Tzolov 0 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Колеги даѝте съвет как да почистя ръжда по пушката? Quote Link to post Share on other sites
zkk 1,038 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Колеги даѝте съвет как да почистя ръжда по пушката? С WD-40 и търкане ! Quote Link to post Share on other sites
Jet 36 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 С гумичка за молив. И после със смазка. Quote Link to post Share on other sites
Даниел Йорданов 15 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 с раш пила и ъглошлайф!!!Абе колега,като карате курсове за ловджии не ви ли четат барем нещичко полезно да запомните.А и самият факт че има ръжда по пушката е показателен-значи не е била навреме подсушена и смазана.Полагай грижи за оръжието ако искаш да ти служи вярно и безотказно.Принцип: след лов първо се подслонява и храни кучето после се суши оръжието и се смазва и накрая се сушиш ти и ядеш.Може и да се оправяш между сушенето и смазването на пушката... kosa3612, Karambo, Sonyred and 1 other 4 Quote Link to post Share on other sites
Tzolov 0 Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Благодаря ви колеги. Зпочвам да чистя. Quote Link to post Share on other sites
Tzolov 0 Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 с раш пила и ъглошлайф!!!Абе колега,като карате курсове за ловджии не ви ли четат барем нещичко полезно да запомните.А и самият факт че има ръжда по пушката е показателен-значи не е била навреме подсушена и смазана.Полагай грижи за оръжието ако искаш да ти служи вярно и безотказно.Принцип: след лов първо се подслонява и храни кучето после се суши оръжието и се смазва и накрая се сушиш ти и ядеш.Може и да се оправяш между сушенето и смазването на пушката... Колега апсолютно си прав. Но вчера се прибрах от чужбина след една година отсъствие и друг се е "грижел" за пушката. Та зарад това е в такова състояние. Quote Link to post Share on other sites
Osmanov 8 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 WD-40 и направи си не6то като нож4е от 4амова дъска и остържи ръждата само гледай смазката да е обилна,а не на сухо... Quote Link to post Share on other sites
ilich 9 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 WD-40 и направи си не6то като нож4е от 4амова дъска и остържи ръждата само гледай смазката да е обилна,а не на сухо... ....или груб вълнен плат - парче от старо одеало или "въшкарник" е екстра и търкай търкай търкай Quote Link to post Share on other sites
Джони 1,275 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 ....или груб вълнен плат - парче от старо одеало или "въшкарник" е екстра и търкай търкай търкай Така, само гледай да не свалиш оксидацията около петното, то там където ръждасало е ясно ! Quote Link to post Share on other sites
Мацо-сома 0 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Пушка не трябва да ръждясва(корозира). Единият ми иж е на 100 изстрела , новичък добре почистен и омаслен обаче ръждата си работи дори под смазката . Решил съм да му сложа анодна защита както е при бойлерите . Quote Link to post Share on other sites
lov 262 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Пушка не трябва да ръждясва(корозира).Единият ми иж е на 100 изстрела , новичък добре почистен и омаслен обаче ръждата си работи дори под смазката . Решил съм да му сложа анодна защита както е при бойлерите . Понеже знам че си на ясно с някои неща все пак бих те посъветвал да им направи една хубава баня в коритото с домашен сапун и после да отново смазване.Но смени смазката.Използвай някаква друга която поне да има неутрален или алкален характер защото имам съмнения относно това което ползваш в момента от това да ти идват неприятностите Quote Link to post Share on other sites
ilich 9 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 (edited) ..един сибирски ловен деятел (професионалист!) прави следната процедура: в тенджерата под налягане (от онея руските с винта отгоре мисля че "минутка" се казваха ) налива един литър вода и три лъжици сода бикарбонат. маха клапана и нахлузва маркуче от система за кръвопреливане от другата страна на иглата нанизва коркова тапа която натиква в патронника така че парата от иглата да духа в цевта и оставя така 10-15мин. във всяка цев като конденза с мизеррите се изтичат в мивката. слет тази процедура разхожда няколко пъти шомпола в още топлите цеви и според него оловото и всичко останало пада много по-лесно. след това подсушава идеално и смазва. не съм пробвал но съм склонен да се доверя. една забележка: методиката се прилага само на хромирани цеви. разбира се тази процедура не се прави след всеки лов ами 1-2 пъти в годината. а относно "анодната защита" няма да ти помогне. тя се слага за да спаси бойлера от електролизата а не от ръждата... Edited September 21, 2007 by ilich Quote Link to post Share on other sites
snipi 162 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 ..един сибирски ловен деятел (професионалист!) прави следната процедура: в тенджерата под налягане (от онея руските с винта отгоре мисля че "минутка" се казваха ) налива един литър вода и три лъжици сода бикарбонат. маха клапана и нахлузва маркуче от система за кръвопреливане от другата страна на иглата нанизва коркова тапа която натиква в патронника така че парата от иглата да духа в цевта и оставя така 10-15мин. във всяка цев като конденза с мизеррите се изтичат в мивката. слет тази процедура разхожда няколко пъти шомпола в още топлите цеви и според него оловото и всичко останало пада много по-лесно. след това подсушава идеално и смазва. не съм пробвал но съм склонен да се доверя. една забележка: методиката се прилага само на хромирани цеви. разбира се тази процедура не се прави след всеки лов ами 1-2 пъти в годината. а относно "анодната защита" няма да ти помогне. тя се слага за да спаси бойлера от електролизата а не от ръждата... Абсолютно вярно,но- наи вече за нарезна цев ,отвътре. Quote Link to post Share on other sites
lov 262 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 ..един сибирски ловен деятел (професионалист!) прави следната процедура: в тенджерата под налягане (от онея руските с винта отгоре мисля че "минутка" се казваха ) налива един литър вода и три лъжици сода бикарбонат. маха клапана и нахлузва маркуче от система за кръвопреливане от другата страна на иглата нанизва коркова тапа която натиква в патронника така че парата от иглата да духа в цевта и оставя така 10-15мин. във всяка цев като конденза с мизеррите се изтичат в мивката. слет тази процедура разхожда няколко пъти шомпола в още топлите цеви и според него оловото и всичко останало пада много по-лесно. след това подсушава идеално и смазва. не съм пробвал но съм склонен да се доверя. една забележка: методиката се прилага само на хромирани цеви. разбира се тази процедура не се прави след всеки лов ами 1-2 пъти в годината. а относно "анодната защита" няма да ти помогне. тя се слага за да спаси бойлера от електролизата а не от ръждата... Разтвора на сода бикарбонат има също силен алкален характер с което пак се цели евентуална неутрализация.Но реално по този начин през иглата ще изтича само дестилирана вода и ще остане само деиствието на високата температура на водната пара.По добър ефек ще има да се накисне в такъв разтвор.Така се прави само че с калцинирана сода обезмасляването при подготовката на детайли за оксидация. Quote Link to post Share on other sites
loveca5 1 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Разтвора на сода бикарбонат има също силен алкален характер с което пак се цели евентуална неутрализация.Но реално по този начин през иглата ще изтича само дестилирана вода и ще остане само деиствието на високата температура на водната пара.По добър ефек ще има да се накисне в такъв разтвор.Така се прави само че с калцинирана сода обезмасляването при подготовката на детайли за оксидация. Като стреляш от време на време става,моята я чистя с ИЗТРЕЛИ ,НЕ И ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ХВАНЕ РЪЖДА ВЕЧЕ 20Г. Quote Link to post Share on other sites
KGB 0 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 loveca5, Аз съм новобранец и ми е приятно когато мога да обменя опит с 20-годишни професионалисти. Quote Link to post Share on other sites
lov 262 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Като стреляш от време на време става,моята я чистя с ИЗТРЕЛИ ,НЕ И ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ХВАНЕ РЪЖДА ВЕЧЕ 20Г. Не ти разбрах връзката с цитата който си ползвал и изказването за 20 годишния ловен стаж.Да не се окаже че бая боб ще трябва да изядеш че да ме стигнеш в стрелбата. Quote Link to post Share on other sites
loveca5 1 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Не ти разбрах връзката с цитата който си ползвал и изказването за 20 годишния ловен стаж.Да не се окаже че бая боб ще трябва да изядеш че да ме стигнеш в стрелбата. Не е цитат а и стажа е толкова,никога не съм чистил пушка щот у ползвам постоянно това имах предвид!А относно боба с нея съм убил над ........хиляди кеклици ако знаеш какво е сега вече ги няма рядко са. Quote Link to post Share on other sites
AngelD 39 Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Колеги даѝте съвет как да почистя ръжда по пушката? Мисля че Янг-а по-добре ще се справи от WD-40. ---------------------- А едногодишното отсъствие не е оправдание че пушката е ръждясала. Има си начини за консервиране. Напоследък ползвам Гънекс. Въпреки че е течна смазка, много съм доволен за дълго съхранение. Близо 5 месеца не ми се наложи да пресмазвам пушките, и още щеше да изкара, ама дойде сезона. Мисля че и година ще изкара. Quote Link to post Share on other sites
HaKa3aH 0 Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 (edited) Emi as ne s1m lovdjiq 6toty s1m o6te mal1k oba4e po4ti seki pat 4istq pu6kata na ba6ta si i WD-40 i tarkane svar6vat rabota yspeh s 4isteneto Ползвай Кирлица ! Edited September 24, 2007 by xumepa Quote Link to post Share on other sites
ilko 9 Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Хубава смазка и вълнен парцал малко парцалче се полива с масалчето или ако си имате някаква по ефективна смазка и търкате . Вълната е грапава ама много ситно стърже и няма опасност да се надраска оръжието става малко по бавно но резултата си заслужава . Quote Link to post Share on other sites
Boro 18 Posted September 24, 2007 Report Share Posted September 24, 2007 Като стреляш от време на време става,моята я чистя с ИЗТРЕЛИ ,НЕ И ОСТАВА ВРЕМЕ ДА ХВАНЕ РЪЖДА ВЕЧЕ 20Г. А външната страна и механизмите? Quote Link to post Share on other sites
Милен12 343 Posted September 24, 2007 Report Share Posted September 24, 2007 Само ако изчисти оловото да не зейнат кратери.....че съм виждал такива....цевите вика светят не я чистя....тя прилича на пътя между сикимиково и бусманци.... обаче нищо и нямало... Илиян Недялков 1 Quote Link to post Share on other sites
Божия гръм 5 Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 един пич бе казал че ще я пробва с ръждопреобразувател ама не го видях повече да каже дали верно го е направил....бяхме на един лов заедно и си лафехме на тая тема. Quote Link to post Share on other sites
Boro 18 Posted September 27, 2007 Report Share Posted September 27, 2007 един пич бе казал че ще я пробва с ръждопреобразувател ама не го видях повече да каже дали верно го е направил....бяхме на един лов заедно и си лафехме на тая тема. Ами след тоя опит може никой да не го е виждал повече. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts