Jump to content

Сравнение работата на куршумите на RWS в калибър 30-06


Recommended Posts

Заформила се дискусия в друга тема ме провокира да пусна тази.Аз лично стрелям с уни класик в 11,7 гр и наблюденията ми са за дълбоко проникване /нямам намерен проектил в животно/, което може да се окаже проблем при по-малки прасета.Прави впечатление,че повечето колеги ползват еволюшъна.Надявам се да се включат повече хора с опит!

Link to comment
Share on other sites

https://rws-munition.de/en/rws-hunting-area/rws-hunting-ammunition/rws-centerfire-rifle-cartridges-for-hunters/Product/show/cone-point-bullet/30-06.html

На този линк може да се прочете доста подробна информация за РВС. И не само за калибър 30-06.

Link to comment
Share on other sites

Аз линка съм го гледал,исках личен опит и евентуално снимки на пораженията в различни прасета и дистанции!

Link to comment
Share on other sites

Чавдаре, какъв според теб е шансът да попаднеш на човек, който ловува основно с уни, в 30-06, на 11,7 грама, да има много прасета в различна големина, отсреляни на различна дистанция, да си води статистика за пораженията, че и снимки да е правил?!

Немците са написали, че е за тежки животни, с дълбоко проникване и практиката (в което и ти си се убедил) го доказва - не прави голяма гъба (твърдото ядро), почти винаги изход, в същото време меката предна част осигурява бърза и контролирана експанция (видно е и от балистичния гел). Споменах ти, че приятел има няколко прасета с него - много е доволен, куршумът убива ефективно и няма проблеми ако животтното е уцелено летално. И той не е намирал проектили.

Не вярвам приплод да може да устои на този куршум.

Сигурен съм че куршумът е повече от добър, но аз лично, няма да го сложа в пушката си заради стоманенната ризница, колкото и да е никелирана.

Сега, ако пък имаш съмнения, за душевен комфорт какво ти пречи да пробваш друг?!

От еволюшъна имам преки наблюдения, миналата година ловувах с тях, но в 308 Вин.

Първо ударих една лисица от 10 метра. Буквално я разполови, което ме успокои че работи добре на дребни животни.

8521131R.jpg

После ударих едно младо нерезче, може би малко над 100 кг. На около 40 метра, челно, куршума минава през върха на гръдната кост, косо назад, удря ребрата в задната част чупейки 2-3 и остава в коша. Белият дроб беше колабирал колкото портокал и въпреки това, прасето което падна като отсечено и умря пред очите ми, след броени секунди стана, шмугна се в храстите и след 10-на метра усети че няма с какво да диша.
Гъба и остатъчно тегло можеш да видиш на снимката по-долу. Лично, очаквах че на това разстояние ще отвори повече и че ще излезе от животното. Оттам си направих извод (може и да е погрешен), че куршумът е с добра конструкция, но се нуждае от повече скорост, която фабричният 308 не предлага.

С твоя автомат и ако е къса цев, според мен може да очакваш сходни резултати.

По-късно в края на сезона имах и един едричък приплод, зад ушето с вход/изход и изцяло откъснат гръбнак от череп и едно прошито приплодче (от същото котило), което хванах доста назад и сигурно е минало през меки тъкано в корема и не е създало сериозни поражения (малко кръв и не го намерихме, въпреки е кучетата го настигаха на два пъти).

Но тези двата не са показателни за качествата на куршума.

8521146z.jpg

Тази година ловувам с лекия GMX на Хорнади в 30-06.

Имам едно прасе (80-90 кг) и две лисици - много съм доволен засега.

Колега пробва и 10,7 грамовия - също много доволен.

Хит-ът на РВС малко разочароващ, особено за цената си - не отваря много добре и не убива толкова безкомпромисно като GMX-a. Или е твърд или скоростта му идва ниска. Онзи ден си говорихме, че Гром на ППУ върши същата работа, само дето е на 2 лв.

Поздрави и наслука!

Link to comment
Share on other sites

Много благодаря за споделеното.Не си ме разбрал.Не търся хора ползвали точно унито ,аз него го видях,Жоро сподели за КС чакам мнения и за другите куршуми на РВС.Още веднъж Благодаря!

Edited by choko
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте колеги,

преди две години си купих Браунинг Еклипс 30-06, имам отстреляни два броя приплоди със РВС,сребърната серия 11,9, честно казано от около 40-50м. куршума минава и заминава, животните пробягаха около 30метра и тогава паднаха, явно бяха малки за тоя калибър, но в гората чакаш за слука, каквото излезе от прасчоците. По голямо(огромен нерез) съм стрелял, но...... мъжко замина, е все пак разстоянието беше около 150-200м. пратих го да порасне още малко и догодина ще го прибирам, т.е. тази :-)). Иначе при прострелката на 100метра се държаха прекрасно куршумите като балистика.

Link to comment
Share on other sites

Аз от 3-4 години на гонка съм с уни класик 200 грейна /13 гр/ и съм много доволен ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.