Jump to content

Наредба на РДГ-Русе от 2006 г. тормози ловците от Североизтока


4obi
 Share

Recommended Posts

За да постигнеш целта си, тоест, да отстояваш правото си на ловуване, по начина, който ти харесва и не противоречи на ЗЛОД, трябва да се консултираш с добър адвокат или да си наемеш такъв, който да те представлява в съдебно дело. Указанията на административни или държавни органи нямат тежестта на закон.

Върховенството на закона не може да се нарушава или заобикаля с издаване на заповеди или указания ! 

Тези нарушени права се обжалват в районен или административен съд. Писмата да изброените по-горе от теб институции няма да имат очаквания от теб резултат. Само съдебно решение, може да ги задължи да спазват действащия ЗЛОД в момента. След това можеш да потърсиш и обезщетение за пропуснати ползи...:)

Link to comment
Share on other sites

Поздравления колега! Хубава тема си подхванал. В следващите няколко реда, които ще напиша ги приеми като мнение и безплатен съвет.
Подобна битка я имам и аз като едно наум, но се надявам до момента, в който меракът му за индивидуален лов на хищници надделее, то разума и нормативната база да са на друго ниво.
Като начало ще стъпя на думите на колегата Росен Генов, че за да постигнеш резултат ти трябва или адвокат да ти движи проблема или детайлно да те съветва адвокат, а ти да ходиш по съдилищата и да се надяваш търпелив съдия да те изслуша внимателно за да ти вникне в проблема, респективно да отсъди в твоя полза.

Адвокат ти трябва не за друго (вероятно знаеш закона по-добре от доста адвокати), а ти трябва за да изгради правилна стратегия за атакуване на отказа който ти правят. Това включва като начало добре написана жалба, подадена пред надлежния орган, сезирайки надлежния съд, след това се следят разпореждания/определения/решения на съда и сроковете по тях. Знаеш адвокатските услуги не са от най-евтините, но в това дело няма кой знае каква фактическа и правна сложност, а личното ми мнение е, че шансовете ти за успех са добри, от което следва, че в един момент ще имаш възможността да си поискаш от съда направените адвокатски разноски.

Жалбата, която си постнал тук... Както и колегата Генов правилно е отбелязал и вероятно забелязал, та хубаво си я написал от към емоция и чиста човещина, но почти сигурно няма да породи желания от теб ефект и от юридическа гледна точка не се обиждай, ама ... не изглежда добре.
Един въпрос: Кой точно ти отказва разрешителното за индивидуален лов на хищници?

Съвет: Относно контактите/кореспонденцията която водиш по въпроса с разрешителното, та всичко го прави в писмена форма, щото рекъл, казал в съда после трудно минава.

Относно това кой ти отказва разрешителното, на какво основание ще зависи и пред кого и ще се жалваш или къде ще водиш делото. Единият път според мен ако се атакува заповедта, пред Русенски Административен Съд след това вероятно ще се продължи към Върховен административен съд. По вероятно е обаче тази заповед да е абсорбирана от местното ЛРД под някаква форма, вероятно от Управителния му съвет (вероятно то ЛРД-то ти отказва разрешителното), тогава пътят да се жалваш е пред общото събрания на Дружеството, а ако то потвърди това решение, сиреч отсъдят и те в твой ущърб, то решението на Общото събрание се жали пред Окръжен съд в случая за теб Русе. Според МЕН както и да се развият нещата твоето дело в районен съд няма да ходи.

Съвет 2: Прежали го това, което си написал и започни отначало но с идеята, че ще водиш дори ако се наложи съдебна битка. Отиваш там от където търсиш да ти издадат разрешително и носиш 2 еднакви заявления, с които искаш издаване на разрешително за индивидуален лов за месеца Х. Даваш копията на секретарката/деловодителката и искаш от нея да ги входира като ти сложи входящо номерче. Ако са малко от малко адаптивни ще им светне крушката, че тук нещата отиват на съд, но има голяма вероятност да те оставят без какъв и да било последващ отговор, така че съветваш се с адвокат и ги чакаш да видиш накъде ще избият.

Съвет 3: Зареди се с търпение. Вероятно няма да стане бързо, но ако спечелиш, ще си като Левски (спечелил за цял народ)!

 

Link to comment
Share on other sites

Благодаря колега, да тук го изписах под въздействие на емоции. Не ми е минавало през ум да искам от ловното ни дружество, с писмено заявление да ми бъде издадено такова разрешително и съответно в писмена форма да ми върнат мотивиран отказ. С надлежните реквизити, входящи и изходящи номера. Мен ме е яд, че всички осъзнават , че тази наредба е стара и противоречи на това което дава закона, ама казват ще я спазваме защото не е отменена.

Link to comment
Share on other sites

Не само факта, че си писал тук, а и самата жалба която си изпращал е емоционална. Емоционална, защото говориш много често от първо лице като употребяваш "АЗ". Не се обиждай, но това издава слабост и свеждаш проблема до лична неудовлетвореност. Когато пишеш "стой" на принципна позиция и конкретно по закона, защото когато сведеш "спора" на ниво "на мен не ми разрешават", най - логичното което българинът издал заповедта и българина следящ за спазването и е да си помислят "кой си ти пък бре?!!? аре ....". Та, когато заемаш принципна позиция (но не да говориш от името на всички), та тогава е малко по-различно.

Относно евентуални бъдещи твои действия: Имай предвид, че ако искаш разрешително от държавен орган, то същият може и нищо да не ти отговори. Това му се вика "мълчалив отказ" и също се жали по съдебен ред в съответните СРОКОВЕ.
Относно обжалване на заповедта: Актовете, които противоречат на закона, може да се жалят по всяко време. Съдът ги обявява за НИЩОЖНИ. Няма времеви период след който един противоречащ на закона акт да НЕ може да бъде атакуван, така, че спокойно. Стига да искаш да се бориш време бол!
Относно, че в североизтока сте онеправдани при този тип лов: Ако това малко ще те успокои --> Не сте само там!
И за да сме безкрайно честни и спрямо държавните органи... 
На всички е ясно защо се е наложило издаването на тази заповед. На всички е ясно, че се опитват да осъществят служителите в горското контрол върху излизането "УЖ" за хищници и превръщането му в безкрайна разходка из ловното поле с мисълта "Абе аз съм за хищници, но ако излезе нещо, вече според ситуацията ще му мисля". Да де ... ама така с тази заповед се атакува по-скоро коректния ловец като му се създава известен дискомфорд. Ако погледна от собствената си камбанария, а предполагам огромен процент от ловците мислят така. Та на мен ми се иска да си взема бележка, да излезна в удобен за мен ден, да седна накрая на някоя гора, да посвиря, да попазя до мръкване и ако има слука, има! Е не ми е ама никак удобно, първо да търся и после да мъкна по горите чували с мърша/карантия. Който го влече подобно занимание, да си го упражнява! Вероятно и ще отстрелва повече, но при мен лично не ми е тръпка по този начин да се случи. 
Да се върна на темата със закона и всички надолу по йерархията актове, които се издават.
Драги колеги, няма как с подзаконови актове или устави да избягате от рамката (духа), която закона слага. Няма как също така и да доразвивате закона от към хипотези, диспозиции и санкции. Действията са в режим на обвързана компетентност. Ако все пак някой много държи нещо да се промени, то по реда прави постъпления за промяна на закона. Времето ще покаже дали действията му са били в интерес на ловното дело в България.

Edited by pashankov
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Благодаря на изпълнителния директор на ИАГ инж. Кръстев, че обърна внимание на молбата на "малкия" човек от Североизтока и постави закона над вътрешни наредби, след жалбата му https://www.facebook.com/groups/zapalenilovci/permalink/1617188414973970/?pnref=story  

IAG.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ако разгледаме ситуацията шахматно....

Имаш пешка на седмо поле/квадратче , т.е. миг преди да извадиш важна фигура на полето. Та в тази ситуация питаш съперника ( в случая специалиста по лова)
"Ще се предадеш ли и така поне от части да запазиш честта си? или да вадя царицата (писмото, с което инж. Кръстев, во'кратце припомня основни положения в ППЗЛОД)....

Това ПИСМО може да се погледне от 2 страни.
От юридическа: то е едно правно нищо. Нищо не променя! Никого не задължава, с нищо да измени поведението си!
От бъдеща съобразителна гледна точка:  Не мисля, че има здраво мислещ човек прочел това писмо, който в качеството си на специалист по лова да рискува едни прилични пари от бюджета на дружеството в едно напрактика загубено дело.

Браво г-н Карасолак!
Браво и на инж. Кръстев, но може и ОЩЕ по-смело, честно и законосъобразно (не само с писмо)!

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.