Jump to content

Мнения за калибър 7X64 или 8X57 , предимно за лов на гонка и на открито ,на разстояние до 300м.


Recommended Posts

Здравейте колеги ! 

 

Изправен съм пред казуса  при избора на нарезно оръжие , от мои наблюдения на колеги с нарезно оръжие в калибри 30-06 /9,3X 62 ,8X57 / 7X64  ,308W,/7,62X39.От всичките изброени калибри най - много ми допаднаха  7X64 и 8X57 искам да кажа ,че често ходя и гонач .Избрал съм да ловувам основно с болтова карабина , и съм изправен пред дилемата между тези два калибъра 7X64 и 8X57 за които трябва да взема решение.Тъй като съм левичар ,и карабината ще се поръчва съответно и се оскъпява малко повече ,а избора ми за карабина е Sako 85 M Hunter.Моля за мнения на колеги които са ползвали или ползват тези калибри ,ще съм Ви изключително благодарен за помощта!

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Колега, скромното ми мнение е, че разстояние до 300 м. съвсем не е като за гонач.  7х64 ще покрие по-добре тази дължина, а 8х57 е с много по-добър спиращ ефект. За лов на дива свиня подборно бих взел 8х57! На групов лов - не знам...знам,че не трябва да се ходи с нарезно, пък който както го разбира!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...

Препоръчвам ви 7х64. Има отлична балистика. Направен и с гилза на 30-06, но с по -тясно гърло, за по тънкият куршум. Друг подобен патрон е 7х57,който е дъщерен на 8х57.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
На 3.12.2019 г. at 19:29, antony63 написа:

7х64 го наричат  още "Великолепната седмица". Има много добра балистика. 

Благодаря колега за подкрепата на калибъра! Вече ми е неудобно  да отговоря на някои колеги които ме питаха тук във форума , дали съм си купил вече карабина в този калибър  и съответно да споделя нещо спрямо калибъра. От много лутане съответно и много четене по форуми от колеги , и сайтове  се спрях на Tikka TX3 Hunter .Поръчах пушката тъй като аз съм левичар , и в този калибър  с дървен приклад нямаше налична , и съм я  платил цялата карабина предварително във ВИП Бургас на 05.06.2019 г .Ка заха ми ,че трябваше да дойде 12.12.2019г. , но за съжаление не я доставиха с мотива ,че имало голям интерес към марката и не могат да смогната , и остана за 25.03.2020г. и пак не дойде с мотива ,че първо се изработвали с десния затвор и чак тогава започват да правят с левия затвор.Сега последно със 100% гаранция ,че до  25.06.2020г. ще ми бъде в касата.А относно калибъра изчетох много форуми ,странична литература и сайтове докато го избера , а и естествено с това стрелях на един колега от София  който ни беше на гости , и на 80м във врата го бях уцели с бързомер  , прасето падна на не повече от 3,4 метра без да го търсим 100-12о кг беше , и тогава още повече ме грабна този калибър.Също така да спомена и мекият му  и не така силен  откат който имаше.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.