловци и техните семейства, където се яде дивечово месо няколко пъти в седмицата.

Авторът цитира и ръководителя на секция Диви животни и лов към Държавнато Министерство по Природа Г-н Х.С., според който в CH до 10 години ще се стреля само с безоловни боеприпаси.

Link to comment
Share on other sites

Я покажи къде чете това журналистическо съчинение щото ми стана много интересно. По спомени за 2012 или 13 за кантон Тичино имаше закупени 10-15 лиценза за водоплаващ дивеч :pardon: А причината е, не че няма юрдек а просто не се ловува на него. Да не говорим че и не ти трябва оръжие за да ловуваш защото е почти опитомен. За друго хвъркато също щото пък го няма. Виж за стрелбищата съм съгласен че може да има толкова олово но те са си на определени места и практически не се замърсява поголовно. Ловуването на елен и диво прасе е само подборно индивидуално и практически в някои райони от 2-3 години са обявени за вреден дивеч и пова е почти целогодишен например за дивото прасе. Та Освен да почнат с прашки и лъкове не виждам как може да стане това. Пък те си имат опит май. Повече убити елени има от катастрофи от колкото отстреляни. И то не че няма желаещи ловци или че е скъпо напротив цената на лиценза е почти колкото на всички такси като у нашенско. :dance2:

Link to comment
Share on other sites

Материалът е публикуван във вeстник "Neue Zürcher Zeitung" oт Вторник, 25.08.2015, стр.13. Намерих и линк към цялата статия:

http://www.nzz.ch/schweiz/bleifrei-auf-die-pirsch-1.18601174

Link to comment
Share on other sites

Немския не ми е от любимите езици :closedeyes: Но до колкото успявам да вникна в темата нищо ново под слънцето със законодателството. Същото и каквото у нас забрана за ползване на оловни съчми във влажните и плитководни зони. Не съм сигурен но май всички от ЕО го приеха та вероятно нямаше как и те да откажат. Все пак това ограничение има някакъв ефект дори и според мен. Останалото поръчкова статия на зелените. В общи линии бла, бла........ опитваме се да ги вразумим и да им разясним вредата от оловото па дано мине. Дори си признават че ще има яростен отпор от ловците на тая тема. Явно още им горчи резултата от референдума с опита да прокарат ограничение за притежаване и намаляване на оръжия. Те ако има как и лова ще се опитат да го забранят щото виждаш ли спорт ама само за елита. :aggressive:

Link to comment
Share on other sites

През изминалата неделя бях на лов в едно Горско Стопанство в Бавария. Оказа се, че от този ловен сезон при тях се стреля само с безоловни куршуми. Не бях подготвен, но за моя радост имаше колеги с моят калибър, които ми услужиха. В последвалият разговор на тема безоловни боеприпаси...не чух някои да се оплаква поради една или друга причина. Наслука!

Link to comment
Share on other sites

През изминалата неделя бях на лов в едно Горско Стопанство в Бавария. Оказа се, че от този ловен сезон при тях се стреля само с безоловни куршуми. Не бях подготвен, но за моя радост имаше колеги с моят калибър, които ми услужиха. В последвалият разговор на тема безоловни боеприпаси...не чух някои да се оплаква поради една или друга причина. Наслука!

Колега, би ли споделил какво е "горско стопанство" в Германия /Бавария/ ?

Link to comment
Share on other sites

Колега, би ли споделил какво е "горско стопанство" в Германия /Бавария/ ?

Държавно предприятие стопанисващо горите и дивеча на дадена територия (обикновенно доста по- малка от тези при нас в БГ, съответно и с много по- малко персонал ). Дивечът на част от територията може да бъде отдаден под аренда за определено време. Арендата има различни варианти: един е да заплатиш по- голяма сума, но разполагаш с всичкия дивеч разрешен за отстрел. Втори вариант е плащаш по- ниска цена, но точно определен брой от дивеча си длъжен да предадеш на Горското Стопанство. Разбира се, грижат се и за горските пътища, в началото на които винаги има знак забранено за други превозни средства, освен на тези на горските служители. Това се следи много стриктно, както от полиция, така и от нормалните граждани. И ако имаш неблагоразумието да влезнеш с МПС по горски път без на предното стъкло да има табела " Горска служба", то след 3/4 дни е нормално да си получиш глобата по пощата.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.