Добре дошли във форума На Лов

Регистрирайте се сега за получите достъп до всички функции. След регистрация, вие ще можете да публикувате нови теми или да отговаряте на вече съществуващите. Ще можете да настроите вашия профил, да си качите профилна снимка, да получавате репутация и да използвате лични съобщения с останалите потребители. Това съобщение ще изчезне след като влезете в профила си.

luco

гъби-ядливи,неядливи и отровни

Колеги,отдавна не съм удивлявал толкова на липсата на интерес в хора ловджии,които ще умрат от глад в гората,ама не посягат към гъбите.Досега съм общувал все с хора, за които билки(по популярните),дървесни видове,гъби,боровинки,малини и т.н. не са тайна.Това лято изкарах една мнооого дълга почивка в Тетевенския балкан (по точно в Рибарица) и имах гости,мои приятели-все ловци.Поради скука ги водех из планината,на разходка,за поддържане на форма,за ГЪБИ.Е тука е проблема.Понеже повечето не са планинци(в никакъв случай не обиждам всички от полето),но се удивих от абсолютното непознаване и луда паника по отношение на гъбите.Не е нормално за ловец,за когото се предполага,че би трябвало да е в своя среда насред гората да не познава поне най популярните ядливи и отровни гъби.За неядливите -няма проблем,поне не се къпичваш,най много да се продухаш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не

се чуди има някои който берат ДЯВОЛСКАТА гъба и ми казва -намерих си някоя манатарка

Не може цяла год.да е в града на работа през уикенда да лежи ,наесен да го сложиш на пусия и да не учи кучета в гората и да знае еми гладен ще е

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги,отдавна не съм удивлявал толкова на липсата на интерес в хора ловджии,които ще умрат от глад в гората,ама не посягат към гъбите.

Грешиш колега има и такива,които не само се интересуват,но и познават гъбите!

Ето и някои,които не само че,не трябва да се комсумират но са и много отровни:

Mухоморка

Още една Мухоморка

Отровна пънушка

Още една мухоморка

Едно от основните правила при брането на гъби е: Не бери и не консумирай гъби които не познаваш! :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Малиии как ги уважавам гъбите 8)

Тая есен пак ще се ходи за гъби и после

буркани и зимата много винце изпиват :)

Иначе за бързо в гората, измиваш ги, на една тенекия

обърнати да събират сок докът се пекат с малко сол

поръсени(ако има и масълце баш) -> мозък

А който не ги познава да внимава 8)

Много вкусни ей, много

2.jpg

Редактирано от mitkomitashki

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събирам само сърнели. Други не познавам. Ама сърнелите са хубави и на вкус, и като количество - като откъснеш 4-5, мезето е готово.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези, които се интересуват от гъбите - http://gubi.start.bg/

НАСЛУКА през свинския сезон и не забравяйте, че гъбите в най-добрия случай са само гарнитура или мезе.

Редактирано от Forestar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналият сезон едни колеги изпуснаха едно диво прасе щото ръцете им пълни с гъби и си викали един на друг ей го прсето, ей го прасето.............. никой не хвърлил гъбите.......... и всички само гъби ядохме вечерта, скъсахме ги от бъзици, сигорно скоро гъба няма да погледнат скоро. :o

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също ходя за гъби, но мразя да го прави някой при ловен излет. Лова си е лов и "гъбарите" само развалят дисциплината. Иначе любимата ми гъба е дамското було /яйчанка, яйчник/.

За любителите прилагам снимка от 22.09.2007 на гъби в гората

post-974-1190700115_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ходя често с дядо ми за гъби сабираме само манатарка доста пъти в балканите сме дигали диви прасета заици лисици също и сарни тая година бяхме за гъби в раИона Бодрово мин бани Сусам езерово попринцип хода да вида как е на лов и разбрах че е доста студено(говоря сутринта 6 часа) и трябва да си със ботуши засичал съм много ловци

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миналият сезон едни колеги изпуснаха едно диво прасе щото ръцете им пълни с гъби и си викали един на друг ей го прсето, ей го прасето.............. никой не хвърлил гъбите.......... и всички само гъби ядохме вечерта, скъсахме ги от бъзици, сигорно скоро гъба няма да погледнат скоро. :good:

Напълно реална история. Много се дразня, когато някой от гоначите излезе пред пусиите с торба гъби. Обикновено такива хора нищо не вдигат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обичам да ходя за гъби ,но бера само тия които познавам.Има една нелоша гъба-рижика-която е с оранжево до отровнозелено оцветяване в зависимост от мястото където се бере,като се откъсне цапа ръцете с оранежв сок който после става тъмночервен а наранена е отровнозелнена и хората се страхуват да я берат зарди цвета и сигурно :p .Но е вкусна и подходяща за добавка във всяко ястие.Че мисълта ми беше-при гъбите външният вид лъже!не се ли познава добре-може да се бере-но не се консумира-е в краен случай ако имате тъща.... :drinks:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ходя на манатарка, ливадна печурка, сърнела, булка гъба, рижика и гигантска овча пърхутка.

Печурката имам едни места от който набираме около 80кг гъби и се наложи да изнамеря истинска рецепта за консервация така че като отвориш буркан после да не мерише на лайна...години наред се случваше това. едва след като посетих село Ерден - тунела в който се отглеждат гъби и не взех рецепта за стерилизация не се получиха нещата. За ливадната печурка ще кажа че е опасно като малка млада гъба да се сбърка с бяла мухоморка и се иска преглед на всяка гъба!!! И двете растат в съседство.

Манатарката има опасен двойник дяволската гъба но е лесно различима по циния свят който оставя след докосване. Манатарка който не е брал трудно ще открие...едвам се показва над шумата. Има я много в Ивайловградския край около язовира. След набиране се почиства без измиване с четка от всичко полепнало по нея и се нарязва надлъжно на ивички. След това се оставя да съхне в/у рамка с мрежа против комари. Изключително вкусна гъба. Пънчето при бране не се реже долу, а се изважда цялата гъба!!!

Сърнелата е сигурно позната гъба на много от вас, но тя често се бърка със сърненката, а от там и с отровната сърненка. Гъбата след набиране се бланшира отцежда и прибира в пакети във фризер. Консумира се най добре панирана.

Рижиката ще намерите в борови гори в съседство с масловката. Расте на големи туфи. При докосване посинява и това плаши много хора. Гъбата е вкусна направена салатно в буркан!

Булката гъба или така наречената яйчанка няма отровен двойник и лесно се различава от другите гъби със своя жълто-оранжев цвят и булото отвън който е обличало гъбата преди да се разпука и да излезе. Има я на много места в БГ. Много вкусна гъба.

Гигантската овча пърхутка е гъба без двойник и тези който аз брах бяха с големина на футболна топка. Тя не е от тези малките който изгниват и пускат оня лековит прах...а друг вид !!! Вкусна е само като панирана гъба. А къде съм я брал ли...в района на гробището в Мала Кутловица до Монтана. Набрах около 15 футболни топки.

Познавам и други гъби но много от тях подминавам. Примерно така наречената по селата лютика /млечницата/ Хубава е но има двойник който е опасен.

Различно отровните двойници също работят в/у човека различно !!! Някой са смъртоносно отровни, други предизвикват стомашни натравяния.

Съвет от мен : съмнявате ли се в дадена гъба хвърлете я, не я задържайте друг да ви консултира става или не !!!!!!!!!

Берете само това което познавате на 1000 % има ли и 1 % съмнение тая гъба не е ваша...махнете я !!!

Ако някой има питане за гъбите да пита ?

Редактирано от Божия гръм

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ходя на манатарка, ливадна печурка, сърнела, булка гъба, рижика и гигантска овча пърхутка.

Моля,да напишеш рецептата за консервиране на рижиката,ако обичаш-предварително благодаря!Аз май от нея най съм доволна и не ме естрах да я бера,Една година цялото семейснво ни закараха в болницата след вечеря с горска печурка!После се оказа че било от салатата-била май пръскана с някакъв препарат,не беше отравяне от гъби,но страх лозе пази!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гъбите основно се делят на три групи:

- първа група - ядливи-печурки,манатарки,булки,кладници,масловки и т.н.

- втора група - пироговки - горчива миризливка,дяволска гъба,пантерка ...

- трета група - орландовки/ядат се еднократно/...-типични представители бяла,зелена,жълта и червена мухоморка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Съвет от мен : съмнявате ли се в дадена гъба хвърлете я, не я задържайте друг да ви консултира става или не !!!!!!!!!

Берете само това което познавате на 1000 % има ли и 1 % съмнение тая гъба не е ваша...махнете я !!!

Ако някой има питане за гъбите да пита ?

Може ли гъбата в която се съмняваме да я сготвим на тъщата /за гъба тип тъщенка питам/

вместо да я хвърлиме :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Може ли гъбата в която се съмняваме да я сготвим на тъщата /за гъба тип тъщенка питам/

вместо да я хвърлиме :)

Може,Гари,може...Ама при термична обработка се губи част от отровата.По-добре е да й направиш салатка прясна от мухоморки.И я посоли повечко да не се усеща отровния вкус.10 мг убиват кон...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Може,Гари,може...Ама при термична обработка се губи част от отровата.По-добре е да й направиш салатка прясна от мухоморки.И я посоли повечко да не се усеща отровния вкус.10 мг убиват кон...

Убива кон 10мг ама 1кг не действа на тъща :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да ги гарнираш със сос от татулени семена и настъргани корени от беладона.И дай двойна доза щото от малки дози тъщите ловят имумитет и стават резистентни към отровите!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гари ако не умре от ГЪБИ ще умре от удар. Удар ама от гаечен ключ номер 36 щото не иска да яде ГЪБИ. :)

на колежката искаща рецепта за рижиката ще и я дам след като ида до вилата и я взема...това ще стане другата седмица. Сори не е у мен тук. Там бера и там правя...не в София.

Бях забравил да напиша че ПЕЧУРКИТЕ се делят на : полска, ливадна и горска и че 3 те вида се различават! особено горската която е с по кафява горна шапка и по тъмни ресни от долу (не от старост разбира се) Полската става голяма има и по 40см диаметър от тях....това е така наречената магарешка гъба която си е чиста печурка. А ливадната е всеобщо познатата гъба наричана печурка.

Забравих и едни много вкусни за супа и готвени с ориз гъби : ЧЕЛАДИНКАТА

тая гъба в района на село Българи - Странджа я наричат луда гъба и не я ядат нито берат. За тая сметка берат : ЧЕЛЯДНИК която гъба си е чиста печурка :) това - като инфо за справка :good:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По нашия край хората наричат по-дребничката ливадна печурка със хубавото българско име "червенушка",вероятно защото в млада възраст ламелите й розовеят,после стават червеникави и накрая кафяви...А полската печурка наричаме още "магарешка печурка"...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
...вероятно защото в млада възраст ламелите й розовеят,после стават червеникави и накрая кафяви.

преди да почват да розовеят са бледо сиво-бяли и това е опасния момент да се сбърка младата печурка с бялата мухоморка !!!!!! Пораснат ли и двете вече се различават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване