Jump to content

Домашна ракия


Recommended Posts

Много хубаво се оцветява и със златен корен (родиола) - имуно- и всякакъв друг стимулант ;)

Само внимавай да не стане свръх концентрирано и/или да прекалиш с количеството, че тогава жената, любочницата, та и три съседки не могат ти насмогна :)

Link to post
Share on other sites

Опитай с дъбов чипс /частици/ получава се доста добре това е на място буре слага се в ракията. www.ecobuk-bg.com Това е въпросния чипс

post-5683-0-26940000-1443546599_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Какво се слага за цвят в домашната ракия?

Нищо не се слага в ракията колега. Това си е като да си боядишеш яйцата.Само цветова промяна

А самата ракия се слага в черничево,акациево,дъбово и т.н буренца.Да отлежи.......... Като луканка................ И после .........................без магданоз в салатата.Щото от него боли глава.

Link to post
Share on other sites

Нищо не се слага в ракията колега. Това си е като да си боядишеш яйцата.Само цветова промяна

А самата ракия се слага в черничево,акациево,дъбово и т.н буренца.Да отлежи.......... Като луканка................ И после .........................без магданоз в салатата.Щото от него боли глава.

Не лъжете колегата !!! да слага бански старец до нея , па цвета е ясен :smakbumm:

Link to post
Share on other sites

Не лъжете колегата !!! да слага бански старец до нея , па цвета е ясен :smakbumm:

Тука колега се коментира какво да се слага "В" нея , а не "ДО" нея. За сведение обаче, не е хубаво да се мези с каквито и да е "старци",........................... защото след тежката "борба".................... после върху килима остават мазни петна. :cap:

Link to post
Share on other sites

Какво се слага за цвят в домашната ракия?

Прибавяш дъбов чипс (има го в Практикер). Нормата е 2-3 гр. на литър,но първо да кипне 10 минути.След това го оставяш да кисне 24 часа в студена вода и тогава го прибавяш към ракията. Наблюдавай внимателно ежедневно и когато достигне желания цвят прецеждаш и го изваждаш.Ако отлежава ракията в стъклени съдове е много полезно за "оформяне на вкуса" 1-2 пъти седмично да я преливаш в друг съд и да я връщаш обратно.Така има контакт с кислорода във въздуха (аерация) и придобива по-приятен вкус.

Link to post
Share on other sites

Прибавяш дъбов чипс (има го в Практикер). Нормата е 2-3 гр. на литър,но първо да кипне 10 минути.След това го оставяш да кисне 24 часа в студена вода и тогава го прибавяш към ракията. Наблюдавай внимателно ежедневно и когато достигне желания цвят прецеждаш и го изваждаш.Ако отлежава ракията в стъклени съдове е много полезно за "оформяне на вкуса" 1-2 пъти седмично да я преливаш в друг съд и да я връщаш обратно.Така има контакт с кислорода във въздуха (аерация) и придобива по-приятен вкус.

Колега и за какво му е да го кипваш няма да правиш кисело мляко? Слага се в стъкления съд или ПВЦ бидона при ракията и се оставя да отлежи! А за вкус и цвят се проверява периодично! Наздраве.

Link to post
Share on other sites

Благодаря за мненията,ракията е готова 100-на литра от синя слива,сега остава само цвета да се догоди и да има слука в лова.Още един път благодаря.

Link to post
Share on other sites

Като отидеш на лов в събота и стигнеш до някоя шипка погледни по нея има едни мъхести образования .Късаш 5-6 по светлите са таз годишни пускаш в ракията като ги слагаш в тензух щото пускат власинки и след 24 часа 100 литра е готова.

Link to post
Share on other sites

Аз дьбовия чипс го слагам директно на чучура и доката се вари цвета е готов

Link to post
Share on other sites

За оцветител може да се ползва също и кафе на зърна или за кафемашина 2-3гр на литър в тензух,ако няма от по-горе изброените оцветители.Може да се използва и утайката от свареното кафе.

Edited by fen
Link to post
Share on other sites

Колега и за какво му е да го кипваш няма да правиш кисело мляко? Слага се в стъкления съд или ПВЦ бидона при ракията и се оставя да отлежи! А за вкус и цвят се проверява периодично! Наздраве.

Малко късно,дано да не са я изпили вече ракията, се включвам отново и ще отговоря защо се "кипва" чипса.При краткото кипване от чипса първи се освобождават лесноразтворимите багрила от дървесината ,които обикновено имат по-остър страничния вкус.Така вече "рафинирания" чипс, като се прибави към ракията действа по бавно и "остъргва" ,както казват майсторите ракиджии,острия и груб вкус на прясносварената ракия.От значение е бавното оцветяване и редовно да се следи за желания цвят,защото се случва понякога "да се пресоли манджата" и ракията става много тъмна и е невъзможно обратно да стане по светла.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

[quote name="ODIN" и ракията става много тъмна и е невъзможно обратно да стане по светла.

Зависи от количеството, но кристално чиста ще ти я направя за има-няма 20-30 минути.Леко ще изгуби вкус, но после пак можеш да и слагаш каквото душа ти иска.А острия и груб вкус, само с чипс трудно се "остъргва", нужни са и окислителни процеси.

Edited by mek'f
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
  • 1 month later...

prase.thumb.jpg.40a7ba28a0e6da746527d0ccc183ba09.jpg                                                   Маке-Емиле,

     Разбрах за проблема ти малко късно,но като добър ловец веднага  се притичвам на помощ!

      Тия дето ни виждаш на снимката ,ще ти оправим цвета на сливовата за 3 дни ! Мезе не ни е необходимо. Е - ако ти е останало кисело зеле ,  червен пипер ние  ще  си донесем!

       Попитай съседите си ,дали имат ракия за оцветяване , та да има какво да пийнем на изпроводяк !

        Напиши си адреса  - тръгваме веднага !

                                                        Поздрави от гр.Попово        

        

prase.jpg

Link to post
Share on other sites
На 16.03.2017 г. at 23:55, sariel написа:

  Тия дето ни виждаш на снимката ,ще ти оправим цвета на сливовата за 3 дни

Не се и съмнявам. А след оправянето на ракията, сигурно и глигана ще ....... "оправите". Няма да се учудя и на такава снимка, като гледам с какво задоволство сте му се качили отгоре.

Хайде малко уважение към животните проявете.

 

Link to post
Share on other sites

Колега Пенчо от София ,

Снимам се както си искам - защото съм си го отстрелял !

А ти когато си отстреляш , се снимай по твой вкус! Ти от "уважение "  - виждам и снимката  не смееш  да си сложиш .

prase 26.6jpg.jpg

Edited by sariel
Link to post
Share on other sites

Това, че ти си го отстрелял, не си мисли, че заслугата е само и единствено твоя, напротив. Определено язденето, стъпването и т.н.т върху убити животни, е  манталитет на ловец с ниска ловна култура. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.