Jump to content

Нещо повече за Словашкия копой


nmnnalov
 Share

Recommended Posts

Колеги,някой може ли да ми даде повече информация за породата "Словашки копой"? Интересуваме ,защото тази година ни докараха едно женско кученце от породата и ще се опитваме да го обучим за лов на прасета.Ако някой е по-навътре в нещата с тази порода и обучението му за дадения вид дивеч ще сме му благодарни.Благодаря ви предварително и "Наслука"!!!!!! :D:D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

след дьлго оглеждане по сьрбия си докарах една двоика но са малки и нямам много поглед.в сьрбия се гледат молко но на лов са си като другите гончета.

Link to comment
Share on other sites

Колеги,никой нищо ли не знае за породата?

Колега,Словачки копов е в групата на гончета като и Хановерски и Баварски кръвоследник,ами с голем потенциял за работа на кръвна дира.

Това е куче,едно од най-добрите за лов на диви свини.Това му е в кръвта,и в гените...Умен пес,може лесно да се дресира и да работи много добре на дълаг повод като требва да намери ранена едер дивеч по кръвна дира и затова га сметаю в група на кучета работещи на кръвна дира.Като намери ранена едер дивеч,храбро е държи на мястото със силно облайване.Това е куче със силно развита ориентация и винаги се лесно върща при стопанина си.

Кучето е с малак ръст -женските са 40-45 цм а мъжкари 45-50 ами е силен пес с тегло около 16 кг,издързлив и храбар.Цвета е черен с жълто на краката и главата.Косъм е с дължина од 2,5 цм и затова е издържлив на студ....

003792711-big.jpg

003792723-big.jpg

Edited by Stankosi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Колега Stankosi ,благодаря ти за изчерпателния и единствен отговор на този въпрос!!! Явно породата"Словашки копой" не е популярна и изпробвана от колегите в България и затова дълго време не получавах отговор.Кученцето вече е на 11 месеца , но все още не се е срещало с едро животно и неможем да му видим възможностите.На прясна диря от лисица въобще не обръща внимание,но се надяваме сега на свинския лов да му покажем за какво става дума и оттам нататък да видим дали ще си покаже възможностите.Иначе кученцето е много пъргаво и си личи ,че има силно обоняние.Още веднъж,Благодаря и Наслука през този сезон!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Колега как са ти словашките гончета.Мен ми подариха също такова.Много съм доволен, по пъргави са от нашите и са идеални за планински местности. Дайте да съживим темата...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

в друг форум има описано доста за копоя,но имена на форуми не се споменават ,че ги трият

аз имам три от 2008,женски два и един мъжки ,женските ги купих от словакия мъжкия от чехия,направил съм и клуб който обаче не функционира поради липса на членове :good:

имам две кучела от 11 кученца общо които тази година ще имат първа ловна година,в момента имам 7 кученца на 33 дена,

женската едната я закупих на година с всичките изпити за словакия ,има изпит на кървава диря 24 часа,мъжкия и другата женска ги взех малки.

много добри кученца са но не се раждат научени искат си обучение и занимавка,

голямата женска и мъжкаря ми са обучени като птичари ,сядане оставане на място при истрел ,ходене на ред и др подобни,гонят на късо и претърсват среден периметър от 500-800 метра около мен,не се губят и не мотаят с глупости ,гласа им е по нисък от нашето гонче ,и напоследък ги хванах че като са близко до прасето почват да скирбуцат като териер в опита да го закопат само пискат и не го лаят ,но това го правят само като го гонят на място ли е си го лаят звучно,издръжливи животни са и много вярни,но си искат водача не стават да се пускат от който им хване ремъка,

довечера ще ви кача някоя снимка ,стандарт,

и трито ми кучета са с родословие ,на кученцата не съм вадел щото няма клуб ,

ако има мераклии ,за клуб обадете ми се ,станете членове и с едно общо събрание направете си председател и управителен съвет ,аз ще остана само член ,щото членувам и съм в управителния съвет на друг клуб и не ми остава време и за копоите .

а така или иначе клуба го има регистриран и не е нужно да се правят разходи за документи отново

всички малки които съм произвел са с татуировки и съм ги описал къде са ,така ще направя и с това кучило ,

в якоруда се чух се един човек който вкарал ,три или четири с родословия.

кучета от породата има но трябват и хора ;)

Link to comment
Share on other sites

FCI-standard N° 244 /19.08.1996 / GB

Дата на публикуването: 16.04.1963 година

Страна: Словакия /Slovensko/

Класификация : Група 6 – гончета и кръвоследници

Секция 1.2 – средно големи гончета

С работни изпити

Характеристика : Словашкото гонче е специално създадена порода за лов на едри и опасни диви животни. Селекционирана за лов на диви свине и хищници. Страстен ловец, но същевременно послушен, като съчетава в себе си качествата на домашен любимец и добър пазач. Вродената му съобразителност е основната причина за неговото широко разпространение сред ловци и любители на кучетата. Изключително добра ориентация. Тази порода тепърва се появява по международните рингове. Препоръчва се да бъдат възпитавани и обучавани още от ранна възраст. Приложение – лов, охранителна служба, работа в полицията и др.

Общ вид: Неголямо, здраво и сухо куче с разтегнат формат. Отличава се с голяма издръжливост и способност да гони в трудни, планински райони по няколко часа.

Височина : мъжки – 45 – 50 см

Женски – 40 – 45 см

Тегло: 15 – 20 кг

Глава: Черепът е леко удължен с леко изпъкнало чело. Надочните дъги са добре изразени. По средната линия на челото се вижда бръздичка. Задтилната кост не е изразена ясно. Линиите на темето и муцуната са приблизително паралелни.

Муцуна: права, пропорционална на дължината на черепната част. Не е много широка.устните са сухи, къси и тънки. Плътно прилягат към челюстите. Челюстите са здрави с пълен набор от зъби / пълна зъбна формула/. Носната гъба е с черен цвят. Ноздрите са широки и отворени.

Очи: Поставени дълбоко. Тъмно кафяви. Овална форма и края на клепачите винаги е черен.

Уши: Поставени съвсем леко над линията на очите, висящи, средно дълги със закръглени краища.

Тяло: Гърдите са широки и пълни. Клетката е средно дълбока, умерено широка и дълга. Ребрата са изпъкнали и косо разположени. Плоските гърди са груб недостатък. Гърбът е прав със средна дължина. Поясницата е къса, здрава и мускулеста, достатъчно широка. Корема е умерено прибран. Крупата е къса, средно широка, леко изпъкнала.

Шия: Недълга, суха, мускулуста. Държи се под ъгъл 110°. Предмишниците са прави и сухи. Лапите са с овална форма. Ноктите винаги черни. Възглавничките са чарни и плътни.

Задни крайници: Бедрата са мускулести и достатъчно широки. Умерено дълги. Скакателните стави са приблизително на 15 см от земята. Ъгъла в коляното е около 150°. Няма пети палец/вълчи нокът/.

Опашка : Поставена малко по-ниско от нивото на гърба. Достига да скакателните стави. В спокойно състояние е отпусната, а при работа е саблевидно издигната над гърба до 150°.

Цвят: black and tan / черен подпал/. Допускат се малки бели петна на определени места – лапи и гърди, но ярко видимите се считат за порок.

Козина: дължина 2 – 5 см, гъста, плътно прилежаща. На гърба, шията и опашката е малко по-дълга. Подкосъмът е гъст и не пада през лятото. Кожата е тъмно кафява, дори черна. Плътна, без провисвания.

Движения: Бързи, леки и плавни.

Идеален тип :

Тегло: 16 кг

Височина: 46 см за мъжките

43 см за женските

глава: 22 см дължина

череп – 13/10,5 см

муцуна – 9 см

гръдна клетка: 22/ 16,5 см

дълбочина – 31,5 см

дължина на тялото: 55 см

обиколка на гърдите: 66 см

при последното ребро – 54 см

ъгъл между лопатката и рамото: 110°

ъгъл между рамото и предмишницата: 140°

ъгъл между ставата и бедрото: 130°

ъгъл между бедрото и коляното: 130°

ъгъл при китката: 145°

БККСК благодари на лицето осигорило превода на стандарта

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.