Jump to content

''Мъртвите души'' в дружинките ?


Recommended Posts

Моля които има опит да сподели, какво да се направи с ловците които никога несасе вясвали в дружинката?

Link to comment
Share on other sites

Колега при нас също има мъртви души и понякога това е по-добре защото дружинката е от 60 ловци и имаме 5 ловни полета.Ако се явят всички на лов а ние разполагаме с по две бележки са събота и неделя трябва да връщаме хора от лов което не е приятно. А всъщото време в дружината се връщат пари от ловно-стопански мероприятия на тези мъртви души.Проблема е в малките дружини там е лошо когато неможеш да напълниш бележката и не може да проведеш добър лов с малко ловци.

Link to comment
Share on other sites

Неизбежно е. Винаги е имало и винаги ще има такива който само заемат мястото на други по запалени по спорта.

Link to comment
Share on other sites

Неизбежно е, защото хората се променят и в този изключително динамичен свят приоритетите бързо се сменят.

Неможе да искаш да имаш 35+ активни ловци.

Немога да разбера как е определено бележката да е само за 20 ловци. При положение, че в последните години броят на ловците е поне с 3 пъти повече. Говорим за последните 20 г. Това ограничение би могло да се тълкува като ограничаване право ти. Имаш си редовни документи и желание ловуваш ---> толкова.

Какво те бъкат мъртвите души, как точно пречи един който не се вясва

Убил ти е прасето ли или ти е седнал на стола, или ти е рекъл лоша дума!??

Проблемът е в хората, които идват на лов и развалят атмосферата.

Какво означава заемат мястото на някой мераклия!?!? А сетих се кой е този човек!!! Печеният бизнесмен, който с идването си купува 2 кучета професори, има голям джип и вози всеки, ходи на лов всеки път, не бракониерства, дарява средства на дружината, има фабрика за фураж от където постила гората със зърно, има хубави дрехи и пушка, но никога не се хвали и с удоволствие дава да се снимаш или срелкаш с нея.

Ееее тази порода я няма!!

Така, че уважавай тези които са около теб, защото палачинката може да се обърне и тогава за теб да поддумват.

Edited by pashankov
Link to comment
Share on other sites

Какво дразни?!Веднага ти давам пример със себе си.Когато започнах,нямаше места в месната дружина.Хора,които познавам от дете и съм постоянно с тях.Членувах в близка дружина,но ловувах с приятелите ми.Няколко години не беше проблем,но в един момент се усетиха,че аз даже плащах такса гост.Носех зърно заедно с тях и винаги съм на мероприятията им.А в същото време местата бяха заети,от хора които не познават,не помагат в нищо,дори не са идвали на събрания.Много пъти ми е било тежко,че не мога да съм с тях на мероприятия свързани само с членове на дружината.Че ловуват буквално пред нас,а си плащам като гост и се чувствах чужда сред своите хора.В един момент им писна и решиха на едно от събранията да предупреждават такива членове ,които повече от една година не взимат отношение към собствената си дружина.И така изключиха един,двама и аз се прехвърлих "при моите си".При дружини с много броеве членове сигурно не е кой знае какъв проблем.Но при минимума като нас,където са активи една шепа ловци...усеща се.Все пак е малко некоректно за ловци от месното населено място,да няма места,защото са заети от ловци само на документи в дружината.

Link to comment
Share on other sites

Много ми е интересно как ще изключиш някой от само защото не ходи на лов и не участва по мероприятия. И какво е това "ловци от местното население". Това че живееш по близо до гората е правомощие или как да го разбирам.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте. Аз членувам в Лудогорието а ловувам около София. Дали съм мъртва душа за колегите от североизточна България, като максимум 2-3 пъти ходя на лов там и нямам възможност да съм редовен на бригадите (380 км растояние) ? Където ловувам там ходя на бригади но пък няма място за мен в дружината. Да тук са много хора (около 80) и не всички са ловци ходещи всеки път на лов, но има и такива които не съм виждал за 3 години...Просто трябва да се промени режима за придобиване на оръжие и според мен нещата ще си дойдат на място.

Link to comment
Share on other sites

Много ми е интересно как ще изключиш някой от само защото не ходи на лов и не участва по мероприятия. И какво е това "ловци от местното население". Това че живееш по близо до гората е правомощие или как да го разбирам.

Веднага ти отговарям колега.Всяка дружина си има свои закони и тъй като ние държим на дисциплината,при нарушение на такава следва приятелско предупреждение.При три-парична глоба.Разбира се,че не е длъжен да ловува с нас,но на годишни събрания пак да го няма..При пет и невлючване на важни за дружината мероприятия повече от една година председателя му се обажда,че на следващото събрание ще го изключим.А тези членове,като са се прехвърлили при нас са напълно запознати с тези наши си правила и никой не изявява претенции.Виж може да си прав за други дружини които са над 50 ловци..Може би и на мен няма да ми направи впечатление,но от 20 души да се борят за всичко 15 от тях,а тези 5 дори не ги и познаваш-дразни ммда.И какво имах в предвид"месно население"..Това е все едно да си плащаш наем в собствения си дом..:)...Ами дружина с традиции предавана от бащи на синове...един ден да няма място за твоя син,защото баровеца с джипа както казахте е заел мястото...-неприятно е.Все пак ви казвам как е при нас момчета...наслука приятели..;) Edited by tina1209
Link to comment
Share on other sites

Аз също не съм редовен защото живея далеч, работя и често нямам достатъчно свободно време.

Проблемите - трудното намиране на място заради опитите на разни хора да ограничават местата само за роднини, познати, уж само за хора от селото и прочие. Мислене от типа на горния пост, че си имали свои закони, приятелски предупреждения и парична глоба и други са измислица на местните велможи и типичен пример, как всяко правомощие дадено на някой дрипльо веднага се проявява в "Царят дава, падарят не дава" . За мен законът не е изчистен. При положение, че се знае къде колко свободни места има при провеждане на курсовете, при издържане на изпита всеки, който го е издържал следва да има възможност да се запише на място, което иска. Ако има чак толкова кандидати за дадени места, пък да измислят някакво класиране.

Та обявено е, например, че има 200 места тази година, явяваме се на курс и го издържаме 100 души и накрая се оказва, въпреки свободните места, въпреки, че държавата ми е дала право на лов и оръжие, трябва да ходя да се моля на някакви селски бекове.

Ами благодарение на тези "селски бекове",като отидеш някъде на лов има по какво да се стреля.Не всичко е пари,колега.Като отидеш и дадеш на "бековете" по два три маркови патрона,като извадиш шише марково питие и мислиш,че си недосигаем.Да,да ама не.

Много ясно,че ще се ползват с привелегии местните ловци и кандидат ловци.Всички те участват в грижие за дивеча,а не пришълците и разни повярва ли си богаташчета.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Нещо си се объркал, колега, и говорим явно за съвсем различни неща. Не виждам защо намесваш пари в историята.

Кажи кои са местните ловци и кандидат ловци по твоя критерий. Тези които са с местожителство в селото, в областта, тези които са рода на някой ловец. Какъв е критерият ? Да си някакъв, да имаш пост, пари, земя ? Кажи как се определя кой може да е член в дадена дружина и кой не ? Как го определяте във вашата ?

Edited by Dedicated
Link to comment
Share on other sites

При положение,че има кандидат за място в дружинката ни от селото и кандидат от другаде,естествено,предпочитаме нашия човек.

При нас няма глезотии и шуробаджанащина.Естествено,че ще изберем младия местен ловец пред някой,когото не познаваме.

Даже и управата на дружеството не ни притесняват вече с подобни въпроси-Колко човека да ти пратим?Имаме двама ловци от съседни градове.Какво да кажа,пробиват телефона всеки петък с въпроси-Ще има ли мероприятие?Така,че не имота и парите са важни.

И недей да слагаш всички под един знаменател-бекове и дрипльовци.

Link to comment
Share on other sites

Пак не отговори. Кой е нашият човек от село? Противоречиш си за глезотиите и шуробаджанащината. И защо ако има свободни места да не приемете хора от други села (например при тях няма място или при вас им е по-удобно)?

Ето колега, че и при вас ситуацията е "Царят дава, падарят не дава". Държавата и дивеча са на всички и ще се повторя но не знам как така се допуска да има свободни места, човек да си изкара изпита и накрая да не може да упражнява правото си на лов защото някакви местни патриоти са решили, че щом живеят в селото правото да отстрелват дивеча там е само тяхно.

Та като си подхванал за пари - може да се получи така, че да дойда да ви изкупя половината земи и пак да нямам право да ловувам, защото не сте ме били познавали. Ами ще се запознаем. На всичкото отгоре, понеже законът е такъв, земята е моя, но разни цървули могат да я тъпчат докато ловуват.

Слагам всички под един знаменател защото явно положението е такова навсякъде. Кажи ми мястото, където мога като обикновен гражданин, без връзки, да отида и да кажа - Взех си изпита, разбрах че при вас има свободно място, искам да ме запишете. Няма такова. Аз по-малко ли съм гражданин и българин ? По малко ли имам права да ползвам нещо, което е общо и на всички.

Edited by Dedicated
Link to comment
Share on other sites

Ами,когато ставах ловец,повече от 20 години,имаше събрание и ловците в дружината гласуваха да ме приемат за кандидат ловец.После,когато се отпуснеха бройки за дружината,отиваш на изпит и ако издържиш ставаш член на дружината в която са те приели за кандидат ловец.

Ако се спазва това правило,няма да има сърдити и ощетени.

А сега курсове се провеждат на всякъде,да опънат парите на мераклиите,пък после да се оправят.

Под нашия човек,имах в предвид,местния,от селото.

Не ти знам името,колега,ама аз не искам да влизам в конфликт с никого,просто изказах мнение.И пак,недей си позволявай да правиш квалификации кой какъв е.Пред клавишите всички сме юнаци.И половината земя,даже две трети е моя и не я продавам.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

От преди повече от 20 години, когато си ставал ловец та до днес, мисленето е замръзнало в една друга епоха. И сега едни велможи решават къде на събрание, къде не, кой да бъде приет за ловец.

Ето една свободно намерена в интернет обява за курсове

http://www.guns.bg/%D0%9E%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8_%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8-n175.html?items=6&offset=0

Сам виждаш - еди си къде 100 места, еди си къде 200 места. Държавата е взела парите за курсовете, но както се вижда е преценила колко площ и възможност има за нови ловци. Но след това пътя е препречен от едни цървуланковци. А квалификации мога да правя колкото си искам. Както виждаш са не без основание и за сега с нищо не си посочил, че греша.

Link to comment
Share on other sites

Ами като си плащаш как ще изключат ? Аз не съм се молил на никой да ме вкарва където и да е ! С колегите изкарахме курса и ни вписаха директно по разпределение кой къде . Никой не може да ми каже кога да хода на лов !

Link to comment
Share on other sites

Мислех да не ти отговарям,ама се напъваш,като жаба в кал,та за последно ще се помъча да ти дам отговор.

Всяка дружина има определена територия за лов,като на всеки ловец се полагат 750 декара(по спомен).

Ами как да вземем чуждоселец,като при нас има две свободни места и има трима нови ловци,местни.Да вземем теб,където не те познавам и да оставя местните момчета да си дирят дружинка.

Ето,намерил си списък със свободни места в цяла България,отиди,където ти е удобно.

А нещата с приемането на нови ловци е,както МНЗ тръби за вредата от тютюнопушене,пък цигари се продават на всеки ъгъл.

И като последно,явно заради епитетите,които използваш,не те искат в никоя дружина.

Бъди здрав.

Link to comment
Share on other sites

Колеги, спорете, но не изпускайте добрия тон.Според мен проблема идва от там, че някои видяха златна мина в "производството" на ловци.Преди демокрацията имаше даже лаф, че по лесно се става партиен член от колкото ловец.

Коце,навремето аз също чаках да се освободи място и дружинката да ме предложи за курса, който организира дружеството за да стана ловец, и мисля,че ако това се беше запазило сега нямаше да има такъв спор.

Link to comment
Share on other sites

Колеги, спорете, но не изпускайте добрия тон.Според мен проблема идва от там, че някои видяха златна мина в "производството" на ловци.Преди демокрацията имаше даже лаф, че по лесно се става партиен член от колкото ловец.

Коце,навремето аз също чаках да се освободи място и дружинката да ме предложи за курса, който организира дружеството за да стана ловец, и мисля,че ако това се беше запазило сега нямаше да има такъв спор.

Това се помъчих да обясня на колегата,ама той явно е решил само да се яде.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Колега аз дружинка имам, не се притеснявай. От нередовните ловци съм, живея далеч от дружинката, работата ми е още по-далеч, не остава време и пр. Изкарал съм си курса, плащам си членския внос и като го сравня с потребения дивеч съм си чист ежегоден дарител. Изведнъж и моят сорт започнахме да пречим. Били сме заемали местата на някакви "местни хора".

Постове тип tina1209 "Ами дружина с традиции предавана от бащи на синове...един ден да няма място за твоя син,защото баровеца с джипа както казахте е заел мястото", твоите "привилегии за местни ловци" и подобни, просто жалка работа. Чисто мислене на партийни секретари и председатели на кооперации. То е ясно, че в цялата държава постовете са наследствени, даже и по телевизията ги въртят деца и внуци на някакви уж заслужили персони, но на курса не помня да са ми обяснявали, че и в дружинките местата са наследствени. Трябва да има закони, а не някакви измислени местни правила. Щели да ме глобят. Как ще си вземете парите? Ще ми чукате на портата, че срещу разписка ви дължа 20лв., понеже не съм намерил време да чистя трънки по полето.

Link to comment
Share on other sites

Ами като си плащаш как ще изключат ? Аз не съм се молил на никой да ме вкарва където и да е ! С колегите изкарахме курса и ни вписаха директно по разпределение кой къде . Никой не може да ми каже кога да хода на лов !

2 или 3 години след като станах ловец ,по този начин ни бяха прикачени трима без да уведомят никой от дружинката.И никой нямаше и да разбере докато не привикали председателя и му заявили, че видиш ли понеже сме надхвърлили бройката трябва да" изхвърлят" излишните.Според вас кого са настоявали да изключат?И колега ако ти си ловеца, който години си ловувал в тази дружинка и на всичко отгоре и си от там как би се почувствал?

Link to comment
Share on other sites

Щели да ме глобят. Как ще си вземете парите? Ще ми чукате на портата, че срещу разписка ви дължа 20лв., понеже не съм намерил време да чистя трънки по полето.

Колега, има начин, като имаш задължение няма заверка на членска карта, а без нея как ще си подновиш разрешителното?И какво правим после с пушкалата?

Link to comment
Share on other sites

Колегата с партийните членове нещо не ме разбра.Какви постове..какви кооперации.?Имах в предвид като традиция,която радва всеки стар ловец...виждаш надеждата в очите му в следвакото поколение.Ти на кого би завещал пушките си..на свои или непознати?Щео се отнася до "нямам време да чистя трънки"..,че лова за вас само с пушкалото и бой по тварите ли е?Мен "селските бекове" са ме учили,че лова е много,много грижа за дивеча.Много труд и грижи за природата.След това ловния излет ти става още по-приятен,когато си положил всички възможни усилия.Ти нямаш време,втори,трети..е ние останалите кви сме.."балъци"!Затова си пробираме хората.Повечето от вас ловуват от деца и все са направили някакво впечатление на тази дружина,за да може един ден да те приемат като равен.Но явно са те засегнали някъде,че да се палиш.И въпреки,че съм жена(жената не е като човека..;)..)не бих пренебрегнала важно мероприятие.."защото нямам време"..а има ли желание-има и начин.И бих добавила,че няма по-хубаво изживяване от това да ловуваш с селските месни бекове,да се посмеете на пропуските си,да разпънете смачкан вестник с кора хляб и малко сирене и да се насладите на природата,за която заедно сте се погрижили..това е лов..:)

Link to comment
Share on other sites

Брей колко сте написали, а аз си мислех, че темата замря.

За мен чисто юридически нещата въобще не са изчистени и тези гдето изключвате просто не сте си намерили майстора (според мен, мое мнение).

Проблемът според мен и за който Тина загатна се крие в тези "ловно стопански мероприятия" и "грижи за дивеча". Аз вътрешно за себе си съм убеден, че ако бракониерството се сведе до минимум и отстрела, когато е разрешено не се прекалява, той дивеча си знае как да се размножи и опази.

Пример: Ако в годината имаш 200 не ловни дни бракониерството ти е 5% , сиреч в 10 дни от годината имаш бракониерски прояви. От тези 10 максимум 5 да са успешни (убили 3 прасета, 1 кошута и 1 сърна ), нищо работа .

Обратен пример: Лов на диво прасе първи излет, царевицата до гората, гръм от всякъде и по станцията се чува ръководителя на лова да вика: "Бийте да ги -форума каза; не псувай!- в мамата и прасета. Праси са бий кога го има, риба са луй кога я има. Бийте!" И те така 7-10 бр.

Та като изключим изключително крайните случаи на тежки зими, то ако дивеча не се безпокои, то тези ловностопански мероприятия грижа за дивеча... как да кажа...

Имаше тука един колега , който стопанисваше участък в Германия, до колкото си спомням обясляваше че групово в района си всеки прави по 2 лова в годината. И за да ходи на повече ловове, той кани приятели с волериери мисля се казваше, после те го канят на техните ловове.

Напоследък и всички са хукнали да сеят за тези евро пари, а именно и заради тях не се втуркат и да прибират рано царевиците, та и отговор "сеем дивечови ниви, за да се храни дивеча е малко .....как да кажа" Там където се оставят дивечови ниви и се храни обилно в гората НЕ Е от скръб към дивеча, а от любов към благодатния лов (хайде да не се лъжем).

Ако някой ме убеди, че там където няма ловци сиреч няма грижи за дивеча --> та там няма дивеч---> шапка му свалям.

Извинявам се за отклонението

Към колегата Dedicated

За да ти е най-мирно и спокойно интересуваш се какви са глобите в повечето случаи не са повече от 50-70 лв на година. Плащаш и ти е мирна главата. На такова разстояние, което споменаваш горивото ще ти струва повече за едно ходене.

до Тина и Костадин

Като изключим цветущия изказ на колегата Dedicated (на моменти) в голямата си част от писаното е или прав или така стоят нещата като ги е описал.

Edited by pashankov
Link to comment
Share on other sites

Колеги, извинявам се моля да разесня. Дружинката е от 40 члена, когато имаме ярбица се събираме едва едвам 8 душ за да има лов. Когато е дива свиня и хишник никои. Това го знаят околните и са постояно в наща територия, едните даже едното ловно поле го имат за тяхно. Това е проблема, аз спецялно мога да ходя на много други места на лов но си обичам моя краи и се дразня много.

Link to comment
Share on other sites

до Танран

Колега, проблемите ти са сравнително лесно решими.

Ловът на яребица е похвално, че го имате. Говориш с редовните (тези 8 човека) пускаш тук една обява и все си мисля че поне още 8 човека ще събереш.

Груповият лов на хищник е .... труден за провеждане в чистия му вид. По-скоро ходете индивидуално по варди, взимайте и децата , така ще ги запалите по лова.

Груповият лов на прасе ... ми е чудно как не се сбирате поне пак тези 8, които сте на яребица. Щом ви нарушават границата значи има защо, а като има защо е чудно как може да не се сбирате. В общи линии в България като кажеш "лов" веднага се асоциира с лов на д. прасе.

Относно тези от съседната дружина --> и там нещата са лесно разрешими. Тръгнете ли вие на лов те или ще отстъпят или е ще се озоват с някой АУАН/НП в пощенските кутии. Пробвайте първо все пак с добрата.

Успех и наслука където и да ловуваш!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.