Jump to content

Източно сибирска лайка


Желю
 Share

Recommended Posts

Понеже в един друг форум се завихри голяма дискусия за тези ловни кучета,а другия модератор на темата не е безпристрастен към тези кучета,пускам тук тази тема,защото прекалено дълго го чаках,но той от кумова срама не я пусна. :unsure::D:D :shock:

Link to comment
Share on other sites

С отварянето и все едно ,че е преместена :unsure: То май по форумите сме все едни и същи

Link to comment
Share on other sites

Стандарт на ИЗТОЧНОСИБИРСКА ЛАЙКА - ИСЛ

Общ вид: Кучета над среден ръст, отличаващи се със здрава конституция, сух тип и развита мускулатура.

Тип на поведение: Подвижни, уравновесени , с отлично развита ориентировчна реакция, ярко изразена ловна страст ,както по работа със зверове, така и към дребен и едър дивеч. Злоба към човека не типична. Характерен ход при работа- вълчи тръс, преминаващ в галоп.

Височина: Височина при холката на мъжки индивиди -55/64см. При женски индивиди- 51/60см. Височината при кръста на мъжкарите -1,2 см по-малка, отколкото при холката, а при женските е равна, или 1см по-малка. Индекс на разтегнатус при мъжкарите 104-109, a при женските 107-112.

Недостатъци: ръст по-висок или по-нисък с 2см.

Пороци: отклонение от стандартния ръст с повече от 2см.

Цвят на козината: черен, черно-бял, сив, сиво-кафяв с всички оттенаци,бял на черни или кафяви петна и черен с кафяв или жълт цвят по крайниците и главата/ black& tan/. Носната гъба при всички цветове- черна.

Недостатъци: Чисто бял цвят, малки петънца по главата, наличие на ярко рижав/ червен/ цвят.

Пороци: Малки петна по трупа, петна по краката и главата, не в тон с основните цветове.Тигрова или с цвят на кафе окраса.

Козина: Груба, права, гъста козина, с добре развито подкосмие.На главата и ушите козината е къса,гъста и блестяща. На шията и плещите, образува пищен ”шал”,oсобенно при мъжките. При холката козината е удължена , а също така и на задните крака. Опашката е добре окосмена, като космената покривка е малко по-дълга от долната страна, без да провисва. Характерно е за породата, окосмяване м/у ноктите на лапите.

Недостатъци: Слабо подкосмие отсъствие на удължена козина при холката на мъжките индивиди.

Пороци:Мека,въкниста козина, разделяща се на гърба. Висяща козина на опашката, късокосменост или дългокосменост,както също и отсъствие на подкосмие.

Кожа, мускулатура и костна система:Кожата е плътна, достатъчно дебела, еластична, без никаква набръчканост. Мускулатурата е добре развита. Костната система е здрава и по-мощна при мъжките индивиди. Обхвата на” китките” при мъжкарите е11-14см, а при женските 10-12см.

Глава:Погледната отгоре , главата наподобява равностранен триъгълник, с относително широка черепна кухина( при мъжкарите).Задтилната част е леко закръглена.Муцуната е малко по-къса от черепната кутия, скулите са нерязко изразени. Прехода от муцуната към челото е плавен и леко изразен”.Гребена”на темето и задтилната издатина, изразени. Устните, умерено сухи и прилепнали, без бърноватост и висене.

Недостатъци: Остър преход от муцуната, към черепа,частична депигментация на носната гъба,” подуто”чело.

Пороци:Глава удължена ,масивна, тежка. Удължена или заострена муцуна и гърбоносовост.

Уши:Изправени, подвижни,във форма на равнобедрен триъгълник с остри или малко заоблени върхове. Поставени на височината на очите и малко разтвотени.Вътрешната част на ушите добре окосмена.

Недостатъци:Меки, със слаб хрущял, малкоподвижни и леко окосмени.

Пороци:Големи, с кръгли върхове, поставени по-ниско, или по-високо от нивото на очите. А също и клепнали ,или полуклепнали уши.

Очи: Неголеми, овални, неизпъкнали,непотънали.Цвят на очите:тъмно-кафяв или кафяв, независимо от цвета на кучето. Поглед спокоен и доверчив.

Недостатъци:Цветли очи, светло-кафеви при черно куче, големи или малки по степен на изражение.

Пороци:Закръглени очи, изцъклени, ”потънали”,бели, зелени,сиви,жълти и разноочие.

Зъби и захапка : Зъбите са гоеми, здрави, бели, добре развити и плътно покриващи се. Зъбната формула е пълна. Захапка- ножица.

Гръд:Широка, дълбока и достатъчно издължена, достигаща до лакъта или1,2см по-надолу.

Недостатъци: Плоска или яйцевидна гръд, недостигаща до лакъта.

Корем: Прибран леко и слабо изразен.

Недостатъци:Отпуснат, висящ или прекалено прибран(хрътка)

Link to comment
Share on other sites

Правилaтa за изпитание на диво прасе ЗА ЛАЙКА са следните:

Изпитанието се провежда в заграден район, най-малко 40 декара, където се пуска предварително дивото прасе. За тази цел, прасето ,ако е мъжко , трябва да е на не повече от 3год.(” секачи ”или майка с прасечца са забранени като изпитен дивеч). Районът трябва да е с широколистна, средновъзрастова гора , смесена с млади и гъсти насъждения. Съдиите се ”поставят” на специално за тази цел построени вишки, като само главният съдия и водача на кучето/тата влизат в гората. Трябва да спомена, че всяко куче, предварително се тестува за страх от изстрел. Ако кучето се бои от изстрела, то се отстранява веднага.

След пускане на кучето,то е длъжно за 10 мин. да открие прасето и след това, времето за работа е 15мин. По време на облайването се разрешават и 1-2 изстрела, за стимолиране и насърчаване на кучето. Куче или ”тандем”се отстраняват от изпита, ако при намиране на следата или животното, не отреагират или се боят да работят.

На изпитанията се набляга на следните качества: обоняние, слух, зрение, начин на търсене ,смелост, злобност, глас,настойчивост, маниер на работа(атакуване), както на послушание и сработване-при ”тандема.”

При обоняние, слух и зрение( намиране на прасето и фиксиране на мястото).

Начин на търсене се характеризира с бързината и последователността,както и големината на обхода.

Гласът- силен, кънтящ, носещ се на далече(присъщ за породата).

Настойчивост, начина на ”борба”- облайване и преследване на прасето.

Маниер на работа- поведението на кучето след прасето и неговата работа/качества/ за задържането му, до идване на водача и възможност за отстрел.

Ловкост- начина да избегне или отреагира на нападението на прасето.

Сработване при тандем- начин на търсене,” притичване на помощ”при намиране на прасето, маниер на работа/ разпределяне на ролите при облайване ,преследване и задържане на прасето/. Оценяват се по работата на ”по- слабото”куче в тандема.

Точките за оценка са: 1ва степен- общ бал 80 точки 2ра степен -70т 3та степен -60

смелост- 16т 14т 10т

настойчивост- 13т 11т 8т

маниер на работа- 16т 14т 10т

ловкост- 13т 11т 8т

За бързо намиране на дивеча, кучето получава до 5 точки. Недостатъци- повторно връщане по следите, продължително задържане/проучване/.

За широк обход и бързо,щателно претърсване се дават до 10точки.

За злобно и смело атакуване, съпроводено с болезнени захапвания, като се заставя прасето да се върти на място, се получават до 20точки. Недостатъци- злобно атакуване, без чести захапвания, но не позволяващи на прасето да побегне; атакуване със злоба ,но без захапвания; атакуване без злоба и без захапвания.

За силен и кънтящ глас, присъщ за породата- до 20точки. Недостатъци- слаб, глух глас,хриплив , не чуващ се ясно. Това беше в общи линии за този вид изпитание. Аз , лично съм на мнение, че когато е въпроса за едър дивеч, кучето трябва да е готово да използва зъбите си( а не само да ги показваме на съдията, по време на изложба). Разбира се , че по време на лов има различни ситуации и тогава се действа според ситуацията.

АВТОР НА ГОРЕИЗЛОЖЕНОТО Е eger

Link to comment
Share on other sites

NickK, не се и съмнявай, че ще оставя видяното само за мен. :D Но дано котка не ни мине път и всичко мине нормално.Надявам се да видя мнооооггоооо лайки и сам за себе си да си направя още доста изводи.От връзката, която описах по горе още нямам избрано, но от друга вече явно имам :wink: .eger подхожда много професионално и отговорно към поетите обещания.Наистина е ГОЛЯМ БЪЛГАРИН.Оказа се, че в България няма нито една регистрирана източносибирска лайка в клуба на северните породи.Това още веднъж напомня с каква сериозна и отговорна задача се нагърбваме, колко е важно да получиме качествени кучета, които излизайки на лов да доказват класата си.eger е професионалист в областа и на лайките и се опитва да намери най доброто решение за нуждите на Българския ловец.Бих искал вече всичко да е свършило и да сме отново в България с така мечтаните кучета :D Дай боже всичко да мине като по вода.Все пак това са повече от 6400км, а там доста ще навъртиме сигурно.

Link to comment
Share on other sites

NickK айде приятелю заради теб ще кача двете паленца, които живот и здраве през април трябва да дойдат в България =D> :D Как да не се похвали човек за тия сладури :wink:

И да БЛАГОДАРИМ /с Йордан/ на eger за възможността да се сбъдне една от многото ни мечти и да притежаваме такива изключителни представители от порода ИСЛ.

11qd.jpg

11ar.jpg

Link to comment
Share on other sites

Харесвам много породата Лайка,преди време /бая години/имах такова куче,спомените ми са невероятни.не знам точно от коя порода Лайки беше,но беше като чакал сива,само че поедра и красива.После имах мъжко куче от нея,което не можах да обуча....

сега съм си наумил да си взема пак такова куче ,но не знам от каде .Имам обещания от Украйна,но не знам какво ще е.....Като че ли по- ми допадат Западно-сибирските.Ако може от тук да намеря качествено куче?,но не знам от каде .Знам за СЛавена от София и някой от Свищов,но.......

Link to comment
Share on other sites

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГИ!

ЛАЙКАТА СЕ КАЗВА АЙРА И Е НА 8 МЕСЕЦА, А КУРЦХАРКАТА Е НА ЕДНА ГОДИНА.НАИСТИНА СА ГОЛЯМ ТАНДЕМ :D ЩЕ ВИ КАЧА СНИМКА ОТ ПЪРВАТА ИМ ЖЕРТВА КАТО ЕКИП ДВЕТЕ ЗАЕДНО :D

Link to comment
Share on other sites

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕГИ,

ЛАЙКАТА НА РАЙЧО /ТАЙГА/ Е ИЗТОЧНОСИБИРСКА, НА СИНИМКИТЕ ПО ГОРЕ ЛАЙКАТА /АЙРА/ Е НЕЙНА ДЪЩЕРЯ И Е ПОЧТИ ПЪЛНО КОПИЕ НА МАЙКА СИ.ДЕЙСТВИТЕЛНО Е ТРЕТО ИЛИ ЧЕТВЪРТО ПОКОЛЕНИЕ КРЪСТОСКА С ВЪЛК.

Link to comment
Share on other sites

Дан4о това е брат4ето на лайката кояато Егер ти е приготвил.

Колеги как мислите ше варши ли работа в България?

5090566dcea8.jpg

А това са първи стъпки в обу4ението :D

784be33b4212.jpg

Link to comment
Share on other sites

Защо мислите че само източно-сибирската ,щче е подходяща за лов у нас ...преди време има ше две статии всп." Лвът",там подробно се описваха качества на лайки;източно,средно-европеиска,карело-финска,и западно-сибирска.....останах с впечетление ,ч като уневерсалност се счита именно последната...Ако някй е по-запознат,моля да коментира?а аз мога да изровя статиите за подробности ,тъкмо те ме подтикнаха да си търся такава порода ,а и спомените за преди години когато имах лайка....

Link to comment
Share on other sites

Привет Stier!

Вярвам, че един друг колега от форума ще ти отговори съвсем точно и професионално, защото той ловува с "восточки"/ИСЛ/ от 18 год.Живее и ловува във Финландия, където лайката е може би най разпространеното ловно куче /различните и видове и типове/ и често отскача и до Швеция, където също ловуват с лайки.Само бих те насочил да помислиш нещо :wink: В кой район на Русия се е ловувало съвсем до скоро промишлено в по голяма степен? Западния или Източния? Лайка от ловуващи родители ли би си купил или от "домашни кукли"? Коя лайка е по здрава и едра /сиреч подходяща за едър дивеч/, дори и по бърза?

Ивинявам се, но много бързам.Ще продължим по късно.

Аз вече съм избрал восточката за мое куче за лов на прасе.

Това е тест на млада източно сибирска лайка!

Link to comment
Share on other sites

Клипчето е добро ,но късо....но се чувствам сега все едно че бях там,Лайките са чудесни и от това което съм чел знам че и по-малко кучета могат да задържат не малко прасе.Мого са смели и не случайно ,в статистиката за наранени и убити от глигани са имено те...

Аз сега имам намерение да си внеса такора,но не знам какво е нужно за да дойде тук палето с всижко прилижащо и законно.

Доколкото разбирам това правите от Финландия .Ако можете споделете.Защото имам горчив опит за една пушка която внесох....Мерси///!!!

Link to comment
Share on other sites

Здравейте колеги!

Спора коя от двете породи лайки е по-подходяща за лов на едър дивеч може да продължи без край и да се дават примери с едната и другата порода.Според моето скромно мнение, най- важно е от какви линии произхожда кучето.Както Конак е писал не може да вземеш куче от лайки гледани в домашни условия, които нито за миг не са усещали мириса на кръв и барут, и да очакваш от тях да се развият и израснат като кучета с добри ловни качества.Както беше написано в една статия "стихията на лайката е лова", тези кучета колкото по често ловуват, колкото по-често им се убива, стават все по-добри. Поради тази причина сме се спрели на тази порода ИСЛ.

Ще се опитаме заедно с Конак да качим едно кратко филмче от първата среща на моите кучета с язовец.Там ще видите работата на ИСЛ която е едва на 8 месеца и за пръв път вижда язовец.Язовеца беше открит, задържан и умъртвен от кучетата без моя намеса.

Към ВАР - Благодаря за снимката :D

Link to comment
Share on other sites

Дайте бе колеги да видим за какво става въпрос.Клипчетата са страшни пълнити се душата като ги гледа човек.За съжаление не съм ловувал до сега с такива кучета и затова искам да видя нещо за тях.

Благодаря ви че се опитвате да покажете и разпространите (надявам се) тази порода кучета

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.